El politòleg conservador nord-americà d'origen japonès Francis Fukuyama ha publicat un article a la revista American Purpose on explica quina pot ser al seu entendre l'evolució de la guerra a Ucraïna. Ho ha resumit en 12 punts, entre els quals hi ha cinc grans previsions, que aquí resumim. 1) Rússia va cap a una derrota absoluta a Ucraïna: "La planificació russa ha estat incompetent, i s'ha basat en una suposició errònia que els ucraïnesos eren favorables a Rússia i que l'exèrcit ucraïnès es col·lapsaria immediatament després d'una invasió. Putin a hores d'ara ha compromès la major part del seu exèrcit en aquesta operació: no hi ha una gran reserva de forces que pugui convocar per sumar-la a la batalla. Les tropes russes estan atrapades a la rodalia de diverses ciutats ucraïneses on s'encaren amb grans problemes de subministrament i atacs constants ucraïnesos", indica.
2) El col·lapse de la posició russa pot ser sobtat i catastròfic, en comptes de derivar lentament en una guerra de desgast. "L'exèrcit desplegat arribarà a un punt que no es podrà ni proveir ni retirar, i la moral dels soldats s'evaporarà. Això és del tot cert al nord. Els russos estan millor al sud, però aquestes posicions seran difícils de mantenir si el nord s'ensorra", diu. 3) No hi ha cap solució diplomàtica possible abans que tot això succeeixi. "No hi ha cap compromís concebible que pugui ser acceptable alhora per a Rússia i per a Ucraïna donades les pèrdues que han patit les dues parts fins ara", apunta. 4) Putin no sobreviurà a la derrota de l'exèrcit rus. "Rep suport perquè se'l percep com un home fort; què pot d'oferir si demostra incompetència i se'l despulla del seu poder coercitiu?", es pregunta. 5) La guerra serà una gran lliçó per a la Xina. "Igual que Rússia, la Xina ha creat forces militars d'alta tecnologia durant l'última dècada, però no tenen experiència de combat. El rendiment maldestre de la força aèria russa probablement seria replicat per la Força Aèria de l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinès, que tampoc té experiència en la gestió d'operacions aèries complexes. Podem preveure que la direcció xinesa no s'enganyarà sobre les seves pròpies capacitats com ho han fet els russos, quan contemplen moviments en el futur contra Taiwan", indica.
Fukuyama, que ara dirigeix la revista American Purpose, és l'autor del polèmic llibre publicat el 1989 titulat La fi de la història?, que va originar multitud de crítiques i debats. La tesi del volum, escrit arran de la caiguda del mur de Berlín, era que la democràcia liberal havia triomfat. Amèrica encara no havia vist l'ascens de Donald Trump a la presidència.