La capital francesa viu una nova jornada d'incidents coincidint amb el Dia del Treballador. La marxa ha començat pacíficament a la plaça de la Bastilla, però la tensió s'ha disparat als voltants de les 15:30 d'aquesta tarda, quan s'han començat a sentir moltes consignes en contra de la policia.

Diversos joves encaputxats han llançat objectes, com ampolles de vidre, contra les forces de seguretat tot cridant "tothom detesta la policia". Els agents han respost amb gasos lacrimògens. A les 16:30, s'ha requerit la intervenció de la policia antiavalots, que ha carregat a l'avinguda de Diderot per dispersar els grups conflictius. 

La policia ha aturat durant uns minuts el pas de la manifestació, que es dirigia cap a la plaça de la Nació. Diversos manifestants i alguns periodistes han resultat ferits.

Les grans manifestacions convocades avui a França tenen en el punt de mira la reforma laboral del govern de François Hollande, que es començarà a debatre a dimarts a l'Assemblea Nacional. Els sindicats CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL i FIDL es troben darrere de la convocatòria i es mostren confiats que és possible aconseguir que es retiri aquest projecte de llei, que veuen com massa liberal i en contra dels treballadors.

Dos mesos de protestes

L'oposició als carrers a aquest projecte de llei presentat per la ministra de Treball, Myriam El Khomri, va començar el passat 9 de març, i ha estat esquitxada d'altercats entre manifestants i les forces de l'ordre.

En l'última protesta, el 28 d'abril, 214 persones van ser detingudes i 78 agents van resultar ferits. A més, un manifestant a Rennes (Bretanya) que va ser ferit de gravetat al cap, colpejat per un projectil, va perdre completament la visió d'un ull.

Un 15-M francès

Les manifestacions d'avui coincideixen amb el primer mes del moviment "Nuit Debout" (Nit dempeus), que manté similituds amb el 15-M o el nord-americà Ocuppy Wall Street, i té a la plaça de la República el seu centre d'operacions. El gran horitzó d'aquest moviment és un procés exportable per a la resta d'Europa.

El moviment Nuit Debout, que va sorgir en oposició a la proposta de reforma de la llei de treball francesa, ha agafat molta força en el seu primer mes de vida. Aquestes protestes són un exemple més de l'estratègia de lluita social popularitzada en els últims anys, basada en l'ocupació de l'espai públic i un gran poder de comunicació i convocatòria a través de les xarxes socials.