El tortell de Reis més espectacular i amb més sorpreses de Catalunya el trobareu a la Pastisseria Graells de Balaguer. La millor nata, la millor trufa, la millor crema i el massapà més bo que hem tastat mai. I és que, en aquest cas, no és ben bé massapà sinó que omplen el tortell amb torrons de crema cremada. Els podeu comprar de fruita, de pinyons... N'hi ha per a tots els gustos! Us convidem a tastar aquesta delícia feta amb productes de primeríssima qualitat i de manera totalment artesanal. T'expliquem la recepta en aquest vídeo. Si el veus, se't farà la boca aigua, i si el tastes, repetiràs cada any!

 

El millor tortell de Reis de Catalunya

El tortell de Reis es va inventar per aprofitar les sobres dels torrons de crema cremada de Nadal. D'aquí, l'origen del tortell de massapà que a la Pastisseria Graells de Balaguer fan amb la mateixa massa dels torrons de Nadal. Més endavant es van començar a fer els tortells de nata, de trufa i de crema pastissera. Les cobertures solen ser de fruita o de pinyons. Fa anys que tastem tortells de Reis de diferents pastisseries i no n'hem trobat cap com el que fa Pere Graells Pla, que manté intacta la recepta del seu pare, el mestre pastisser Pere Graells Porta.

El millor tortell de Reis, Pastisseria Graells de Balaguer Foto Pastisseria Graells
La Pastisseria Graells de Balaguer arrasa en vendes amb els millors tortells de Reis / Foto: Pastisseria Graells

La recepta del gran mestre

"En primer lloc, farem una massa amb tres quilos de farina de força, un quilo de llevat i dos litres d'aigua tèbia. Quan la tinguem llesta, la deixem reposar tres hores. Després agafarem vuit quilos de farina de força, dos de sucre, 160 grams de sal, quaranta ous i un litre de llet sencera fresca i ho posarem tot a la màquina de pastar. A mig pastar, hi afegirem la massa que haurem fet amb el llevat i la farina de força. Més endavant hi afegirem 1,6 quilos de mantega, i quan la massa estigui a punt —quan vegeu que apareix una mena de tel amb un foradet, vol dir que ja la tenim a punt— la posarem a la fermentadora o la deixarem reposar mitja hora i ja podrem formar els tortells. Necessitarem fruita confitada o pinyons per posar a sobre i nata, trufa, crema o massapà per farcir-los. També ou batut i gelatina.

Elaboració de tortells de Reis Pastisseria Graells
La Pastisseria Graells treballa de forma artesanal amb els millors productes / Foto: Pastisseria Graells

Trucs per fer el millor tortell de Reis a casa

Pere Graells Pla treballa de manera totalment artesanal, com ho feia el seu pare fa més de 55 anys. Ara, el net del gran mestre, Pere Graells Avila, també segueix els passos del seu avi i del seu pare tot i haver estudiat pastisseria a Barcelona. "Per fer el tortell, agafarem la massa amb les mans, li farem un forat al mig i li anirem donant forma. Un cop el tinguem a punt, el pintarem amb ou i hi posarem la fruita o els pinyons a sobre. Tot seguit, el tortell va a la fermentadora que està a uns trenta graus. Finalment, el posarem al forn que ha d'estar a 190 o 195 graus i, en deu minuts, el tindrem cuit.

Tortell de Reis de massapà Pastisseria Graells
El millor tortell de Reis de massapà es fa a la Pastisseria Graells de Balaguer / Foto: Pastisseria Graells

El tortell amb més sorpreses de Catalunya

"Un cop el tortell estigui fred, el partirem per la meitat i hi posarem moltes sorpreses. Als nostres tortells surt gairebé una sorpresa a cada ració. A la canalla els agrada molt trobar més coses, no només la fava i el rei. En conec algun que s'ha empassat la fava per no haver de pagar el tortell", explica rient Pere Graells. "Farcirem el tortell amb nata, crema o trufa, el pintarem amb gelatina i hi posarem una mmica de sucre volat. Si fem el tortell de massapà, un cop fora del forn, només li haurem de posar gelatina per sobre i el sucre volat. Hi posem la corona al mig i ja ho tenim. El truc, a banda de treballar sempre amb productes de primera qualitat, consisteix en fer-los i farcir-los just abans de vendre'ls. Res de congelar ni de fer-los amb dies d'antelació", confessa el mestre pastisser a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

INGREDIENTS:

 • 11 kg de farina de força
 • Un quilo de llevat
 • Dos litres d'aigua tèbia
 • 40 ous
 • Un litre de llet sencera fresca
 • 2 kg de sucre
 • 160 grams de sal
 • 1,6 kg de mantega 

Per farcir i pintar el tortell:

 • Nata, trufa, crema o massapà
 • Fruita confitada o pinyons
 • Ous per pintar el tortell
 • Gelatina
 • Sucre volat

Contactar amb la Pastisseria Graells

Pere Graells Porta i Concepció Pla Golet van inaugurar la Pastisseria Graells l'any 1966 al mateix local on, antigament, hi havia la Pastisseria Montseny, on Graells Porta va treballar durant molts anys. Abans de muntar-hi el seu propi negoci, va viatjar per Suïssa, Alemanya, França i Barcelona per aprendre i perfeccionar el seu ofici. Actualment, ja són tres les generacions de Peres Graells que mantenen l'èxit de la pastisseria amb tota la passió del món. Per contactar amb la Pastisseria Graells de Balaguer (C/ Major, 4), podeu trucar al 973445294. Si voleu veure els seus productes estrella podeu clicar aquest enllaç.