Heu sentit mai a parlar del xerigot o sèrum de llet? És la part líquida d’un color grogós transparent que apareix quan fem quallar la llet durant la producció de diferent productes làctics. De xerigot, en podem trobar de diferent tipus depenent de quin producte làctic s’hagi produït. Podem trobar-ne de més dolç, de més acídic, o fins i tot de salat si al manufacturar algún producte s’hi havia afegit sal. 

Dolç de xerigot, pas a pas

A continuació, trobaràs un vídeo amb els passos que has de seguir per preparar aquesta recepta. Però abans, els ingredients que necessites:

  • 1/2 litre de xerigot (acídic i no salat de ser possible)
  • 170g de sucre
  • 20g de mel
  • 1/4 (1,5g) de culleradeta de cafè de bicarbonat 

 

No llencis el líquid del iogurt per la pica!

Si mai heu fet el vostre propi iogurt, labneh, mató, o algun altre tipus de formatge segur que us heu quedat amb un munt de xerigot com a producte resultant, i la pregunta de “què en farem de tot aquest líquid?” No el llencéssiu pas per la pica! Tot i que el xerigot es considera majoritàriament un producte de rebuig, i acaba en plantes de residus o purins, o utilitzant-se per alimentar bestiar, és un producte superversàtil, i ple de bones qualitats.

Si intentem ser un xic creatius, el podem fer servir per exemple substituint l’aigua o fins i tot la llet en diferent receptes de pà, pastes, o reposteria; afegint-lo a vinagretes i marinades; per bullir pasta, arròs o verdures; com a base per salses; per fer-ne begudes refrescants; i fins i tot per fer-ne dolços!

El "dulce de leche" nostrat

Us animem, així doncs, a provar de fer aquesta recepta. El dolç de xerigot recorda a un “dulce de leche” o un caramel salat, i és perfecte per fer servir com a topping de cuina dolça, posant-lo sobre una bola de gelat, o menjar-nos-el a cullerades, descobrint d’aquesta manera nous usos a aquest líquid ple de sabor i nutrients.