Si et trobes a Sud-àfrica i veus "Steen" en un cartell, no és que hagin escrit malament el nom del cantant Sting, si no que és com anomenen allà a la varietat Chenin Blanc. Dit això, són més famosos els seus vins de sauvignon blanc amb notes d'espàrrecs. I heu de provar el pinotage, un encreuament entre pinot noir i hermitage. Una altra dada important: La WO (Wine of Origin) més antiga és la de Constantia i el seu vi dolç. Stellenbosch, finalment, és el millor lloc per fer enoturisme i no podeu perdre de vista els vins de Durbanville, Paarls i Robertson.

Si et trobes a Sud-àfrica i veus "Steen" en un cartell, no és que hagin escrit malament el nom del cantant Sting, si no que és com anomenen allà a la varietat Chenin Blanc

Però moguem-nos, sense sortir del continent, pera fer aturada a Algeria. Quan la fil·loxera va atacar les vinyes franceses, molts enòlegs se'n van anar allà, però després de la independència del país, el nivell va baixar i es va centrar més al comerç domèstic. Les seves varietats top són carignan, alicante, Cinsault i grenache. En negres i en blancs? El chardonnay i l'ugni blanc.

 

Tercera parada: Marroc. Gràcies a la freda influència de l'Atlàntic, allà es poden elaborar vins malgrat la seva latitud. Les regions de Fès, Rabbat i Casablanca són els principals, encara que la majoria del vi s'exporta a granel a França. Quarta i última: Tunísia, paratge de moltes varietats franceses per la influència que aquests winemakers han tingut allà. I no us perdeu els seus rosats!