Albacete o Santa Cristina d'Aro, aquesta és la qüestió. Dos llocs singulars a tot l'Estat, ja que són les dues úniques ciutats a tota la península on es pot gaudir de la cuina dels xefs Javier Sanz i Juan Sahuquillo. De fet, a la localitat catalana per temps limitat. I és que el binomi de cuiners espanyols ha aconseguit un fet excepcional i és portar a La Santa Market, un espai d'oci majestuós a la Costa Brava, la primera estrella Michelin de la història.

La Santa Market i Cañitas Maite: una combinació superba

Aquest festival i mercat gironí va néixer l'estiu de 2017 per oferir un contingut gastronòmic i d'oci que no existia a la província. I, és clar, ho va petar. Actualment, està tenint molt èxit i va en auge. L'edició d'enguany, la setena ja, celebra rècords amb 34 paradetes i milers d'assistents diaris. De fet, l'aforament de La Santa, conegut popularment d'aquesta manera, és de 4.500 persones. Del 7 de juliol fins al 27 d'agost: aquest és el període de temps en què obre el mercat, un espai de tardes, vespres i nits per passejar sota les llums càlides que decoren màgicament aquest espai de milers de metres quadrats.

plat Cañitas Maite
Un dels plats de Cañitas Maite / Foto: Jordi Tubella

I, entre tots aquests metres d'esplanada i les desenes de paradetes, s'hi troba el restaurant Cañitas Maite. Un establiment d'Albacete que s'ha ubicat durant set setmanes i vuit caps de setmana a la Costa Brava per enamorar el públic català (i, també, el turista) amb les seves magnífiques creacions i tapetes. De fet, si ha arribat fins a La Santa Market ha estat per la decisió expressa de Julio Rico, director de La Santa. Es tracta, d'un restaurant pop-up liderat per Javier Sanz i Juan Sahuquillo, dos xefs que compten amb un altre local a la seva ciutat natal: el restaurant Oba-.

Un menú de 9 plats monumental i un triple premi

La Santa Market és un espai preciós, però la cirereta d'aquest bell quadre la posa el restaurant Cañitas Maite amb una entrada preciosa. Unes cases adossades on la família viu, unes zones de chill-out per prendre tapes i còctels i un restaurant amb una terrassa que et trasllada de ple a l'Amazones. Tot això ja és meravellós, però si, a més a més, afegeixes a l'equació un menú de 9 plats monumental, ja és per perdre el nord i embogir del tot.

  • Homenatge a la matança: coca de blat de moro fregit lleugerament picant farcit amb un parfait especiat d'all mataero i pinyons.
  • Tàrtar cítric: llom de llobarro salvatge en tàrtar amanit com si fos un ceviche, blat de moro cruixent i ceba morada adobada sobre una llima cremada.
  • Cabdell Cèsar manxec: cabdell d'enciam amanit amb una vinagreta de pollastre i anxova, làmines de pit de gall semiescabetxat, formatge vell d'ovella i ratlladura de llima fresca.
  • Ninoyaki de formatge i tòfona: esfera líquida de formatge de cabra (Granizo, La Rueda del Cabriel) i tòfona negra base de pols de festuc i crema de codonyat.
  • La millor croqueta del món: a base de mantega i llet fresca d'ovella, daus de pernil de gla Joselito, làmina de coppa i airbags del seu flamet.
millor croqueta del món
La millor croqueta del món és del restaurant Cañitas Maite / Foto: Cedida
  • El nostre entrepà de calamars: croissant artesà de mantega i tinta farcit d'un guisat de calamarsets a la bruta i acompanyat d'una emulsió d'alls rostits.
  • Bikini trufat: pa de sandvitx de pasta de full, pastrami fumat, cheddar vell fos i pesto de tòfona i mostassa de cervesa.
  • Dònut de cua de bou: rosquilla fregida i farcida d'un guisat clàssic de cua de bou, glacejat amb una crema de formatge d'ovella i ratllat amb un quètxup de verdures àcides.
  • El teu primer petó: namelaka de vainilla de Madagascar i pebre rosa encapsulat en un bany de xiclet de cirera.
Cañitas Maite plat
Dònut de cua de bou / Foto: Jordi Tubella

Més enllà de la menció d'aquests plats, per cert, meravellosos cadascun i inigualables. Menció especial per al cabdell Cèsar manxec i el ninoyaki de formatge i tòfona. Ambdues tapes realment sublimes. Ara bé, aquests no són els únics plats amb què et pots trobar, ja que com a recomanació dels xefs hi ha el brioix de costella (suplement de 8 euros) i el saam d'escamarlà i aleta, homenatge a Josep Pla (suplement 9 euros). Un menú de nou plats per un preu lògic i més que justificat de 59 euros.

Albacete o Santa Cristina d'Aro, aquesta és la qüestió. El fet és decidir a on tastaràs els plats dels dos monstres de la gastronomia. Però recorda, a La Santa tens fins aquest 27 d'agost, així que no deixis passar el temps

Però tots aquests plats i les meves paraules no són només tendres compliments per als xefs i el restaurant. Tot el contrari, perquè estem parlant que rere aquesta carta s'amaguen tres premis i unes quantes estrelles. En primer lloc, el Premi a la Millor Croqueta del Món Madrid Fusión 2021 per a la croqueta detallada anteriorment. Seguidament, el Premi al Millor Croissant Espanya 2021 Panem Madrid per a l'entrepà de calamars. Finalment, el Premi al Cuiner Revelació 2021. Però això no és tot. Els dos xefs Javier Sanz i Javier Sahuquillo són guardonats amb una estrella Michelin pel restaurant Oba-, una estrella Verda i Dos Sols Repsol. Sens dubte estem davant de dos monstres gastronòmics que es faran sentir en un futur pròxim. Ara, als catalans, només ens queda encreuar els dits perquè decideixen embarcar-se a Catalunya i obrir un projecte a les nostres terres.