El barri de Poblenou de Barcelona ha estat testimoni d'una gran revolució. Per sort, parlem d'una revolució gastronòmica, res perillós per als seus ciutadans. I qui ha protagonitzat aquesta alteració ha estat, ni més ni menys, que un frànkfurt. Sí, sí, heu sentit bé. Parlo de la popular salsitxa d'origen alemany, aquella a qui la Mònica Serra ha dotat d'una personalitat irresistible. Qui ha dit que el frànkfurt no està ple de possibilitats? Això mateix va preguntar-se la Mònica, que tot seguit va posar fil a l'agulla per donar lloc el que avui coneixem com Frankfurt Rita, tota una revolució gastronòmica amb nom de dona. En l'interior d'aquest local, cada mos es converteix en una revolta de sabors, aromes i textures. Una experiència gastronòmica digna d'un alçament popular.

Frankfurt Rita és un homenatge a la meva veïna de Sant Cebrià de Vallalta, una dona senzilla, humana i humil que sempre recordo amb un somriure. Mònica Serra

Mònica Serra, xef i propietària de Frankfurt Rita / Foto: Alex Froloff
Mònica Serra, xef i copropietària de Frankfurt Rita / Foto: Alex Froloff

Frànkfurts gurmets evocadors de records

En submergir-nos en una memòria col·lectiva, hi ha un producte que ha format part de les nostres vides en l'etapa infantil, adolescent i adulta: l'entrepà de frànkfurt. Aquesta salsitxa que tants records ens evoca: un sopar informal amb els amics de tota la vida, aquell mos ràpid abans d'anar al cinema amb l'amor d'estiu, una tarda tonta parlant dels problemes quotidians amb la teva germana... Aquest entrepà que es va popularitzar en els anys 60 del segle passat podria considerar-se com un dels bocates preferits pels catalans. No en va, Catalunya és la comunitat autònoma amb major quantitat d'establiments de frànkfurt. Serà que ens agraden les coses senzilles, però revolucionàries.

Frànkfurt BLT del Frankfurt Rita / Foto: Alex Froloff
Frànkfurt 'BLT' de Frankfurt Rita / Foto: Alex Froloff

La revolució del frànkfurt convencional

Vull treballar amb totes les possibilitats que ofereixen els productes de temporada. A través del frànkfurt puc crear infinites opcions meravelloses i sorprendre als meus clients. Mònica Serra

Segurament, ens trobem davant d'un dels primers frànkfurts gurmets de la ciutat comtal. Un local amb nom de dona que sorprèn per la seva versatilitat, innovació i adaptació, on la salsitxa, el pa i el farcit es presenten amb gran creativitat i qualitat, donant-li la volta al frànkfurt convencional. En els últims anys, no són pocs els crítics que indaguen en la necessitat de tornar a l'essència dels plats, a la simplicitat i donar-li un paper protagonista amb un tribut a la qualitat. Tornar la mirada al producte, posant el focus en els valors de proximitat i temporada, són part d'aquest procés que, en moltes ocasions, brinda més atenció a la matèria primera, o a un producte en concret. Mònica Serra ha volgut potenciar la gastronomia a través del frànkfurt, un producte humil, que a Frankfurt Rita ha passat de ser un llenç en blanc a convertir-se en tota una obra d'art. 

Frànkfurt 'maduixa' de Frankfurt Rita / Foto: Alex Froloff
Frànkfurt 'maduixa' de Frankfurt Rita / Foto: Alex Froloff

Tota una sublevació gastronòmica

Vull que la gent no s'avorreixi menjant un frànkfurt. Mònica Serra

Frànkfurt amb crema de ceps, ceba cruixent i formatge, frànkfurt amb sobrassada, olives verdes, formatge, nous i mel, o frànkfurt amb ceba macerada, tomàquet, pebrot verd, xampinyons i mostassa. I aquesta revolució només ha fet que començar. Entre la seva carta trobareu 12 propostes diferents que podeu degustar amb el tipus de salsitxa que més us convenci: artesana, tradicional o vegetal. I com a novetat, cada mes podreu gaudir d'un frànkfurt exclusiu dissenyat amb els productes més característics de la temporada. Però compte, heu de ser ràpids, perquè un cop acabat el mes, sortirà de la carta per donar pas a un de nou. El del mes de desembre ja us espera: frànkfurt tradicional amb salsa de boletus i tòfona, ou ferrat, mozzarella i cansalada. Tota una sublevació gastronòmica. A nosaltres, després de tastar-ho, només ens queda dir: Rita, gràcies per inspirar revolucions com aquestes.