Girona enamora, i molt. Però els seus restaurants i el menjar d'allà, encara més. En soc un fan, d'això no hi ha dubte. Ara bé, si puc anar a Girona i, a més a més, fugir del centre i de la massificació, ja és el súmmum gastronòmic que puc experimentar en aquesta vida. Sí, el barri vell és preciós, les terrasses que es presenten als carrers et conviden a asseure-hi, però de tant en tant ve (molt) de gust allunyar-te de la gent per trobar-te a soles amb el plat, cara a cara, i enfrontar-te a aquesta cita culinària sense elements externs que puguin distreure't.

El Cul del Món: l'oasis de Girona més refrescant

Molt a prop de la Catedral de Girona, en un racó apartat envoltat de camps, arbres i rierols, hi ha el restaurant El Cul del Món. Es tracta d'un fabulós indret especialitzat en cuina catalana de mercat. El Cul del Món està emplaçat en un original local que recorda una cova, amb parets rústiques i una il·luminació càlida i íntima que, juntament amb el seu agradable servei, et permet xalar de la millor cuina en un ambient inigualable. Aquí podràs assaborir la deliciosa gastronomia catalana i tindràs a la teva disposició una carta variada, composta per una cuina excepcional de mercat amb plats d'altres racons de la nostra geografia i realitzada amb els millors ingredients de cada temporada, així com productes ecològics. Visita El Cul del Món i deixa't transportar de lloc i de temps.

La carta que tenen es divideix entre primers i segons plats. Cuina clàssica, catalana, marroquina. No són plats extravagants, però sí que són més que correctes i eficients. La contundència n'és un tret destacat, de fet, amb un primer plat compartir entre dues persones i un segon plat i postres n'hi ha de sobres per acabar ben tip.

Pel que fa als primers plats hi ha de tots els colors i per a tots els gustos. Sopa o crema del dia; assortiment d'amanides marroquines pastanaga, albergínia, hummus i tabule; verdures ecològiques saltades amb salsa romesco; amanida de salmó curat amb espècies, taronja i vinagreta de iogurt i cítrics; festival de tomates amb ceba tendra i bonítol; torrades amb anxoves de l’Escala; tàrtar de bou amb moll de l'os a la brasa; assortiment de formatges catalans; assortiment d'embotits ibèrics; tàrtar de tonyina amb puré de poma al forn; cassoleta d'ous de corral al forn amb espàrrecs verds, patata i xoriç ibèric; tàrtar d'alvocat i salmó d'Alaska amb gingebre, coriandre, llima, ceba tendra i sardines marinades; caragols saltats amb sal i pebre acompanyats d'allioli d'alls escalivats i tomata picant.

La meva elecció, molt encertada, va ser un assortiment de formatges catalans acompanyat de pa i melmelada, i l'entrecot de vedella de Girona a la brasa poc fet 

Una preciositat gastronòmica de segons plats es mostren damunt la taula per escollir. Mitja espatlla de xai confitada a baixa temperatura amb oli d’espècies; tagín de xai amb verdures, prunes i ametlles torrades; arròs del mes; cuscús vegetal amb ceba confitada; cuscús de pollastre amb verdures i ceba confitada; cuscús de xai amb verdures; canelons de pollastre de pagès amb pinyons i prunes, gratinats amb Idiazabal; costelles de xai a la brasa; entrecot de vedella de Girona a la brasa; pollastre picant marinat amb llimona, olives i espècies, trinxat de patata i col kale; llom de bacallà amb puré d'espinacs i nous, escalivat de pebrots, albergínia i ceba, marinat amb olivada; filet de vedella amb terrina de patata i cansalada ibèrica, i salsa de ceps; pop a la brasa amb parmentier de patata, textura de tomata i allioli d'all escalivat; tataki de tonyina sobre llit de verdures saltades.

Un coulant de xocolata amb gelat de vainilla de Madagascar encapçala un la llista molt suculenta i variada de postres per llepar-se els dits i posar el colofó final al sopar més exòtic de Girona. Un pastís de formatge fresc amb gerds, una escuma de pinya colada amb sorbet de fruites de la passió, un recuit amb mel i nous, un enfilall de fruita amb xocolata calenta, unes postres de músic amb moscatell o un flam casolà d'ametlla amb sorbet de poma al forn, entre d'altres, completen una carta de postres d'ensomni.