El restaurant Pötstot és un nou concepte de cuina inclusiva capaç d'asseure a la mateixa taula comensals amb diferents sensibilitats alimentàries. Una proposta on tots podem menjar de tot: sense gluten i, a més, vegà. D'aquí ve el seu nom, 'pots (amb) tot', un eslògan de debò que pretén trencar barreres, estigmes i estereotips gastronòmics. Amb garantia total d'absència de traces, perquè aquí el local no trepitja res que pugui contenir gluten ni que sigui d'origen animal. Un establiment de cuina purista gluten free, sense proteïna animal i, per tant, sense lactosa. Una proposta que faltava a la ciutat, amb un concepte culinari que si a primera vista pot semblar obvi, resulta que no ho és tant.

El restaurant Pötstot: una rara avis a Barcelona

Pötstot és una cuina d'aquí, mediterrània sense gluten i vegana. Una rara avis a Barcelona on els establiments amb cuina dedicada a aquests col·lectius solen associar-se a receptes asiàtiques i altres cultures culinàries del món. Aquí, celíacs i vegans podran degustar si els sembla un bon caneló, una croqueta, una truita, un arròs, una amanida o una lasanya, per exemple. Entre les postres hi ha flams, llet fregida o 'crema catalana' sempre a l'estil gluten & lactosa free i vegana. També els turistes que combreguen amb aquestes dietes podran descobrir el receptari tradicional sense témer per la integritat de la salut i pel compromís alimentari.

POTSTOT
L'interior del restaurant Pötstot / Foto: Cedida

L'objectiu és senzill: que tothom pugui menjar de tot gràcies a una proposta gastronòmica de cuina tradicional, saludable i de qualitat, a un preu accessible tenint en compte que es tracta de productes que sovint tenen un preu més alt al mercat (per exemple, una barra de pa sense gluten sol rondar gairebé els 6 euros si és artesanal).

Pötstot és així un lloc inclusiu, amb una vocació clara: no excloure ningú. Perquè és una bona direcció per descobrir els encants de les dues tipologies de cuina, sovint associades erròniament a soses i avorrides, per a consumidors que ni són vegans ni tenen intolerància o al·lèrgia al gluten. Un tipus de cuina més, en suma, per tastar i gaudir, ja que aquí es prepara amb saviesa i mestratge. A Pötstot els sabors, aromes i textures s'assemblen molt als de les receptes originals, tot i que no tenen alguns dels seus ingredients principals.

Dit això, per exemple, la 'sobrassada' vegana, que ells anomenen 'saborrosa' picantona (elaborada amb moniato rostit amb condiment mallorquí) és tot un plat fort de la casa, ja que el broden en tots els sentits, i sense cap rastre de proteïna animal! D'altra banda, el restaurant té un interiorisme i una atmosfera acollidora, contemporània i elegant, ideal per a un àpat distès de dia o per a una vetllada de més categoria, fins i tot per a celebracions. També disposen de servei de repartiment i take-away.

plat pötstot
Un dels plats que es poden degustar al Pötstot / Foto: Cedida

La història de Pötstot, el nom del qual és una invitació plena de positivitat per a aquelles persones que busquen un restaurant que respongui als seus hàbits i necessitats, part d'una vivència personal. De la dificultat, per part dels seus membres fundadors, de trobar un establiment on es pugui menjar bé, menjar d'aquí, mediterrani i tradicional a un ambient cuidat, amb familiars subjectes a dietes sense gluten. Manuel Forés i Joaquín Viñas, coneguts al sector de la restauració pel seu restaurant de tapes i arrossos, Casa Ángela, situat davant de la Sagrada Família, es van proposar remeiar aquest buit.

I el concepte de Pötstot ha rebut una càlida benvinguda per part del públic. "Tenim clients molt fidels, especialment en el cas dels consumidors sense gluten, atès que es tracta d'un tema de salut que requereix alts estàndards de seguretat i garantia que complim estrictament com pocs establiments de la ciutat, de manera que poden venir aquí a gaudir amb serenitat de receptes de tota la vida a què fins ara no tenien accés", expliquen des de la direcció. La recompensa més gran? "Quan ens pregunten si de debò tot és sense gluten i sense proteïna animal, ja que està tot deliciós", afegeixen.