Tot i que gastronòmicament parlant, Catalunya i Itàlia tenen moltes diferències, hi ha certs aspectes dins d'aquest àmbit culinari en els quals convergeixen i poden trobar fronts en comú. No parlo ni de plats en concret, ni d'ingredients, ni d'orígens de productes o receptes compartides. És diferent de tot això. Quelcom que no es pot apreciar a la taula, quelcom intangible. És més aviat una filosofia, una manera de fer i veure les coses que s'impregna en els comensals durant el viatge que el restaurant proposa.

Restaurant Gravin: autèntica essència italocatalana

Així com "taverna basca" té unes connotacions clares i tots nosaltres ens dibuixem elements únics i distintius d'aquests locals, ocorre el mateix amb "taverna italiana". Però, què passa quan aquest darrer tipus de restaurants s'ubiquen al cor de Barcelona? Tot pren una nova dimensió i un nou enriquiment social, cultural i, per descomptat, gastronòmic.

Exterior Gravin
L'exterior del Gravin / Foto: Cedida

Al carrer de Rera Palau, a Ciutat Vella i a la zona de la Barceloneta, aterra el restaurant Gravin en una ubicació tranquil·la, però atractiva si hi ha al·licients per al turista. Una terrassa senzilleta acompanya un interior càlid i atapeït de gent. M'hi acosto per dinar un dia d'hivern on premia el fred i el vent, però cap d'aquests elements són un impediment perquè aquest local presenti una imatge festiva i jovial. L'interior del Gravin és la personificació de la filosofia que mencionava anteriorment: vibes italianes amb tocs culinaris catalans. Un mixt que no defrauda en absolut.

Interior Gravin
Sensacions geogràfiques trobades al Gravin / Foto: Cedida

Els orígens del restaurant neixen al sud d'Itàlia, a la regió de la Puglia, concretament al poble de Gravina. El seu amfitrió Gianni va néixer i va créixer a la Puglia dels 70, interessant-se per la cuina durant tota la seva joventut. Quan va arribar a Barcelona el 2000, va voler reflectir la passió per la cuina tradicional italiana amb el toc modern i cosmopolita de Barcelona. Situat en un barri tan concorregut i pintoresc com el Born, aquest ristorante té l'esperit d'una clàssica trattoria italiana, però amb un aire fresc i modern que es transmet també a la cuina.

Una porchetta amb pa torrat i salsa de pebre negre, un tàrtar de tonyina vermella amb sèsam torrat i soja o les patates Gravin, amb fondue de Fontina i allioli de pebrots vermells són alguns dels plats que ofereixen a les tapes. És important destacar també l'amanida de gambes, pop i calamars amb api i pastanaga o el tagliolino a la llimona amb crema de llimona i lluç. Pel que fa als segons plats, ressalten la costella de porc Ibèric amb bolets i l'entrecot de 220 g de vedella amb patates al forn.

Inspirada en la cucina della nonna, volen mantenir l'essència de la cuina tradicional italiana però adaptant-la a un àpat més universal, actual i modern. A més a més, tots els plats de la seva carta són elaborats totalment de forma artesanal. Fan èmfasi en la qualitat i tota la carta és d'elaboració pròpia. Des del primer mos fins al darrer gaudiràs del sabor de la mateixa Itàlia al teu paladar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!