De nou, un plat mariner, dels que fa diumenge. Un suquet fet amb sípia, patates, gambes ja pelades i unes escopinyes fresques per decorar el plat. Tot senzill, però bo.

Només us haureu de preocupar d'escollir el vi que més us agradi i gaudir d'un merescut repòs.

Aquests plats mereixen predisposició i temps per gaudir-los. Però també us dic, que si porteu un taper amb aquest suquet a la feina qualsevol dia entre setmana, fareu bramular molts estómacs, i us miraran amb molta enveja.

Sentireu a més d'un dir "què és aquesta olor tan bona?". 

Som-hi!

 
Ingredients

4 patates mitjanes esberlades

1 sípia tallada a daus (amb la salsa marró)

400 g de gambes pelades

un grapat d'escopinyes fresques

1 ceba trinxada

2 tomàquets ratllats

2 grans d'all

1 farcellet amb herbes aromàtiques (opcional)

1 pebrot verd trinxat

uns brins de safrà

1 cullerada de pebre vermell

1 got de vi blanc

julivert fresc

aigua o brou de peix

oli d'oliva

pebre negre

sal

Variants:

 - Hi podeu afegir una mica de bitxo picant

- S'hi pot afegir una picada d'ametlla i pa torrat, i fins i tot, una presa de xocolata

 
Preparació
1.
IMG 9799

Prepareu tots els ingredients.

 
2.
IMG 9793

Primer de tot, poseu les cloïsses en abundant aigua amb sal per purgar-les de terra. Si poden estar un parell d'hores millor, si no, almenys 30 minuts. Oloreu-les bé abans, ja que una de sola pot fer malbé tota la resta.

 
3.
IMG 9786

Renteu bé la sípia i reserveu la salsa marró (melsa).

 
4.
IMG 9797

Renteu també les gambes pelades.

 
5.
IMG 9804

En una cassola, poseu un generós raig d'oli d'oliva i daureu els alls.

 
6.
IMG 9805

Poseu-hi la sípia i deixeu-la que es torri una mica.

 
7.
IMG 9815

Mentrestant, podeu aprofitar per anar trinxant la ceba, el pebrot i anar ratllant el tomàquet.

 
8.
IMG 9822

Barregeu la meitat de la melsa amb el tomàquet, la resta la descarteu, ja que pot resultar massa forta de sabor.

 
9.
IMG 9813

Remeneu la sípia de tant en tant i quan comenci a esclatar i a enganxar-se, serà el moment de reservar-la.

 
10.
IMG 9816

Perfecte.

 
11.
IMG 9818

Precisament, aquestes restes torrades de sípia li donaran molt sabor al plat.

 
12.
IMG 9823

Salteu, volta i volta, les gambes i  tant bon punt canviïn de color també les reserveu.

 
13.
IMG 9835

Molt bé.

 
14.
IMG 9838

En el mateix oli (si cal afegiu-hi una mica més), tireu la ceba trinxada i el pebrot verd.

 
15.
IMG 9840

Si us agrada, hi podeu afegir una mica de picant.

 
16.
IMG 9852

Quan la ceba i el pebrot siguin ben daurats, hi podreu afegir les herbes aromàtiques, els brins de safrà i una culleradeta de pebre vermell. Li doneu un parell de voltes.

 
17.
IMG 9855

Seguidament, sense esperar gaire que no es cremi el safrà ni el pebre vermell, incorporeu-hi la barreja de melsa i tomàquet.

 
18.
IMG 9856

Ho saleu una mica i, a foc baix, ho deixeu reduir uns 10 minuts, fins que es comenci a enganxar de nou, que es consumeixi tota l'aigua del tomàquet.

 
19.
IMG 9859

Mentrestant, esberleu les patates. D'aquesta manera el midó lligarà la salsa.

 
20.
IMG 9867

Incorporeu les patates amb una mica de julivert fresc i ho remeneu tot plegat.

 
21.
IMG 9871

També hi podeu afegir la sípia.

 
22.
IMG 9875

Hi tireu un got de vi blanc.

 
23.
IMG 9884

Ho tapeu i deixeu que l'alcohol s'evapori durant 8-10 minuts més. Remenant de tant en tant.

 
24.
IMG 9896

I ara si, ho cobriu tot amb aigua o brou de peix. No cal posar-ne més del compte. Tot just que gairebé cobreixi les patates. Ho saleu una mica més i a coure uns 20-25 minuts a foc baix.

 
25.
IMG 9893

En paral·lel, renteu de nou les escopinyes i les feu al vapor.

 
26.
IMG 9901

Trieu-les bé, ja que trobareu moltes closques buides.

 
27.
IMG 9906

La idea és aconseguir tenir poques closques però amb doble ració d'escopinya, i amb això decorareu el plat.

 
28.
IMG 9907

Passats uns 20 minuts controleu la cocció de la patata i la sípia. Si cal afegir una mica més d'aigua o sal, ho feu.

 
29.
IMG 9911

Quan la patata i la sípia siguin totalment cuites, afegiu-hi les gambes.

 
30.
IMG 9924

Finalment, una mica més de julivert fresc trinxat per sobre i ja podeu parar el foc.

 
31.
IMG 9936

Deixeu reposar el plat entre 30-60 minuts. Fins i tot, millor que reposi una nit sencera. L'endemà flipareu!

 
32.
IMG 9949

I escalfeu una mica i ja ho podeu servir. Per sobre, col·loqueu les escopinyes, que quedi bonic.

 
33.
IMG 9961

Bon profit!