Quantes sardines en escabetx m'hauré menjat de petit? Moltes, és clar. La meva mare en feia sovint i és un producte que, a l'estar escabetxat, tot i ser peix, es conserva durant molts dies, fins i tot es conserva bé fora de la nevera, encara que jo us recomano que l'hi poseu.

No té massa secrets aquest plat, però si que és cert que costa molt de trobar en bars i restaurants. És un plat d'aquells que només el fem a casa. Òbviament no té res a veure amb les sardines en escabetx que podem comprar en conserva, que sembla de tot menys el que diu que és.

Aprofiteu les sardines quan és temporada, que sempre va bé una mica de peix blau per l'organisme!

 

Ingredients

400 g de sardina fresca

una mica de farina

1 cabeça d'all

2 gots d'oli d'oliva verge extra

1 got de vinagre de vi

una branca de farigola

una branca de romaní

3 fulles de llorer

2 cullerades de pebre vermell dolç

1 bitxo picant

aigua (si cal)

sal

 

Variants:

S'hi pot afegir pebre vermell picant  

S'hi pot afegir ceba tallada a la juliana  

Hi ha gent que hi posa orenga

Preparació
1.
sardines escabetx pas1

Renteu les sardines una primera vegada. Les sardines porten una mica de feina netejar-les. Els peixaters no sempre tenen temps per fer-te la feina, ja m'enteneu. Depèn del dia o de si hi ha molta cua a la parada.

2.
sardines escabetx pas2

Primer de tot li traieu totes les escates sota l'aigua. Veureu que en tenen moltes.

3.
sardines escabetx pas3
4.
sardines escabetx pas4

Amb el mateix moviment gairebé us emportareu bona part dels budells. Ja sé que són imatges una mica desagradables, però algú ho havia d'ensenyar.

5.
sardines escabetx pas5

Ara, introduïu el dit gros dins panxa i feu sortir la resta de budells.

6.
sardines escabetx pas7

Les saleu i les enfarineu.

7.
sardines escabetx pas8

Prepareu una paella amb abundant oli. Jo utilitzo de girasol o per fregir.

8.
sardines escabetx pas9

Quan estigui ben calent, les fregiu.

9.
sardines escabetx pas10

Per totes dues bandes.

10.
sardines escabetx pas11

Un cop fregides, les reserveu sobre un paper absorbent.

11.
sardines escabetx pas12

A continuació, les col·loqueu en una cassola de fang, ben distribuïdes.

12.
sardines escabetx pas13

L'ordre és important. Penseu que l'escabetx s'haurà d'escampar bé.

13.
sardines escabetx pas14

Te'n menjaries una ja, oi?

14.
sardines escabetx pas15

Seguidament, aprofiteu l'oli de fregir les sardines, però passeu-lo per un colador.

15.
sardines escabetx pas16

Perfecte.

16.
sardines escabetx pas17

Ompliu un got amb aquest oli...

17.
sardines escabetx pas18

... i el poseu en una paella...

18.
sardines escabetx pas19

... un segon got d'oli i daureu una mica 4 o 5 alls sencers dins.

19.
sardines escabetx pas20

Ara, poseu-hi la farigola, el llorer i el romaní.

20.
sardines escabetx pas21

Ben repartit.

21.
sardines escabetx pas22

Afegiu-hi el pebre vermell, ho remeneu una mica i immediatament (abans no es cremi el pebre). Molt a poc a poc, afegiu un got de vinagre a la paella. Molt de compte! Que fa una reacció una mica bèstia i se us pot encendre la paella. Tingueu a punt una tapa per si de cas. I repeteixo, a poc a poc.

22.
sardines escabetx pas23

Un cop barrejat l'oli amb el vinagre, deixeu-ho coure uns 4 minuts.

23.
sardines escabetx pas24

Remeneu una mica...

24.
sardines escabetx pas25

... i ja ho tindreu a punt per tirar-ho per sobre de les sardines.

25.
sardines escabetx pas26

Ben escampat. Les hauria gairebé de cobrir.

26.
sardines escabetx pas27

Que no quedi cap sardina sense escabetx. Com veieu ara l'he afegit un bitxo.

27.
sardines escabetx pas28

Amb aquest únic bitxo, agafarà un puntet picant molt agradable. Ja només ho heu de deixar refredar unes quatre hores mínim abans de menjar.

28.
sardines escabetx pas29

Però de totes formes jo us aconsello menjar-ho l'endemà o dos dies després. Guardeu-ho a la nevera.

29.
sardines escabetx pas30

I llest per menjar.

30.
sardines escabetx pas31

Són molt bones!

31.
sardines escabetx pas32

Ummmm!

32.
sardines escabetx pas33

A mida que les aneu menjant, les haureu d'anar canviant de recipient a un més petit, per garantir que l'oli sempre les cobreix.

33.
sardines escabetx pas34

Bon Profit!