Veureu com aprofitarem la salsa romesco per fer el sofregit d'un plat que es preparar en molt poc temps. Com veureu, el romesco de peix el podeu fer de moltes maneres i amb diferents ingredients. Jo he optat per presentar-vos un Romesco de rap amb patates, escamarlans i cloïsses. 

Ingredients

1 kg de peix de carn ferma (rap, orada, nero, congre etc)  

aigua  

sal  

  

Per fer la salsa de romesco:  

5 pebrots de romesco remullats  

3 tomàquets escalivats

1 llesca de pa fregit  

2 grans d'all escalivats

un grapat d'avellanes i ametlles torrades  

una copa de vi ranci  

oli d'oliva  

  

Variants:

- Es pot salar, enfarinar i fregir el peix abans d'afegir-lo a la cassola.

- També es pot afegir el peix salat, sense enfarina ni fregir.  

- Es pot fer primer un sofregit de ceba.

- Es pot fer amb tots els ingredients del romesco fregits.

- S'hi pot afegir un bitxo.

- Hi ha qui no posa tomàquet al romesco com a sofregit.

- En lloc de pebrot del romesco s'hi pot posar nyora, tot i que l'autèntic romesco no es fa amb nyora.

- Es pot substituir el pa per galeta.

- Es pot fer una reducció de vi blanc o de vi ranci, o afegir-hi un raig de conyac, de ratafia o de vermut.

- Es pot acompanyar de mongetes bullides o fesols.

- Es pot fer amb barreja de diferents tipus de peix i marisc (escamarlans, gambes, llagostins, musclos, cloïsses, calamars, etc...).  

- Podeu posar trossos de patata.  

- El romesco es pot fer amb carn o aviram.

- Podeu substituir l'aigua per brou de peix

Preparació
1.
romesco peix pas1

Preparem els ingredients.

2.
romesco peix pas2

La salsa de romesco la tindrem feta prèviament.

 

3.
romesco peix pas3

Us recomano la lectura prèvia de la Salsa Romesco.

4.
romesco peix pas4

El brou de peix també el tindrem fet. Us recomano la lectura prèvia de la recepta Brou de peix.

5.
romesco peix pas5

Un cop net el peix, el salarem.

6.
romesco peix pas6

A continuació, l'haurem d'enfarinar.

 

7.
romesco peix pas7

Quan l'oli sigui roent, el posem a daurar.

 

8.
romesco peix pas8

Deixeu-lo que es faci un parell de minuts per cada banda. D'aquesta manera, segellarem el peix amb la farina i no se'ns desfarà a la cassola.

 

9.
romesco peix pas9

Mentre s'acaba de fer, pelarem una patata o dues.

10.
romesco peix pas10

I la tallarem a rodanxes gruixudetes.

11.
romesco peix pas11

Li haurem de donar la volta al peix.

 

12.
13.
romesco peix pas14

Que també reservem.

14.
romesco peix pas15
15.
16.
romesco peix pas17

Notareu com de seguida canvia de color i es torra.

17.
romesco peix pas18

En aquest moment haurem d'afegir-hi l'aigua o brou de peix.

18.
romesco peix pas19
19.
romesco peix pas20

Si cal, deixateu el romesco amb una mica de brou, s'ha d'escurar bé!

20.
romesco peix pas21

Remeneu-ho una mica.

21.
romesco peix pas22

I afegiu-hi les patates.

22.
romesco peix pas23

Ara, ho haurem de deixar coure uns 15 minuts a foc baix.

23.
romesco peix pas24

Ho salarem una mica també. No us passeu.

24.
romesco peix pas25

Passat aquest temps, la patata estarà a mitja cocció. Hi afegirem llavors el peix...

25.
romesco peix pas26

i els escamarlans.

26.
romesco peix pas27

És millor no remenar el peix o el trencarem. Sacsegeu la cassola amb les nanses.

27.
romesco peix pas28

Tapeu-ho i deixeu-ho fer uns 10 minuts.

28.
romesco peix pas29

Ara hi afegirem unes cloïsses, si voleu.

29.
romesco peix pas30

I ho mantindrem tapat un parell o tres de minuts més.

 

30.
romesco peix pas31

Fins que s'obrin les cloïsses. Tasteu-ho i rectifiqueu de sal si val. I tasteu sempre el menjar abans de servir, eh?... no fotem, no fotem!

31.
romesco peix pas32

Per acabar, hi tirarem una mica de julivert fresc per sobre.

32.
romesco peix pas33

I ja podeu apagar el foc.

33.
romesco peix pas34

És interessant deixar reposar aquest plat una bona estona. Fins i tot una hora.

34.
romesco peix pas35

Però si teniu molta gana.... tampoc caldria, jeje.

35.
romesco peix pas36

I ja tenim fet el nostre romesco de peix.

36.
romesco peix pas37

El servirem. Com veureu, la farina del peix i el midó de la patata han espessit la salsa.

37.
romesco peix pas38

Poseu una mica de tot a cada plat.

38.
romesco peix pas39

Quina flaire!... ah! i està permès sucar pa, avui, val?

39.
romesco peix pas40

Només ens queda buscar un vi apropiat per l'ocasió.

40.
romesco peix pas41

Bon profit!

41.I PER BEURE...
romesco peix pas42