El millor pintxo del món... bé, potser no... però un dels millors segur. Els pintxos estan especialment associats a la gastronomia basca, en la que s'acostuma a prendre com a aperitiu acompanyat normalment d'un got de vi negre (txikito) o zurito, nom amb el que es coneix al petit got de cervesa de mitja canya, aproximadament. Aquest mateix got es conegut a l'Aragó com a penalti, a La Rioja com corto i en altres zones d'Espanya com mini. Aquesta costum dels pintxos és molt comú en els bars del País Basc, Cantabria, Navarra i La Rioja... i en zones de Burgos i Miranda d'Ebre. Donada la fama que està agafant aquesta forma de dinar, cada cop són més les persones que decideixen realitzar el seu dinar o sopar a base de pintxos, alternant de bar en bar.

Originalment, els ingredients a col·locar sobre el pa poden ser pràcticament qualsevol, però moltes vegades en la cuina basca s'utilitzen el peix com el lluç, el bacallà, anxoves, gules, etc... i d'altres com la truita de patates, pebrots del piquillo farcits, croquetes, etc... Degut al gran interès que desperta aquesta cuina i al gran nombre de cuiners joves que hi ha al País Basc, els pintxos cada cop són més elaborats i més complexes... definint'ho com a cuina en miniatura. Fins i tot es fan concursos de pintxos de forma periòdica... i és que realment, se'n fan de molt currats. A mi m'encanta aquesta forma de menjar... encara que hi ha llocs on passen una mica amb el preu, tot s'ha de dir. Nosaltres vam descobrir aquest pintxo Goxua en un viatge a San Sebastià i jo vaig quedar enamorat de la magnífica combinació d'ingredients. Cada Nadal, a casa nostra, no falten mai uns Goxua per fer l'aperitiu. Espero que us agradi.

Ingredients

4 llesques de pa

4 gambes vermelles pelades

4 talls de pernil ibèric

4 talls de foie

sal maldon

julivert

Preparació
1.

L'elaboració és més que simple. Començarem per tallar una mica de pernil ibèric.

2.

Intentarem donar-li la forma d'una llesca de pa.

3.

Anem a pel foie.

4.

Es pot posar en cru, tal qual, però també es pot escalfar en una paella... però molt poca estona, eh?... o se us desfarà... no s'ha de fregir ni coure, simplement és per treure-li la fredor de la nevera i donar una mica de color. 

5.

La mateixa calor del pernil... el deixarà apunt. Col·loquem una mica de foie en cada llesca.

6.

El posem a sobre del foie.

7.

Ara, pelarem unes gambes vermelles...

8.

... i també les farem a la planxa.

9.

Volta i volta.

10.

Col·loquem la gamba a sobre del pernil.

11.

Només ens quedarà rematar-ho tot amb un puntet de sal maldon. 

12.

I ja els podem servir... ben calentons... si no perden la gràcia.

13.

No se us fa la boca aigua?

14.
15.

Gaudiu-lo acompanyat d'un bon vi.

16.

En un altre ocasió, els vaig presentar amb la rameta de julivert i un raig de crema de vinagre balsàmic. Bon Profit!