Et ve de gust una recepta dolça que fa Nadal? El panetó o panettone (del italià, en milanès paneton o panetton), també anomenat pa dolç (ve de l'italià pandolce) o pa de pasqua en alguns països hispanoparlants, és un dolç fet amb una massa de tipus brioix, farcit amb panses i fruites confitades (taronja, llimona). Té forma de cúpula i la massa s'elabora amb farina de força, massa mare o llevat fresc, ous, mantega i sucre. Són unes postres tradicionals de Nadal a Milà (Itàlia) d'on s'origina i coneix des d'almenys l'any 1470; també és molt popular a Amèrica del Sud, especialment a Argentina, Xile, Perú, Paraguai, Uruguai i Veneçuela. Donada la seva popularitat internacional, el panettone arriba també a Catalunya i és molt present a les festes nadalenques i d'any nou. 

Jo us mostraré una recepta fàcil per fer panettone amb llevat fresc, sense massa mare, per tan més ràpida de fer. Aquesta era la recepta que fèiem a la pastisseria, on afegirem una mica de ratafia i ametlla en gra i el resultat és extraordinari. Us animeu a fer-lo? Només necessitareu una amassadora i una mica de paciència.

Ingredients

550 g farina força

70 g sucre

10 g sal

35 g llevat fresc

2 ous

100 g mantega

150 ml nata líquida

35 ml ratafia

70 g panses

70 g pell taronja

35 g ametlla en gra

essència de vainilla

colorant groc ou

Variants:

- Hi podeu afegir pell de llimona o essència de llimona

- Es poden afegir altres tipus de fruita confitada

- Podeu canviar el licor o no posar-hi

Preparació
1.
IMG 7165

Comenceu tallant la fruita confitada a daus petits.

2.
IMG 7177

Prepareu també les panses i l'ametlla, ben pesat.

3.
IMG 7213

Peseu i prepareu la resta d'ingredients. Us recordo que en pastisseria s'ha de pesar sempre tot. Si ho feu a ull després venen les sorpreses.

4.
IMG 7223

Jo utilitzaré una KitchenAid per fer la massa. Poseu primer els ous amb el sucre. Si voleu i en teniu, podeu posar-hi una mica de colorant groc ou, per fer la massa més atractiva a la vista. Però es pot obviar.

5.
IMG 7227

Remeneu-ho una mica.

6.
IMG 7231

Ara, afegiu-hi el llevat fresc esmicolat i el licor. No hi poseu la sal ara, o podeu matar el llevat.

7.
IMG 7181

I unes gotes d'essència de vainilla.

8.
IMG 7236

També la nata líquida i ho barregeu una mica.

9.
IMG 7247

Ara, munteu el ganxo a l'amassadora i deixeu-ho treballar uns 15-20 minuts, amb paciència.

10.
IMG 7255

Al cap de 5 minuts, de seguida que estigui tot integrat podreu incorporar la mantega a daus, a poc a poc. En aquest punt també hi podeu afegir la sal.

11.
IMG 7263

Mentre es fa la massa prepareu el motlle. Com podeu veure, es poden comprar motlles de diferents mides per internet i en un dia els tens a casa. 

12.
IMG 7267

Jo he comprat aquest motlle d'1 kg de massa, que és el que ens sortirà aproximadament. Estem fent un panettone només.

13.
IMG 7275

Ja sabeu que la massa de brioix sembla fàcil de fer, però no ho és. S'ha d'amassar molt bé i us ha de quedar elàstica per garantir un bon llevat.

14.
IMG 7296

Un cop gairebé estigui, la passeu al taulell untat amb una mica d'oli.

15.
IMG 7300

I la treballeu una estona amb la mà, tot funyint.

16.
IMG 7309

Finalment, feu una bola.

17.
IMG 7313

Unteu el recipient amb una mica d'oli i poseu-hi la bola de brioix.

18.
IMG 7318

Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-ho llevar fins que dobli el seu volum. Això dependrà de la temperatura ambient, però a l'hivern poden ser entre una i dues hores. Eviteu els corrents d'aire. Si cal, ho podeu deixar dins del forn apagat.

19.
IMG 7322

Un cop hagi llevat, la passeu al taulell i l'estireu amb un corró una mica. S'abaixarà si, no és problema per què la farem llevar dues vegades.

20.
IMG 7332

Ara, afegiu-hi les panses, i l'ametlla.

21.
IMG 7340

També la taronja confitada, i ho escampeu bé.

22.
IMG 7343

Tanqueu-ho amb la intenció que tot quedi dins de la massa.

23.
IMG 7346

Així mateix.

24.
IMG 7349

I ara, funyiu de nou el brioix, que s'integri tot bé. Es trencarà i s'escaparà algun tros o alguna pansa, no passa res, és normal. Vaja, és correcte.

25.
IMG 7352

Ara feu la bola i la poseu ja dins del motlle per anar al forn. Podeu fer un lleuger tall en forma de creu a sobre. Això farà que s'obri una mica.

26.
IMG 7367

La tapeu de nou amb el drap humit i ho deixeu llevar fins que desbordi el motlle. Poden ser entre 1-3 hores. No tingueu pressa. Com més llevat millor.

27.
IMG 7383

Un cop tingui aquesta alçada com a mínim, ja podreu enfornar el panettone.

28.
IMG 7397

Però abans, pinteu-lo amb ou batut.

29.
IMG 7442

Enforneu-lo a 180-190 graus durant uns 35-45 minuts, segons el forn i el llevat. Un cop gairebé cuit el podeu punxar per veure que sigui ben cuit de dins. Procureu no obrir el forn els primers 20 minuts. No cal ventilació, calor a baix sobretot. Un cop cuit deixeu-lo refredar a temperatura ambient.

30.
IMG 7456

I ja el podeu gaudir. Per conservar el panettone que no quedi eixut, és convenient cobrir-lo amb un drap net allunyat de corrents d'aire.

31.
IMG 7477

És un panettone molt saborós i és ideal per sucar amb xocolata o cafè amb llet, així com acompanyar-lo de nata muntada. Bon profit!