El musclo de casa nostra, molt apreciat en cuina, és un mol·lusc que es beneficia de la depuració i riquesa biològica de les aigües del Delta. Els musclos originaris del Delta de l'Ebre són els de l'espècie Mitylus galloprovincialis, la més adaptada a les aigües del Mediterrani. Arriben a la seva mida òptima cap al juny o juliol. Destaquen per l'exquisidesa de la seva carn, de consistència dura. La seva zona de cria se centra a la badia del Fangar, a l'Ampolla, i al port natural dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita.

Amb aquest excel·lent producte, avui veurem com preparar uns suculents musclos en escabetx. Escabetx casolà, on es perceben els sabors autèntics del vinagre i del pebre vermell infinitament millor que a les preparacions comercials que acostumem a consumir. El musclo és agraït en aquest cas i la textura resultant és la mateixa que la d'un musclo acabat de coure, carn atapeïda i deliciosa, amb tot el sabor del mar. A més, aconseguireu una conserva gens oliosa, que feta amb un oli d'oliva verge de qualitat dispararà més el seu sabor.

Aconsellar-vos que no us passeu massa amb el pebre vermell, que pot condicionar el resultat. Es necessiten les quantitats adequades per aconseguir la harmonia perfecte. Som-hi! 

Ingredients

1,5 kg de musclos frescos

175 ml d'oli d'oliva verge extra

80 ml de vinagre de vi

200 ml de vi blanc

200 ml del brou de coure els musclos

1 cullerada de pebre vermell

3 o 4 grans all

4 fulles de llorer

un grapat de boles de pebre negre

sal

 

Variants:

Podeu variar lleugerament les quantitats dels líquids per trobar el punt d'escabetx que més us agradi

Preparació
1.
musclos escabetx pas1

Prepareu tots els ingredients

2.
musclos escabetx pas2

Assegureu-vos de l'origen dels productes abans de comprar-los.

3.
musclos escabetx pas3

El que primer fareu serà netejar bé els musclos.

4.
musclos escabetx pas4

Amb un ganivet, retireu la majoria de pèls i possibles pegellides.

5.
musclos escabetx pas5

Renteu-los i descarteu els que siguin oberts o facin mala olor.

6.
musclos escabetx pas6

A continuació, poseu una olla a escalfar amb el vi blanc.

7.
musclos escabetx pas7

Afegiu-hi els musclos.

8.
musclos escabetx pas8

Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 8-10 minuts.

9.
musclos escabetx pas9

Assegureu-vos que queden tots oberts.

10.
musclos escabetx pas10

Passeu-los a un recipient i espereu a que es refredin una mica.

11.
musclos escabetx pas12

Coleu el brou degudament i calculeu el pes necessari.

12.
musclos escabetx pas13

A continuació, obriu els musclos.

13.
musclos escabetx pas14

Reserveu la carn en un bol i descarteu la closca.

14.
musclos escabetx pas15

Així fins tenir-los tots i ho reserveu.

15.
musclos escabetx pas16

En una paella poseu a escalfar l'oli d'oliva.

16.
musclos escabetx pas17

Juntament amb els alls.

17.
musclos escabetx pas18

Les fulles de llorer.

18.
musclos escabetx pas19

I les boles de pebre.

19.
musclos escabetx pas20

Deixeu que l'all agafi una mica de color, a foc no massa fort.

20.
musclos escabetx pas21

Seguidament, retireu la paella del foc i afegiu-hi el pebre vermell, i remeneu fins integrar-ho bé. Això no ha de durar més de uns pocs segons, ja que el pebre vermell es pot cremar fàcilment, el que amargaria l'escabetx.

21.
musclos escabetx pas22

Seguidament, i amb molt de compte (perill de cremades per esquitxada!), afegiu-hi una mica de vinagre. No massa al principi ja que la reacció de l'oli calent amb el líquid fred és important, fins i tot per inhalar. Llavors, afegiu la resta.

22.
musclos escabetx pas23

Un cop hagi passat la reacció del vinagre, afegiu-hi la mica de brou.

23.
musclos escabetx pas24

Un puntet de sal.

24.
musclos escabetx pas25

I ho deixeu que arrenqui a poc a poc el bull. Ho manteniu 2 o 3 minuts, remenant de tant en tant, i apagueu el foc.

25.
musclos escabetx pas26

Deixeu reposar uns pocs minuts l'escabetx, per què no sigui tan calent i recupereu els musclos.

26.
musclos escabetx pas27

Afegiu-hi l'escabetx dins el bol.

27.
musclos escabetx pas28

Deixeu-ho refredar completament abans de guardar a la nevera, ben tapat. Recordeu que l'escabetx necessita com a mínim 24 hores de repòs. A partir d'aquí, ho podeu anar consumint mica en mica. Us durarà uns quants dies en bones condicions.

28.
musclos escabetx pas29

I per fi, ho podeu servir!

29.
musclos escabetx pas30

Fan bona pinta!

30.
musclos escabetx pas31

Amb unes patates també, no?

31.
musclos escabetx pas32

Bon profit!