Doncs avui us presento una Mona de Pasqua feta de mantega pastissera, és a dir, una "Sara". Una excel·lent combinació entre una fina crema de mantega i una aromàtica ametlla torrada... que li atorguen a la "Sara" un sabor únic al paladar.
Dels millors pastissos que podeu tastar... si us agrada la mantega pastissera, clar. Podeu veure altres mones, com la Mona de Pasqua clàssica feta amb gema... o la més tradicional, amb ou dur. Com en totes aquestes receptes de llarga elaboració, haureu de ser previsors i preparar altres receptes amb anterioritat... que seran els ingredients per fer la "Sara". Jo sempre soc partidari d'afegir brandi al sucre bany dels pastissos, però s'ha d'entendre que els nens també han de menjar. Teniu moltes solucions: banyar la meitat amb alcohol i l'altre sense o, com he fet avui, fer unes mones. Som-hi!
1 pa de pessic
500gr. de mantega pastissera
sucre bany (almívar + brandi)
melmelada de préssec
gema pastissera per decorar
ametlla filada torrada
![mona pasqua sara pas1 mona pasqua sara pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/67/99/53/mona-pasqua-sara-pas1.jpeg)
Si no teniu l'ametlla torrada... la podeu torrar molt fàcilment.
![mona pasqua sara pas2 mona pasqua sara pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/67/99/80/mona-pasqua-sara-pas2.jpeg)
Escampeu-la bé a sobre d'un paper "cuisson" en una safata pel forn.
![mona pasqua sara pas4 mona pasqua sara pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/00/34/mona-pasqua-sara-pas4.jpeg)
Un cop torrada, l'abocarem a sobre del taulell o marbre per a que es refredi.
![mona pasqua sara pas5 mona pasqua sara pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/00/61/mona-pasqua-sara-pas5.jpeg)
Ummm... quina oloreta us deixarà per tota la casa... ja veureu!
![mona pasqua sara pas7 mona pasqua sara pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/01/15/mona-pasqua-sara-pas7.jpeg)
Com ja us he comentat, haurem de preparar la mantega pastissera, la gema i l'almívar prèviament, i ha d'estar tot ben refredat. De la nevera millor (menys l'ametlla, clar).
![mona pasqua sara pas8 mona pasqua sara pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/01/42/mona-pasqua-sara-pas8.jpeg)
He fet un pa de pessic gran i rectangular. Això em permetrà fer una mona rodona i un altre més petita rectangular pels crios i que no portarà gens d'alcohol.
![mona pasqua sara pas9 mona pasqua sara pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/01/69/mona-pasqua-sara-pas9.jpeg)
Utilitzaré un plat com a referència per tallar el pa de pessic.
![mona pasqua sara pas10 mona pasqua sara pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/01/96/mona-pasqua-sara-pas10.jpeg)
Us quedarà una rodona perfecta.
![mona pasqua sara pas11 mona pasqua sara pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/02/23/mona-pasqua-sara-pas11.jpeg)
Ara és qüestió de retallar fins nivellar-la per tot arreu.
![mona pasqua sara pas12 mona pasqua sara pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/02/50/mona-pasqua-sara-pas12.jpeg)
Ara sembla más recte, oi?
![mona pasqua sara pas13 mona pasqua sara pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/02/77/mona-pasqua-sara-pas13.jpeg)
L'altre mona més petita la obrirem per la meitat per a fer un sol farciment.
![mona pasqua sara pas14 mona pasqua sara pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/03/04/mona-pasqua-sara-pas14.jpeg)
![mona pasqua sara pas15 mona pasqua sara pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/03/31/mona-pasqua-sara-pas15.jpeg)
Barregem l'almibar amb el brandi al 30% i banyem la primera capa de la mona.
![mona pasqua sara pas16 mona pasqua sara pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/03/58/mona-pasqua-sara-pas16.jpeg)
Podeu fer el farciment que més us agradi. Jo tenia una mica de crema pastissera feta i l'he aprofitat. Aquesta part la podeu omitir fent una sola capa de farciment.
![mona pasqua sara pas17 mona pasqua sara pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/03/85/mona-pasqua-sara-pas17.jpeg)
Una mica de sucre...
![mona pasqua sara pas18 mona pasqua sara pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/04/12/mona-pasqua-sara-pas18.jpeg)
... i amb un soplet mateix o amb una pala de cremar, cremem la crema.
![mona pasqua sara pas19 mona pasqua sara pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/04/39/mona-pasqua-sara-pas19.jpeg)
Cobrim amb un altre capa...
![mona pasqua sara pas20 mona pasqua sara pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/04/66/mona-pasqua-sara-pas20.jpeg)
... i l'assentem bé amb la mà fent una lleugera pressió per tot arreu.
![mona pasqua sara pas22 mona pasqua sara pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/05/20/mona-pasqua-sara-pas22.jpeg)
Ara fem el mateix procés: banyem la capa de pa de pessic i untem una bona quantitat de melmelada de préssec.
![mona pasqua sara pas23 mona pasqua sara pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/05/47/mona-pasqua-sara-pas23.jpeg)
D'altre banda, atemperem la nostra mantega pastissera...
![mona pasqua sara pas24 mona pasqua sara pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/05/74/mona-pasqua-sara-pas24.jpeg)
... i untem tot el pastís, per sobre i pels laterals. Quan un pastís l'heu d'arrebossar, ja sigui amb ametlla, granet de xocolata o el que sigui, no cal que us esforceu massa en que quedi bé.
![mona pasqua sara pas25 mona pasqua sara pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/06/01/mona-pasqua-sara-pas25.jpeg)
Ara ja és qüestió d'arrebossar-lo amb l'ametlla filada torrada.
![mona pasqua sara pas26 mona pasqua sara pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/06/28/mona-pasqua-sara-pas26.jpeg)
Podem posar el pastís en un cartró i blonda.
![mona pasqua sara pas27 mona pasqua sara pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/06/55/mona-pasqua-sara-pas27.jpeg)
Quina pinta que té ja, eh?
![mona pasqua sara pas28 mona pasqua sara pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/06/82/mona-pasqua-sara-pas28.jpeg)
Fem exactament la mateixa elaboració per l'altre mona petita, però banyant-la només amb almívar (sense brandi). També la podeu banyar amb llet si ho preferiu.
![mona pasqua sara pas29 mona pasqua sara pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/07/09/mona-pasqua-sara-pas29.jpeg)
Ara farem un cornet de paper...
![mona pasqua sara pas30 mona pasqua sara pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/07/36/mona-pasqua-sara-pas30.jpeg)
... que omplirem amb gema pastissera.
![mona pasqua sara pas31 mona pasqua sara pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/07/63/mona-pasqua-sara-pas31.jpeg)
Talleu la punta amb unes tisores...i això us permetrà escriure i fer "punts" de gema per decorar. Aquests "punts" s'acostumen a col.locar a sobre d'una "rosa" de mantega... per a coronar-la i rematar la decoració.
![mona pasqua sara pas32 mona pasqua sara pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/07/90/mona-pasqua-sara-pas32.jpeg)
Amb una mànega pastissera i els "cornets" que més ens agradin... farem la decoració de la mona.
![mona pasqua sara pas33 mona pasqua sara pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/08/17/mona-pasqua-sara-pas33.jpeg)
Això és qüestió d'imaginació.
![mona pasqua sara pas34 mona pasqua sara pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/08/44/mona-pasqua-sara-pas34.jpeg)
Poc a poc, ja que la superficie d'ametlles no és massa adherent.
![mona pasqua sara pas35 mona pasqua sara pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/08/71/mona-pasqua-sara-pas35.jpeg)
Com us deia abans, coronem les "roses" amb un punt de gema.
![mona pasqua sara pas36 mona pasqua sara pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/08/98/mona-pasqua-sara-pas36.jpeg)
A l'altre mona fem el mateix.
![mona pasqua sara pas37 mona pasqua sara pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/09/25/mona-pasqua-sara-pas37.jpeg)
Amb una mica de gràcia, clar.
![mona pasqua sara pas38 mona pasqua sara pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/09/52/mona-pasqua-sara-pas38.jpeg)
Què us sembla?
![mona pasqua sara pas39 mona pasqua sara pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/09/79/mona-pasqua-sara-pas39.jpeg)
Ja tenim la mona acabada.
![mona pasqua sara pas40 mona pasqua sara pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/10/06/mona-pasqua-sara-pas40.jpeg)
Quina pinta més bona. Només ens quedarà decorar-la amb plomes i xocolata.
![mona pasqua sara pas41 mona pasqua sara pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/10/33/mona-pasqua-sara-pas41.jpeg)
Guardeu-la a la nevera de la millor manera possible per evitar que agafi olors.
![mona pasqua sara pas42 mona pasqua sara pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/10/60/mona-pasqua-sara-pas42.jpeg)
Com podeu veure... la meva nevera semblava una pastisseria.
![mona pasqua sara pas43 mona pasqua sara pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/10/87/mona-pasqua-sara-pas43.jpeg)
Finalment, a l'hora dels postres, acabem de decorar les mones.
![mona pasqua sara pas44 mona pasqua sara pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/11/14/mona-pasqua-sara-pas44.jpeg)
Els padrins ens han portat les figures de xocolata que col.locarem sobre les nostres mones.
![mona pasqua sara pas45 mona pasqua sara pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/11/41/mona-pasqua-sara-pas45.jpeg)
Unes plomes... uns pollets...
![mona pasqua sara pas46 mona pasqua sara pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/11/68/mona-pasqua-sara-pas46.jpeg)
I clar... unes figueretes o "ninos" pels nens. Aquest any ha tocat el "Winnie the pooh".
![mona pasqua sara pas47 mona pasqua sara pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/11/95/mona-pasqua-sara-pas47.jpeg)
... i el "Nemo", que li agrada molt a la meva filla.
![mona pasqua sara pas48 mona pasqua sara pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/12/22/mona-pasqua-sara-pas48.jpeg)
I això és tot... només queda gaudir-la amb una bona copeta de cava.
![mona pasqua sara pas49 mona pasqua sara pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/12/49/mona-pasqua-sara-pas49.jpeg)
Fa bona pinta, a que si?
![mona pasqua sara pas50 mona pasqua sara pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/12/76/mona-pasqua-sara-pas50.jpeg)
Tal i com he fet jo, si us sobra material, podeu aprofitar per fer unes "Sares" individuals per menjar entre setmana. Aguanten força bé a la nevera. Bon profit!