Bàsic entre bàsics. La mantega pastissera, o crema de mantega, és un ingredient molt utilitzat en l'elaboració de moltes postres i pastissos, molta rebosteria i sobretot, el conegut pastís de "Sara" o "Sareta", una de les mones de Pasqua per excel·lència. També podeu afegir sabors i colorants diversos, donat el seu color clar i fer preparats de moka, maduixa, licor, etc. Aquesta mantega, en termes pastissers, seria com l'altra cara de la moneda de la trufa fosca (o cuita): o t'agrada la trufa o t'agrada la mantega. No cal dir que com més bona i de més qualitat sigui la mantega que usem més bones quedaran les nostres receptes.

Ingredients

500 g de sucre 

250 ml d'aigua

500 g de mantega

2 rovells

aroma de vainilla i colorant d'ou

Preparació
1.
mantega pastissera pas1

Abans de res haurem de preparar l'almívar.

2.
mantega pastissera pas3

Pesem i posem el sucre...

3.
mantega pastissera pas4

... i l'aigua junts i ho portem a bullir fins a 114 graus si utilitzeu un termòmetre de cuina. Si no en teniu, amb tenir-ho bullint de 3 a 4 minuts serà suficient.

4.
mantega pastissera pas5

Com ja he comentat, és important que la mantega sigui bona.

5.
mantega pastissera pas6

No m'agrada parlar de marques en concret, però tots sabem quines són les més bones.

6.
mantega pastissera pas7

Mentre es fa el sucre anirem preparant els rovells d'ou.

7.
mantega pastissera pas8

Els podeu tirar en el bol on ho barrejarem tot plegat al final.

8.
mantega pastissera pas9

Amb dos en tindrem prou.

9.
mantega pastissera pas10

Ara hem d'afegir una mica d'aroma de vainilla.

10.
mantega pastissera pas11

Jo hi he posat 3 taps com aquest de la Vahiné...

11.
mantega pastissera pas12

... però també podeu utilitzar vainilla en pols.

12.
mantega pastissera pas13

Afegirem una mica de colorant color ou. És important que tingui un color atractiu.

13.
mantega pastissera pas14

Potser veieu un color molt aparatós ara...però ja veureu el resultat final. La mantega ha de tenir un color cremós... i no pas blanc.

14.
mantega pastissera pas15

Anirem tallant la mantega a trossos.

15.
mantega pastissera pas16

Ja tenim l'almívar a punt i calentet.

16.
mantega pastissera pas17

I la mantega també.

17.

Ara és qüestió de col·locar la pala a la batedora.

18.
mantega pastissera pas19

Poseu la batedora al mínim i aneu tirant el sucre... un rajolinet...

19.
mantega pastissera pas20

Li heu de donar temps perquè es fongui amb l'ou. Si ho tireu tot de cop podeu coure els ous i us quedarà un bunyol, així que paciència, poc a poc i bona lletra.

20.
mantega pastissera pas21

OK ja hem tirat tot el sucre. Ara hem de deixar refredar la barreja per poder incorporar la mantega.

21.
mantega pastissera pas22

Si està massa massa calent... hi ha el risc que la mantega es talli i després no lligui.

22.
mantega pastissera pas23

Jo acostumo a tocar el bol per sota i controlar la temperatura. Amb que no cremi i pugueu aguantar l'escalfor amb les mans serà suficient.

23.
mantega pastissera pas24

A mida que es refreda, també canvia una mica la textura.

24.
mantega pastissera pas25

Afegirem la mantega poc a poc... trosset a trosset...

25.
mantega pastissera pas26

... sense presses i deixant temps perquè gairebé es fongui.

26.
mantega pastissera pas27

Un cop incorporada tota la mantega... us trobareu una barreja força líquida encara...

27.
mantega pastissera pas28

... però miraculosament, i de cop i volta, veureu com la mantega es lliga completament...

28.
mantega pastissera pas29

... oferint aquesta magnífica textura... que és la que busquem. Arribats a aquest punt, deixeu voltar un minutet més i ja ho podem aturar.

29.
mantega pastissera pas30

Ja tenim la mantega pastissera feta.

30.
mantega pastissera pas31

La podeu tastar... que està deliciosa.

31.
mantega pastissera pas32

Guardeu-la en un tàper, però deixeu-la refredar bé abans de posar-la a la nevera.

32.
mantega pastissera pas33

I un cop a la nevera quedarà gairebé tant dura com la mantega normal. Per tant, l'haureu d'escalfar una mica per utilitzar-la.

33.
mantega pastissera pas34

L'haureu d'escalfar una mica al foc i batre-la amb un batedor per aconseguir que llisqui i obtenir una textura untable.

34.
mantega pastissera pas35

Ara ja podeu fer les vostres "saretes", per exemple.

35.
mantega pastissera pas36

Què bones que són!

36.
mantega pastissera pas37

Bon profit!