Com ja sabreu, el jalapeño és una varietat de xili picant típicament presentada en vinagre i molt utilitzada en la presentació de plats mexicans com els Natxos. Però també els podeu trobar frescos, en cru. Avui us presento una recepta mexicana alternativa als Natxos de sempre: els jalapeños farcits.

Els podeu farcir del que voleu però és recomanable emprar productes làctics que, degut a la caseïna, ajuden a descompondre l'oli de la capsaïcina i, per tant, rebaixen la sensació de picor. Addicionalment també podem rebaixar el picant amb àcids com la llimona o blanquejant (escaldant) una estona els pebrots. Els xilis contenen aquesta substància química anomenada capsaïcina que provoca aquella sensació de cremor o picor quan entra en contacte amb la mucosa bucal. Aquí, a Catalunya, la tolerància al picant és sensiblement inferior a la dels consumidors mexicans, a qui el picant que proporcionen els jalapeños no és, ni tan sols, digne de ser advertit.

En aquesta entrada veurem com rebaixar una mica el picant i presentar-los d'una forma atractiva i, sobretot, apte per al nostre paladar. Pareu especial atenció a les mesures de seguretat recomanades si no voleu patir en primera persona els efectes de la capsaïcina en la vostre pell, la gola o ulls. Som-hi!

Ingredients

8-10 jalapeños frescos

oli de fregir

1 litre d'aigua

200 ml de vinagre de vi

10 g de sal

formatge tipus cheddar

farina

2 ous

60 g de formatge de parma en pols

60 g de pa ratllat

 

Variants:

Podeu farcir-los amb qualsevol altre formatge que us agradi

Nota important:

Es molt recomanable fer ús de guants per protegir-nos la pell mentre treballem els pebrots. Els jalapeños no només cremen a la boca, també poden produir coïssor a la pell i forta irritació a la gola i als ulls. NO US TOQUEU ELS ULLS SI TENIU RESTES A LES MANS. MANIPULEU-LOS A UNA CERTA DISTÀNCIA DE LA CARA, ELS ULLS I LES FOSES NASALS. Si us passa, renteu-vos els ulls amb abundant aigua o solució salina.

Preparació
1.
jalapenos farcits formatge pas1

Avui farcirem 10 jalapeños.

2.
jalapenos farcits formatge pas2
3.
jalapenos farcits formatge pas3

Hi ha qui diu que els vermells piquen més que el verds, però és fals. Tots piquen, uns més que d'altres, i és independent del color. Potser sí que els vermells són una mica més dolços, degut a la seva maduració.

4.
jalapenos farcits formatge pas5

Mentrestant, prepareu un bol amb aigua ben freda i alguns glaçons.

5.
jalapenos farcits formatge pas6

Quan l'oli sigui roent...

6.
jalapenos farcits formatge pas7

fregirem els jalapeños durant uns 15 segons aproximadament, tot donant-li la volta de tant en tant.

7.
jalapenos farcits formatge pas8

No en feu masses de cop i controlareu millor la cocció.

8.
jalapenos farcits formatge pas9

Quan noteu que la pell ha canviat de color ja els podrem retirar.

9.
jalapenos farcits formatge pas10

Submergiu-los immediatament dins l'aigua glaçada.

10.
jalapenos farcits formatge pas11

D'aquesta manera aturarem la cocció i el shock tèrmic ens permetrà fer sortir la pell amb més facilitat.

11.
jalapenos farcits formatge pas12

Un cop freds ja el podrem pelar i netejar.

12.
jalapenos farcits formatge pas13

Talleu la part superior del pebrot.

13.
jalapenos farcits formatge pas14

Amb cura, retireu el tronc i les llavors del seu interior.

14.
jalapenos farcits formatge pas15

Penseu que aquesta part, precisament, és la que més pica del pebrot.

15.
jalapenos farcits formatge pas16

Ara, a sota l'aixeta, farem sortir totes les llavors del seu interior.

16.
jalapenos farcits formatge pas18

Aprofiteu per rascar i fer sortir la primera pell.

17.
jalapenos farcits formatge pas20

Ja els tenim tots.

18.
jalapenos farcits formatge pas21

Ara farem servir el vinagre de vi. Podeu fer servir altres vinagres també.

19.
jalapenos farcits formatge pas22

Jo el poso a ull, més o menys la tercera part d'un got.

20.
jalapenos farcits formatge pas23

L'abocarem dins un tàper o recipient per a la nevera.

21.
jalapenos farcits formatge pas24

Hi posarem també una bona cullerada de sal.

22.
jalapenos farcits formatge pas25

I un litre d'aigua, més o menys.

23.
jalapenos farcits formatge pas26

Submergirem els xilis.

24.
jalapenos farcits formatge pas27

D'aquesta manera, adobant-los en vinagre durant 24 hores, rebaixarem sensiblement la picor.

25.
jalapenos farcits formatge pas29

i a la nevera.

26.
jalapenos farcits formatge pas32

Reserveu-los.

27.
jalapenos farcits formatge pas33

Ara els farcirem amb formatge cheddar. Farciments de formatges més cremosos també funcionen molt bé.

28.
jalapenos farcits formatge pas34

Fem una llesca de formatge a trossos i...

29.
jalapenos farcits formatge pas35

ho introduïm dins el jalapeño. Compte amb pressionar excessivament o trencareu els pebrots.

30.
jalapenos farcits formatge pas36

Ha de quedar ben farcit.

31.
jalapenos farcits formatge pas37

Els anirem farcint tots, un per un.

32.
jalapenos farcits formatge pas38

Un cop farcits, prepararem els ingredients per fer l'arrebossat. Ens caldran un parell d'ous batuts.

33.
jalapenos farcits formatge pas39

En un altre plat, hi barrejarem el formatge en pols...

34.
jalapenos farcits formatge pas40
35.
jalapenos farcits formatge pas41

i ho barrejarem una mica amb les mans.

36.
jalapenos farcits formatge pas42

I finalment, també ens caldrà un plat amb farina.

37.
jalapenos farcits formatge pas43

Primer de tot enfarinem el jalapeño.

38.
jalapenos farcits formatge pas44

Que us quedi ben blanquet.

39.
jalapenos farcits formatge pas45

A continuació li donarem un bany d'ou batut.

40.
jalapenos farcits formatge pas47

I finalment, arrebosseu-lo amb la barreja de pa i formatge.

41.
jalapenos farcits formatge pas48

Molt bé.

42.
jalapenos farcits formatge pas49

I ara?... doncs ho tornem a repetir tot un altre cop. La idea és donar-li dues capes d'arrebossat.

43.
jalapenos farcits formatge pas50

Per tant, el tornem a enfarinar...

44.
jalapenos farcits formatge pas51

més ou batut...

45.
jalapenos farcits formatge pas52

i més arrebossat.

46.
jalapenos farcits formatge pas53

I així ens han de quedar.

47.
jalapenos farcits formatge pas54

Repetiu aquest procés amb cada jalapeño.

48.
jalapenos farcits formatge pas55

Finalment, només ens quedarà fregir-los en abundant oli ben calent, però no extremadament.

49.
jalapenos farcits formatge pas56

Quan agafi color d'una banda, doneu-li la volta.

50.
jalapenos farcits formatge pas57

Ha d'agafar un bonic color torrat i tingueu present que el formatge necessita d'un temps mínim per a desfer-se dins el jalapeño. Està perfecte.

51.
jalapenos farcits formatge pas58

Ja el podem reservar sobre un paper absorbent.

52.
jalapenos farcits formatge pas59

Per cert, podeu congelar-ne una part si voleu.

53.
jalapenos farcits formatge pas60

La resta, els anirem fregint poc a poc.

54.
jalapenos farcits formatge pas61

I, ben calentons, els servirem a taula.

55.
jalapenos farcits formatge pas62

Aquí teniu els jalapeños farcits.

56.
jalapenos farcits formatge pas63
57.
jalapenos farcits formatge pas64

Semblen croquetes, oi? je je

58.
jalapenos farcits formatge pas65

El voleu veure per dins, oi que sí? xafarders...

59.
jalapenos farcits formatge pas66

L'arrebossat ha de ser gruixut i cruixent, i el formatge ha d'estar completament desfet. Si amb les mesures que hem pres per reduir el picant encara els trobeu massa forts, no beveu aigua ni mengeu pa.  El millor que podeu fer per alleujar la coïssor és consumir un producte lacti, com llet, iogurt o formatge.

60.
jalapenos farcits formatge pas67

Per tant, podeu acompanyar els vostres jalapeños farcits amb una salsa de iogurt com aquesta.

61.
jalapenos farcits formatge pas68

Tsch, està bo i pica considerablement però bé, m'enteneu oi?

62.
jalapenos farcits formatge pas69

Ummmmmm!

63.
jalapenos farcits formatge pas70

Bon profit!