Em fa la sensació que la guatlla és un producte que, en general, no es cuina gaire. No acabo d'entendre per què. La carn és gustosa, no és cara i té molt bona presència al plat. Val a dir que el gust de la guatlla és una mica particular, però també ho és la carn del conill i té més acceptació. En el nostre receptari trobareu unes quantes receptes fetes amb aquest versàtil producte. A més, com tots els guisadets cuinats així, té molta bona conservació en nevera i, és clar, guanya amb els pas de les hores.

La recepta d'avui és altament recomanable i us pot arreglar un dinar entre setmana com ser la protagonista d'una ocasió especial, és a dir, que es pot considerar també un plat de festa. Com us acostumo a recomanar sovint, i posats a cuinar i a embrutar la cuina, feu més quantitat de la necessària i congeleu-ne una part. Som-hi!

Ingredients

6-8 guatlles netes

12 pastanagues mini

100 g de daus de pernil

1 ceba tallada a trossos grossos

6 grans d'all sencers

herbes aromàtiques (farigola, romaní, llorer, etc.)

1 got de vi Moscatell

1 cullerada de pebre vermell

oli d'oliva verge extra

brou d'au (o aigua)

pebre negre

sal

Variants:

- Podeu afegir-hi bolets

- Es pot fer amb carbassa o patata en comptes de pastanagues

- Podeu fer un roux per espessir més la salsa

Preparació
1.
IMG 5973

Prepareu els ingredients, que no us falti res que després emprenya molt haver de sortir corrents, oi?

2.
IMG 5977

Prepareu les guatlles. 

3.
IMG 5985

Poseu abundant oli d'oliva (i si voleu una mica de llard) i daureu un grapat de grans d'all, sencers i sense pelar.

4.
IMG 5983

Mentrestant, saleu i empebreu les guatlles.

5.
IMG 5988

Netegeu i talleu les pastanagues a uns 7-8 centímetres de llarg. Si son mini poden ser senceres.

6.
IMG 5992

Talleu el pernil a dauets.

7.
IMG 5996

Quan l'all sigui una mica daurat, afegiu-hi les guatlles.

8.
IMG 6003

Daureu-les bé per totes dues bandes.

9.
IMG 6007

Un cop daurades, reserveu-les.

10.
IMG 6016

Ara, en aquest oli, daureu la pastanaga amb la ceba tallada a trossos grans i una mica de llorer per aromatitzar-ho.

11.
IMG 6022

Quan la ceba sigui transparent, podeu afegir-hi el pernil i donar-li un parell de voltes fins que canviï de color.

12.
IMG 6025

Al mateix temps, tireu a la cassola una cullerada de pebre vermell dolç.

13.
IMG 6033

Poseu-hi les guatlles i les herbes aromàtiques.

14.
IMG 6038

Un got de moscatell sencer. I ho deixeu evaporar uns 10 minuts, fins que no faci olor d'alcohol.

15.
IMG 6057

Llavors, hi tireu el brou, o si no en teniu com he fet jo, aigua amb una pastilla de brou deshidratada. Tot fins a gairebé cobrir les guatlles, però no cal cobrir-les. Saleu-ho una mica.

16.
IMG 6061

Ho tapeu i ho deixeu fer a foc mitjà-baix durant uns 35-40 minuts. 

17.
IMG 6089

Quan estiguin cuites les guatlles, també ho estaran les pastanagues sobradament. Pareu el foc.

18.
IMG 6116

Ara, passeu les guatlles i la pastanaga a una altra cassola.

19.
IMG 6123

Coleu el brou de cocció i, amb paciència, seleccioneu els daus de pernil. La resta ho heu de descartar. Aprofiteu per aixafar-ho bé per extraure-re tota l'essència. Si teniu un xino millor que un colador.

20.
IMG 6127

Ara, a banda, desfeu un bon tros de mantega. En aquest punt podeu decidir com voleu la salsa. Si voleu una salsa espessa per cobrir-ho tot, podeu fer un roux afegint farina a la mantega, com si es tractés d'una beixamel. Jo he optat per no fer-ho i deixar la salsa lligada però no espessa.

21.
IMG 6132

Aboqueu el brou a la mantega i deixeu-ho reduir.

22.
IMG 6138

El temps dependrà de la textura que busqueu amb la salsa. La mantega la farà més brillant. Jo l'he tinguda uns 10-12 minuts aproximadament, i els sucres del moscatell han fet la seva feina. Però es pot reduir molt més. Per deixar-ho clar, no és una salsa dolça, tot i el moscatell. Rectifiqueu de sal si cal.

23.
IMG 6140

Ara, passeu la salsa a la cassola amb les guatlles.

24.
IMG 6143

Finalment, deixeu-ho coure tot plegat uns 10 minuts més i ja es pot servir. Millor si ho deixeu reposar unes hores. 

25.
IMG 6206

I ja ho podeu servir a taula ben calentó. Bon profit!