Avui farem un plat de festa! I aprofito per remarcar la diferència:

- Mariscada, assortiment de marisc cuit

- Graellada de marisc, assortiment de marisc fet a la graella

A més, tant una com l'altra admeten moltes variants. La graellada conté bàsicament marisc, tot i que acostuma a incloure sípia o calamar, cloïsses, musclos i fins i tot peix fregit, però no massa o passarà a ser una graellada de peix i no de marisc.

Jo us presento una mariscada més o menys clàssica, que no té desperdici. No cal dir que no resulta un plat econòmic, i que cal reservar per "aquells moments" de les nostres vides. Personalment, no us puc explicar amb paraules qué significa per a mi una graellada de marisc com aquesta, ja que és un plat que ha marcat moments molt especials de la meva vida, sempre associats a bons moments. No és un plat habitual, és d'aquells que amb molta sort el menges un cop l'any, i aquest fet precisament el fa encara més desitjable.

No cal dir, està clar, que us ha d'agradar el marisc. Pocs plaers gastronòmics em generen un benestar i una pau interior tan exagerats com aquest... Bé, no m'enrotllo més. En termes d'elaboració, res a dir, no té cap misteri, ja ho veieu, oli, sal, julivert i llimona. Som-hi!

Ingredients

1 llamàntol nacional viu

2 gambots

4 gambes vermelles

4 llagostins

4 escamarlans

200g musclos frescos

200g cloïsses fresques

2 calamars mitjans tallats a rodanxes

1 llimona per decorar

oli d'oliva

julivert fresc

2 grans d'all

sal

Variants:

 S'hi pot afegir sípia, llagosta, nècora, cranc blau, boca, cos, navalla, canyut, vieira, xoco, rave, etc...

Preparació
1.
graellada marisc pas1

Primer de tot poseu les cloïsses de depurar amb aigua i abundant sal. Un mínim de 30 minuts.

2.
graellada marisc pas2

Feu el mateix amb les musclos, i els netegeu.

3.
graellada marisc pas3

Avui farem servir llagostí fresc.

4.
graellada marisc pas4

Escamarlà fresc, i si ve amb ous, més bons.

5.
graellada marisc pas5

La gamba vermella, que no pot faltar mai.

6.
graellada marisc pas6
7.
graellada marisc pas7

I els calamars, ja nets...

8.
graellada marisc pas9

talleu-los a rodanxes.

9.
graellada marisc pas10

Si voleu afegir algun fregit a la graellada, feu-ho primer. Jo he fregit uns xocos. I els reserveu.

10.
graellada marisc pas11

Prepareu també la picada d'all i julivert amb una batedora elèctrica.

11.
graellada marisc pas12

Poseu una planxa a escalfar al foc. A continuació, ja podeu tallar per la meitat el llamàntol que, si l'heu congelat una estona, ja estarà mort. Comenceu per un tall fort i sec al cap i aneu amb molt de compte. S'ha d'aplicar força per tallar-lo completament, així que vigileu les mans i els dits.

12.
graellada marisc pas13

A poc a poc, feu-ne dues meitats.

13.
graellada marisc pas14

Perfecte!

14.
graellada marisc pas15

Amb una mà de morter, doneu uns cops a les pinces fins trencar-les.

15.
graellada marisc pas16

D'aquesta manera es cuinarà millor i ens facilitarà poder-les obrir per menjar-les.

16.
graellada marisc pas17

Amb la graella ben calenta, feu primer els calamars amb un raig de picada per sobre.

17.
graellada marisc pas18

Deixeu-los fins que agafin color daurat i els doneu la volta. Un cop fets els reserveu.

18.
graellada marisc pas19

Ara, feu el llamàntol primer per la part de la carn, uns 3-4 minuts.

19.
graellada marisc pas20

Fins que quedin daurats. A continuació, li doneu la volta i els deixeu fer uns 7-8 minuts, per deixar que la carn interior es faci, així com les pinces. Reserveu-lo a part.

20.
graellada marisc pas21

Feu ara els gambots amb un nou raig de picada...

21.
graellada marisc pas22

i ho aneu disposant en una safata.

22.
graellada marisc pas23

Feu les gambes, els llagostíns i els escamarlans.

23.
graellada marisc pas24

I li poseu a tot una mica de picada. Feu-ho per totes dues bandes. En 5 minuts està fet.

24.
graellada marisc pas25

Col·loqueu tot el marisc a la safata, ben repartit. Poseu-hi també el calamar i els xocos.

25.
graellada marisc pas26

Poseu la safata al forn 4-5 minuts en mode grill per escalfar-ho, bàsicament. Mentrestant, aprofiteu per fer les cloïsses i musclos al vapor i distribuir-ho tant bo punt surti del forn.

26.
graellada marisc pas27

Aprofiteu també per preparar una llimona per decorar.

27.
graellada marisc pas28

Si, ja sé que és una presentació dels anys 80, però amics meus, hi ha coses que no fallen mai.

28.
graellada marisc pas29

I ara si, per fi, ja podem servir la nostra graellada de marisc i relaxar-nos per passar una bona i llarga estona a taula.

29.
graellada marisc pas30

Bon profit!