Avui farem un plat de festa! I aprofito per remarcar la diferència:
- Mariscada, assortiment de marisc cuit
- Graellada de marisc, assortiment de marisc fet a la graella
A més, tant una com l'altra admeten moltes variants. La graellada conté bàsicament marisc, tot i que acostuma a incloure sípia o calamar, cloïsses, musclos i fins i tot peix fregit, però no massa o passarà a ser una graellada de peix i no de marisc.
Jo us presento una mariscada més o menys clàssica, que no té desperdici. No cal dir que no resulta un plat econòmic, i que cal reservar per "aquells moments" de les nostres vides. Personalment, no us puc explicar amb paraules qué significa per a mi una graellada de marisc com aquesta, ja que és un plat que ha marcat moments molt especials de la meva vida, sempre associats a bons moments. No és un plat habitual, és d'aquells que amb molta sort el menges un cop l'any, i aquest fet precisament el fa encara més desitjable.
No cal dir, està clar, que us ha d'agradar el marisc. Pocs plaers gastronòmics em generen un benestar i una pau interior tan exagerats com aquest... Bé, no m'enrotllo més. En termes d'elaboració, res a dir, no té cap misteri, ja ho veieu, oli, sal, julivert i llimona. Som-hi!
1 llamàntol nacional viu
2 gambots
4 gambes vermelles
4 llagostins
4 escamarlans
200g musclos frescos
200g cloïsses fresques
2 calamars mitjans tallats a rodanxes
1 llimona per decorar
oli d'oliva
julivert fresc
2 grans d'all
sal
Variants:
S'hi pot afegir sípia, llagosta, nècora, cranc blau, boca, cos, navalla, canyut, vieira, xoco, rave, etc...
![graellada marisc pas1 graellada marisc pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/51/24/graellada-marisc-pas1.jpeg)
Primer de tot poseu les cloïsses de depurar amb aigua i abundant sal. Un mínim de 30 minuts.
![graellada marisc pas2 graellada marisc pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/51/57/graellada-marisc-pas2.jpeg)
Feu el mateix amb les musclos, i els netegeu.
![graellada marisc pas3 graellada marisc pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/51/90/graellada-marisc-pas3.jpeg)
Avui farem servir llagostí fresc.
![graellada marisc pas4 graellada marisc pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/52/20/graellada-marisc-pas4.jpeg)
Escamarlà fresc, i si ve amb ous, més bons.
![graellada marisc pas5 graellada marisc pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/52/47/graellada-marisc-pas5.jpeg)
La gamba vermella, que no pot faltar mai.
![graellada marisc pas6 graellada marisc pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/52/74/graellada-marisc-pas6.jpeg)
![graellada marisc pas7 graellada marisc pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/53/01/graellada-marisc-pas7.jpeg)
I els calamars, ja nets...
![graellada marisc pas9 graellada marisc pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/53/55/graellada-marisc-pas9.jpeg)
talleu-los a rodanxes.
![graellada marisc pas10 graellada marisc pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/53/82/graellada-marisc-pas10.jpeg)
Si voleu afegir algun fregit a la graellada, feu-ho primer. Jo he fregit uns xocos. I els reserveu.
![graellada marisc pas11 graellada marisc pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/54/09/graellada-marisc-pas11.jpeg)
Prepareu també la picada d'all i julivert amb una batedora elèctrica.
![graellada marisc pas12 graellada marisc pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/54/36/graellada-marisc-pas12.jpeg)
Poseu una planxa a escalfar al foc. A continuació, ja podeu tallar per la meitat el llamàntol que, si l'heu congelat una estona, ja estarà mort. Comenceu per un tall fort i sec al cap i aneu amb molt de compte. S'ha d'aplicar força per tallar-lo completament, així que vigileu les mans i els dits.
![graellada marisc pas13 graellada marisc pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/54/63/graellada-marisc-pas13.jpeg)
A poc a poc, feu-ne dues meitats.
![graellada marisc pas14 graellada marisc pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/54/90/graellada-marisc-pas14.jpeg)
Perfecte!
![graellada marisc pas15 graellada marisc pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/55/17/graellada-marisc-pas15.jpeg)
Amb una mà de morter, doneu uns cops a les pinces fins trencar-les.
![graellada marisc pas16 graellada marisc pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/55/44/graellada-marisc-pas16.jpeg)
D'aquesta manera es cuinarà millor i ens facilitarà poder-les obrir per menjar-les.
![graellada marisc pas17 graellada marisc pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/56/13/graellada-marisc-pas17.jpeg)
Amb la graella ben calenta, feu primer els calamars amb un raig de picada per sobre.
![graellada marisc pas18 graellada marisc pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/56/64/graellada-marisc-pas18.jpeg)
Deixeu-los fins que agafin color daurat i els doneu la volta. Un cop fets els reserveu.
![graellada marisc pas19 graellada marisc pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/57/00/graellada-marisc-pas19.jpeg)
Ara, feu el llamàntol primer per la part de la carn, uns 3-4 minuts.
![graellada marisc pas20 graellada marisc pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/57/33/graellada-marisc-pas20.jpeg)
Fins que quedin daurats. A continuació, li doneu la volta i els deixeu fer uns 7-8 minuts, per deixar que la carn interior es faci, així com les pinces. Reserveu-lo a part.
![graellada marisc pas21 graellada marisc pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/57/60/graellada-marisc-pas21.jpeg)
Feu ara els gambots amb un nou raig de picada...
![graellada marisc pas22 graellada marisc pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/57/87/graellada-marisc-pas22.jpeg)
i ho aneu disposant en una safata.
![graellada marisc pas23 graellada marisc pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/58/14/graellada-marisc-pas23.jpeg)
Feu les gambes, els llagostíns i els escamarlans.
![graellada marisc pas24 graellada marisc pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/58/41/graellada-marisc-pas24.jpeg)
I li poseu a tot una mica de picada. Feu-ho per totes dues bandes. En 5 minuts està fet.
![graellada marisc pas25 graellada marisc pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/58/68/graellada-marisc-pas25.jpeg)
Col·loqueu tot el marisc a la safata, ben repartit. Poseu-hi també el calamar i els xocos.
![graellada marisc pas26 graellada marisc pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/58/95/graellada-marisc-pas26.jpeg)
Poseu la safata al forn 4-5 minuts en mode grill per escalfar-ho, bàsicament. Mentrestant, aprofiteu per fer les cloïsses i musclos al vapor i distribuir-ho tant bo punt surti del forn.
![graellada marisc pas27 graellada marisc pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/59/22/graellada-marisc-pas27.jpeg)
Aprofiteu també per preparar una llimona per decorar.
![graellada marisc pas28 graellada marisc pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/59/49/graellada-marisc-pas28.jpeg)
Si, ja sé que és una presentació dels anys 80, però amics meus, hi ha coses que no fallen mai.
![graellada marisc pas29 graellada marisc pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/59/76/graellada-marisc-pas29.jpeg)
I ara si, per fi, ja podem servir la nostra graellada de marisc i relaxar-nos per passar una bona i llarga estona a taula.
![graellada marisc pas30 graellada marisc pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/78/60/03/graellada-marisc-pas30.jpeg)
Bon profit!