Sí, sí, gambes amb xocolata. Gran recepta, companys. Avui, veurem com elaborar un d'aquells plats que fan pujar alguna cosa més que l'estat anímic. Us recomano tastar-lo amb calma i bona companyia, que no us destorbin els nens, si és possible, i aneu xuclant caps com si s'hagués d'acabar el món, i suqueu pa a poc a poc, fins que sentiu com toquen les cinc o les sis de la tarda al campanar del poble. Hi ha coses en aquesta vida que demanen el seu temps. No cal que us recordi allò de la qualitat de la matèria primera, oi? Espero que us agradi.

Ingredients

24 gambes  

2 grans d'all trinxats  

1 ceba gran tallada a la juliana  

1 manat d'herbes: llorer, farigola, orenga

pell de taronja seca

oli d'oliva  

pebre negre

aigua o brou de peix

sal

Per fer la picada:  

40 g de xocolata

un grapat d'ametlles i d'avellanes

uns brins de safrà una mica torrats

Variants: 

- En lloc d'aigua podeu fer servir brou de peix

Preparació
1.
gambes xocolata pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
gambes xocolata pas2

Renteu les gambes.

3.
gambes xocolata pas3

Saleu-les.

4.
gambes xocolata pas4

Empebreu-les i poseu a escalfar una planxa al foc.

5.
gambes xocolata pas5

Quan la planxa sigui calenta, tireu-hi un petit raig d'oli i col·loqueu les gambes a sobre.

6.
gambes xocolata pas6

Ruixeu-les amb una mica més d'oli. Deixeu que es facin uns dos o tres minuts per cada banda.

7.
gambes xocolata pas7

Mentrestant, peleu unes ametlles torrades i poseu-les dins un morter.

8.
gambes xocolata pas8

El mateix amb unes avellanes.

9.
gambes xocolata pas9

Torreu durant uns instants uns brins de safrà en una paella i...

10.
gambes xocolata pas10

incorporeu-los a la picada.

11.
gambes xocolata pas11

I trinxeu a poc a poc, amb paciència.

12.
gambes xocolata pas12

Vigileu les gambes i doneu-li la volta quan calgui.

13.
gambes xocolata pas13

Un cop fetes, reserveu-les. Al mateix temps, ja podeu posar a bullir el brou, si en teniu.

14.
gambes xocolata pas14

Ara, trinxarem uns alls...

15.
gambes xocolata pas15

... i tallarem també la ceba.

16.
gambes xocolata pas16

A la juliana.

17.
gambes xocolata pas17

A continuació, en una olla baixa, hem de daurar l'all trinxat amb una mica d'oli.

18.
gambes xocolata pas18

Abans no es cremi, hi afegirem la ceba.

19.
gambes xocolata pas19

I ho remenarem.

20.
gambes xocolata pas20

I seguidament hi afegirem les espècies i la pela de taronja.

21.
gambes xocolata pas21

Ho deixarem sofregir una mica.

22.
gambes xocolata pas22

Mentrestant, acabarem de fer la nostra picada. Talleu la xocolata a trossos...

23.
gambes xocolata pas23

i poseu-los dins el morter.

24.
gambes xocolata pas24

Quan el brou sigui calent...

25.
gambes xocolata pas25

hi posarem un cullerot a la picada per deixatar-la.

26.
gambes xocolata pas26

Remeneu-ho bé fins que es desfaci tota la xocolata.

27.
gambes xocolata pas27

Us ha de quedar d'un color ben fosc. Ho reservem.

28.
gambes xocolata pas28

Incorporem les gambes a l'olla.

29.
gambes xocolata pas29

Ho remenarem tot plegat.

30.
gambes xocolata pas30

I finalment, hi tirarem tres o quatre cullerots de brou, però que no acabi de cobrir completament les gambes.

31.
gambes xocolata pas31

Deixar coure tot junt uns 5-8 minuts...

32.
gambes xocolata pas32

i llavors hi afegirem la picada.

33.
gambes xocolata pas33

Quins colors i quins aromes, eh? Un plat divertit de cuinar.

34.
gambes xocolata pas34

Ja només ens queda trinxar una mica de julivert fresc...

35.
gambes xocolata pas35

i afegir-lo.

36.
gambes xocolata pas36
37.
gambes xocolata pas37

Deixeu reposar el plat uns minuts, millor si són un parell d'hores.

38.
gambes xocolata pas38

Escalfeu-ho i serviu-ho a taula ben calent.

39.
gambes xocolata pas39

Que no us falti el pa i a gaudir de la vida, que són dos dies!

40.
gambes xocolata pas40

Bon profit!