La focaccia ('fogassa' en italià) és una espècie de pa pla cobert amb herbes i altres productes alimentaris. Es tracta d'un plat molt tradicional de la cuina italiana molt relacionat amb la popular pizza

La massa de la focaccia és similar en estil a la de la pizza, i consisteix en farina amb alt contingut de gluten, oli, aigua, sal i llevat de forner. Personalment, m'encanta servir-la a mitja tarda, per berenar. Combina molt bé amb productes salats, però també amb una presa de xocolata. També us arreglarà un dinar tipus pica-pica, amb diferents embotits a taula.

Ingredients

Per fer la massa:

400 g de farina força
200 g d’aigua
50 g d’oli d’oliva
25 g de llevat fresc
1 cullereta de sal
mitja cullereta de sucre

Per a decorar:

100 g d’oli d'oliva
sal en escates
romaní fresc

Variants:

Podeu afegir orenga i altres espècies

Es pot fer més gruixuda (tova) o més fina (cruixent)

Es pot farcir amb diversos productes (pernil, formatge, tomàquet, xocolata, etc.)

Preparació
1.
focaccia pas1

Totes les masses tipus "pa", com la pizza, empanada, etc., es fan amb farina força, que té més concentració de gluten. Es diu que té més capacitat panificable, ja que absorbeixen millor la humitat i lleven més fàcilment. Amb farina "normal" (fluixa) no us llevarà tant.

2.
focaccia pas2

Peseu i aboqueu la farina dins el bol de pastar. Podeu fer aquesta massa a mà, però jo sempre us recomano fer ús d'una pastadora. Val molt la pena tenir-ne una.

3.
focaccia pas3

Per fer aquesta recepta heu d'emprar llevat fresc. El trobareu al supermercat o també als forns de tota la vida.

4.
focaccia pas4

Esmicoleu-la i barregeu-la amb la farina.

5.
focaccia pas5

Afegiu-hi el sucre.

6.
focaccia pas6

Tireu també l'aigua, a temperatura ambient (que no sigui freda).

7.
focaccia pas7

Afegiu-hi l'oli d'oliva.

8.
focaccia pas8

Finalment, poseu el ganxo i comenceu a barrejar.

9.
focaccia pas9

Afegiu-hi la sal quan comenci a barrejar-se tot plegat.

10.
focaccia pas10

En funció del tipus de farina i de la temperatura ambient, potser heu d'afegir un raig més d'aigua. Heu d'aconseguir una massa flexible però una mica enganxosa.

11.
focaccia pas12

Feu una bola i premeu-la. Poseu-la dins del bol de pastar amb una mica de farina.

12.
focaccia pas13

Tapeu el bol amb un drap ben humit i deixeu llevar la massa entre 30-45 minuts.

13.
focaccia pas14

Passat aquest temps haurà doblat el seu volum.

14.
focaccia pas15

Torneu a pastar amb les mans la massa i funyiu-la de nou. Estireu la massa amb un corró, col·loqueu-la en una safata de forn i deixeu-la llevar de nou fins que dobli el seu volum.

15.
focaccia pas16

Mentrestant, talleu una mica de romaní fresc a trossos.

16.
focaccia pas17

Barregeu-lo amb una mica d'oli i deixeu-lo reposar. Aquest oli s'aromatitzarà.

17.
focaccia pas18

Un cop la massa estirada estigui llevada, marqueu-la amb els dits, sense por, encara que es baixi.

18.
focaccia pas19

Seguidament, aboqueu l'oli amb el romaní per sobre i repartiu-ho.

19.
focaccia pas20

Finalment, tireu per sobre una bona quantitat de sal en escates.

20.
focaccia pas21

Enforneu la focaccia a uns 190-200 graus fins que estigui cuita.

21.
focaccia pas22

Deixeu-la refredar, tot i que també es pot consumir una mica calenta.

22.
focaccia pas23

Si la talleu notareu que la part interior es tova, però per fora cruixent.

23.
focaccia pas24

I recordeu que també hi podeu posar orenga.

24.
focaccia pas25

Barrejat amb la resta. Bon profit!

25.
focaccia pas26