El flam d'ou és molt bo. Sembla un tòpic el que dic, però és una realitat. La combinació del flam amb nata... és d'aquelles coses ben trobades... que podríem considerar un sabor "umami" fins i tot. I si a tot això li afegim un tall de préssec en almívar... el plaer es torna absolut. Ja vam parlar de com fer el sucre "caramel".  Només heu d'agafar 150gr. de sucre... amb una mica d'aigua i deixar que agafi color.

Però tant si el teniu fet o si el compreu... fer flams és de les coses més senzilles i agraïdes de la cuina. I precisament per això... us mostraré el pas a pas, per què moltes de les receptes més senzilles de la nostra cuina... de vegades, no tenen el tractament que es mereixen per part de tots. Però avui us mostraré com no cal comprar preparats. Jo he fet la meitat d'aquest recepta... i m'han sortit 12-14 flams. Som-hi. 

Ingredients

1 litre de llet

200gr. sucre

8 ous

1 branca de canyella

1 pela de llimona

 

Variants:

Abans de servir-lo es pot flamejar amb rom

Es pot fer en motlles individuals o en un de gran

Preparació
1.
flam dou pas1

Posem la llet en un bol per escalfar... amb la canyella.

2.
flam dou pas2

Afegim el sucre... ho remenem una mica i ho fem bullir.

3.
flam dou pas4

En aquest moment hauríeu de posar la pela de llimona (només la part groga). A mi m'agrada utilitzar essència de llimona líquida... que podreu trobar en qualsevol herbolari. Posarem unes 10 gotes. Ara deixem que bulli la llet.

4.
flam dou pas5

Anem a pels ous. Com us he comentat, jo he fet la meitat d'aquesta recepta.

5.
flam dou pas6

Si els ous són ecològics... molt millor, evidentment.

6.
flam dou pas7

Els posem en un bol...

7.
flam dou pas8

I els batem com si fos per una truita.

8.
flam dou pas9

Preparem el caramel.

9.
flam dou pas10

Jo utilitzaré motlles individuals... i posaré una culleradeta de caramel a cada un.

10.
flam dou pas11

És convenient ubicar ja els motlles dins la mateixa safata pel forn... i que sigui una mica fonda, ja que els courem al bany maria.

11.
flam dou pas12

La llet ja bull. Ho parem.

12.
flam dou pas13

Traiem la canyella i la llencem.

13.
flam dou pas14

Ara, aboqueu els ous dins la llet, però ho colem millor.

14.
flam dou pas15

Sempre hi pot quedar algun trosset de closca d'ou.

15.
flam dou pas18

Ho remenem bé... i agafarà un bonic color.

16.
flam dou pas19

Molt bé, doncs vinga, ja podem començar a omplir els motlles. Podeu pre-escalfar el forn a 180º.

17.
flam dou pas20

No cal arribar fins dalt de tot.

18.
flam dou pas21

Així està bé.

19.
flam dou pas23

Ara és qüestió de coure'ls a 180 graus durant uns 35-40 minuts.

20.
flam dou pas24

Passat aquest temps... claveu una vareta metàl.lica per comprovar si són cuits per dins.

21.
flam dou pas26

Amb compte de no cremar-vos ni de tirar aigua per sobre d'altres flams... els deixarem refredar.

22.
flam dou pas27

Millor en un taulell o marbre.

23.
flam dou pas28

Ara és qüestió d'esperar una mica. Tsch... tranquils... que aquest color tant fort enganya. Per dins són més clarets, però la capa exterior sempre s'asseca una mica.

24.
flam dou pas29

Un cop freds, reserveu-los a la nevera. Potser dins un taper... per evitar que agafin olors.

25.
flam dou pas30

Un cop fred... només hem de passar un ganivet fi pels laterals...

26.
flam dou pas31

... posar-lo en un plat... i d'un cop sec... fer-lo baixar.

27.
flam dou pas32

... a veure, a veure...

28.
flam dou pas33

Ohhhhh!... sempre fa gràcia fer sortir un flam, oi?... és una tonteria... d'aquelles que agrada a tothom.

29.
flam dou pas34

Es pot consumir així, directament... o flamejat amb rom.

30.
flam dou pas35

Però avui ho farem més complert això. Utilitzaré un préssec en almívar amb vainilla molt interessant que he comprat al supermercat.

31.
flam dou pas36

I així, ja el podríem menjar.

32.
flam dou pas37

Però encara anirem més lluny... i farem unes postres de "gordu gordu" total.

33.
flam dou pas38

Unes roses de nata...

34.
flam dou pas39

... una mica de xocolata, unes maduixes... una mica de préssec en almíbar....

35.
flam dou pas40

 ... quin petit plaer, eh?

36.
flam dou pas41

Bon profit!