I per què no fer una ensaïmada de Mallorca?... vaig pensar... amb lo bones que estan, eh? Una recepta que té una certa complexitat i que requereix unes quantes hores de dedicació, però el resultat s'ho val. En aquesta ocasió he comprat el cabell d'àngel al Mercat Municipal... que no és el mateix que el de Mallorca, ja ho sé.

 

 

Ingredients

800gr. farina força

240gr. sucre

2 ous

un raig d'essència de llimona

una culleradeta de canyella en pols

30gr. massa mare

300ml. aigua

60gr. llevat

400 gr. cabell d'àngel

llard

sucre llustre

 

NOTA: Respecte a la massa mare, podeu utilitzar la resta d'una massa anterior ja fermentada. Podeu fer-la de zero... o també la podeu obviar i afegir una mica més de llevat. Que si es nota en el gust?... una mica si, però tampoc és determinant. Ja m'enteneu. Són matisos.

Preparació
1.
ensaimada mallorca pas1

Som-hi, que això d'avui és divertit. En el bol d'amassar, pesarem la farina, passada per una sedàs o un colador.

2.
ensaimada mallorca pas2
3.
ensaimada mallorca pas3

La massa mare (jo la tenia congelada).

4.
ensaimada mallorca pas4

... i l'aigua, que sigui natural... ni freda ni calenta.

5.
ensaimada mallorca pas5

Afegirem també els ous.

6.
ensaimada mallorca pas6

I l'essència comestible de llimona. Jo la compro en un herbolari.

7.
ensaimada mallorca pas7
8.
ensaimada mallorca pas8

Utilitzaré un cabell d'àngel que he comprat al Mercat Municipal. No seria el més adient, però no he trobat un altre i ja ens servirà. Més endavant, buscaré una bona carbassa i us ensenyaré la recepta del cabell.

9.
ensaimada mallorca pas9

Pesarem el llevat, però el reservarem per a incorporar-lo més endavant.

10.
ensaimada mallorca pas13

... tapada amb un drap de cuina humit.

11.
ensaimada mallorca pas14

Passat aquest temps, feu boles de 250gr. i les deixeu reposar una hora. Després les estireu....

12.
ensaimada mallorca pas15

... de forma que us quedin rectangulars... el més fina possible... abans de trencar-se.

13.
ensaimada mallorca pas16

Ara, agafarem un mica de llard... amb els dits...

14.
ensaimada mallorca pas17

... i l'untarem per tota la massa...

15.
ensaimada mallorca pas18

... ben escampat....

16.
ensaimada mallorca pas19

Ara tallarem una tira de massa...

17.
ensaimada mallorca pas20

... i la muntarem a sobre de la massa, a la part de dalt...

18.
ensaimada mallorca pas21

Aquí anirem col.locant la tira de cabell d'àngel. Aquesta tira extra de massa evitarà que el cabell s'escapi.

19.
ensaimada mallorca pas22

Ho anirem enrotllant sobre sí mateix... poc a poc i fent una lleugera pressió amb els dits.

20.
ensaimada mallorca pas23

Ho enrotllem una mica i ho deixarem reposar uns 20 minuts. Després ho hauríem de tornar a estirar i donar-li la forma definitiva i deixar-ho 12 hores de fermentació.

21.
ensaimada mallorca pas24

Un cop ens ha pujat... tornarem a estirar la nostra massa... fins aconseguir una tira ben llarga.

22.
ensaimada mallorca pas25

D'aquesta mida o més...

23.
ensaimada mallorca pas26

I ara si que li donarem la forma d'ensaïmada definitiva.

24.
ensaimada mallorca pas27

La teoria diu que són 12 hores, en un lloc tancat i sense corrents d'aire... però jo la deixo un parell d'hores i després la faig pujar accelerant el procés de fermentació convertint el forn en una estufa. Us recomano la lectura de l'article "Com accelerar el procés de fermentació".

25.
ensaimada mallorca pas28

Ara ja només ens queda enfornar-la a 180-190 graus... durant uns 20 minuts. Que tingui bon color. Un cop freda, tirar per sobre sucre llustre.

26.
ensaimada mallorca pas29

Ja la podem servir. Una ensaïmada de Mallorca, juas!

27.
ensaimada mallorca pas30

La veritat és que és un vici.

28.
ensaimada mallorca pas31

Estava molt bona... és una encertada aproximació, però tot s'ha de dir: estan més bones les que fan a Mallorca. Clar, jo no em dedico a fer ensaïmades de Mallorca.... encara que potser m'ho penso... je, je.

29.
ensaimada mallorca pas32

Suqueu-la al café amb llet... o acompanyeu-la d'un xarrup de vi dolç. Tot un plaer. Bon Profit!