Avui em sento molt orgullós de presentar aquesta recepta tan nostrada, tan antiga, tan tradicional i tan bona. 

Productes senzills, dedicació i molt d'amor!

T'hi estaràs tot el matí a la cuina, però tindràs l'absoluta certesa que aquest és el tipus de receptes que cuinava la teva àvia.

I quanta falta ens fa recuperar aquella cuina!

Aquell sacrifici, aquella lleialtat al nostre receptari, a la nostra cultura!

Si t'agrada la cuina catalana i tot el que aquesta representa, no pots deixar de cuinar aquest plat.

I amb aquest pas a pas, més fàcil no t'ho puc posar.

T'animes?

Ingredients
  • 1 conill tallat a trossos amb el fetge
  • 2 peres tallades i pelades a quarts
  • 4 naps tallats i pelats a quarts
  • Oli d'oliva verge extra
  • 3 tompàuets tallats a trossos
  • 1 pastanaga trinxada
  • herbes aromàtiques (llorer, farigola, romaní, orenga)
  • 1 got de vi blanc
  • 1/2 got de vi ranci
  • 1 cullerada de farina
  • 1 ceba trinxada
  • 1 cabeça d'alls sencera
  • 1 porro trinxat
  • Aigua 
  • Pebre negre
  • Sal

Per fer la picada:

  • 2 galetes 
  • 50 g de xocolata negra 
  • Un grapat d'ametlles 
  • Un grapat d'avellanes
  • 1 gra d'all pelat
  • El fetge fregit del conill
  • Una mica de julivert fresc
  • Suc de la mateixa cocció 
  • Sal
Preparació
1.
IMG 6784

Prepara tota la verdura.

2.
IMG 6788

Els naps els pots trobar de diferents mides. Tots et serviran.

3.
IMG 6795

Hi ha diferents tipus de pera. Les de carn més dura aguanten millor la cocció: conferencia, ercolina, etc. La que més t'agradi. 

4.
IMG 6805

Talla el conill a trossos grans. I no llencis el fetge.

5.
IMG 6808

Comença per salar i empebrar la carn. 

6.
IMG 6816

En una cassola amb força oli d'oliva, o llard de porc, o barreja de tots dos, daura la carn per les dues bandes.

7.
IMG 6818

Mentrestant, talla tota la verdura petita i els tomàquets a trossos. 

8.
IMG 6825

Quan la carn estigui daurada, reserva-la. 

9.
IMG 6827

Aprofita aquest oli per fer la verdura.

10.
IMG 6832

Posa tota la verdura menys el tomàquet ara. Una mica de sal. 

11.
IMG 6838

Aprofita per remenar la verdura i desenganxar tots els sucres que han quedat de daurar la carn. 

12.
IMG 6841

Ara, incorpora el tomàquet i les herbes aromàtiques. 

13.
IMG 6846

L'orenga i la cabeça d'alls. 

14.
IMG 6853

El got de vi blanc.

15.
IMG 6858

El vi ranci. I deixa evaporar l'alcohol durant 10 o 15 minuts.

16.
IMG 6878

Ara, incorpora una cullerada de farina. 

17.
IMG 6883

I aigua fins cobrir tota la carn. Deixa-ho coure a foc lent durant uns 30-35 minuts, o fins que la carn del conill estigui tova.

18.
IMG 6893

Mentrestant, prepara la picada. 

19.
IMG 6902

Trinxa una mica la xocolata.

20.
IMG 6915

Posa-la dins un bol per triturar juntament amb les ametlles, avellanes, galetes, una mica de julivert fresc, sal i un gra d'all pelat.

21.
IMG 6923

Incorpora també el fetge fregit del conill.

22.
IMG 6924

Tira uns cullerots del brou de bullir la carn dins el pot, per facilitar el procés.

23.
IMG 6929

Tritura-ho ben fi i ho reserves.

24.
IMG 6898

En paral·lel, posa a escaldar els naps i les peres uns 5 minuts en aigua bullent.

25.
IMG 6938

I ho reserves.

26.
IMG 6946

Quan no cremi, pela les peres i treu les llavors del mig. 

27.
IMG 6953

Pela i talla els naps a tires també. 

28.
IMG 6955

Enfarina els trossos de pera.

29.
IMG 6960

I també els trossos de naps.

30.
IMG 6961

I ho fregeixes en una paella amb una mica d'oli.

31.
IMG 6964

Ha de quedar tot daurat per les dues bandes.

32.
IMG 6976

Ho reserves.

33.
IMG 6984

Quan la carn de conill estigui tova, retira-la de la cassola.

34.
IMG 6986

La reserves.

35.
IMG 6992

Passa tot la resta per un colador o un passapuré. 

36.
IMG 7001

Paciència!

37.
IMG 6999

Us quedarà una barreja concentrada i espesa. 

38.
IMG 7003

Ho passes tot a la cassola de nou i incorpores la picada.

39.
IMG 7009

Seguidament, afegeix el conill.

40.
IMG 7015

També els naps i les peres.

41.
IMG 7019

Rectifica de sal i deixa que bulli tot junt uns 10 minuts més o fins que la pera i el naps siguin tous.

42.
IMG 7050

Tasta-ho! Si no tastes el que cuines... no cuinaràs mai bé!

43.
IMG 7075

Un cop fet. Apaga el foc i deixa que es refredi. 

44.
IMG 7210

Convé deixar-ho reposar, una nit, un dia, unes hores. Ho pots guardar en un tàper i escalfar-ho el dia següent. 

45.
IMG 7098

I prepara't per degustar Catalunya a la teva boca. Busca't un vi que estigui a l'alçada i.... a gaudir de la vida!. 

Una passada de plat!

Bon profit!