Aquesta recepta em fa pensar en com seria la vida i la gastronomia dels nostres avis, besavis i rebesavis. La cuina tradicional antiga era una cuina contundent, orientada a recuperar tot allò que el cos humà havia perdut treballant de sol a sol al camp i, per tant, els menjars estaven carregats de proteïnes i greixos. Per tot això, tot i tenir l'estómac preparat per aquella forta dieta, era molt important acompanyar els grans plats d'altres platillos o amanides. Com ja sabreu, el vinagre és digestiu i ajuda a desintoxicar i purificar la sang, i destrueix bacteris, fongs i paràsits intestinals i estabilitza els nivells de sucre en sang, cosa que permet controlar millor la gana, el colesterol, l'obesitat i l'estrenyiment.

Jo us recomano tastar la col confitada. Passat un mínim de 15 dies en vinagre ja es podrà consumir. Sempre que la col quedi coberta pel vinagre, la podreu conservar durant molt de temps i anar consumint-la durant l'any. Ni que sigui per curiositat, és recomanable preparar una col confitada, no costa gens de fer i sempre és interessant tenir-ne a la nevera. Avui en dia, és tot un luxe poder gaudir de les preparacions més tradicionals de la nostra cuina. Som-hi!

Ingredients

1 col d'hivern sense les fulles més verdes

vinagre

Variants:

En comptes de vinagre es pot fer servir una barreja de vinagre i vi blanc

També s'hi pot afegir una mica d'aigua per rebaixar el vinagre

Amb la col també s'hi poden posar alguns bitxos verds

També es fa amb coliflor

Preparació
1.
col confitada pas1

Primer de tot haurem de netejar la col.

2.
col confitada pas2

Si aneu al mercat, li podeu demanar a la verdulera que us netegi la col de fulles verdes.

3.
col confitada pas3

Altrament, ho haureu de fer vosaltres mateixos a casa.

4.
col confitada pas4

Per fer aquesta recepta només ens interessen les fulles més tendres i blanques. La partirem.

5.
col confitada pas5

Perfecte.

6.
col confitada pas6

Anirem seleccionant les millors fulles.

7.
col confitada pas7

I les rentarem.

8.
col confitada pas8

Un cop netes, les enrotllarem una mica i...

9.
col confitada pas9

amb la mà les trencarem a trossos més petits. No us amoïneu si queden trossos més grans que altres.

10.
col confitada pas10

A continuació, col·locarem la col dins un flascó de vidre de mida gran.

11.
col confitada pas11

Farem una certa pressió, per aprofitar al màxim el volum del pot.

12.
col confitada pas12

Fins que sigui pràcticament ple.

13.
col confitada pas13

Seguidament, poseu-hi vinagre fins cobrir-ho tot. Jo he fet servir vinagre blanc, normal.

14.
col confitada pas14

Que arribi fins a dalt.

15.
col confitada pas15

Tanquem i ja està.

16.
col confitada pas16

Només ens queda esperar un mínim de 15 dies.

17.
col confitada pas17

I ja tenim la nostra col confitada preparada.

18.
col confitada pas18

Passat aquest temps, ja la podreu consumir, conservant-se la resta en el mateix vinagre.

19.
col confitada pas19

Abans de servir-la, es recomana deixar la col en remull en aigua un parell d'hores per treure-li l'excés de vinagre.

20.
col confitada pas20

Ja la podem servir com acompanyament d'uns pèsols negres amb rosta, per exemple, molt típic del Berguedà.

21.
col confitada pas21

Bon profit!