Avui publico aquesta recepta (si és que es pot dir recepta) no per la seva elemental elaboració, sinó per a difondre la nostra tradició i, si més no, per fer algun apunt sobre la castanya i el seu torrat. A mi m'agraden les castanyes, i és una llàstima no tenir-ne tot l'any. Les castanyes torrades, jo les faig amb aquella paella de foradets, que ara pots comprar-la en qualsevol ferreteria... però el millor és coure-les a la brasa, amb llenya o carbó. Els que teniu vitroceràmica, no us queda un altre que fer-les al forn. Sigui com sigui visca la Castanyada

Ingredients

500 g de castanyes gallegues

1 paella amb forats

aigua

Variants:

Hi ha qui hi posa una mica de sal abans de torrar-les 

Preparació
1.
castanyes torrades pas1

Començaré per recomanar únicament les castanyes gallegues.

2.
castanyes torrades pas2

Veureu que són maques, fermes, grosses i amb bon color de pell. 

3.
castanyes torrades pas3

Aquí podeu apreciar la diferència amb la castanya andalusa, més lletja, petita i menys gustosa.

4.
castanyes torrades pas4

Utilitzaré aquesta paella de forats que vaig comprar en una ferreteria de barri.

5.
castanyes torrades pas5

Els forats permeten que el foc traspassi directament i torri les castanyes. Si teniu vitroceràmica... mala sort!

6.
castanyes torrades pas6

Practicarem un petit tall a la part superior de la castanya.

7.
castanyes torrades pas7

Suficient per evitar que esclatin.

8.
castanyes torrades pas8

I les posarem a torrar a foc baix.

9.
castanyes torrades pas9

Les tindrem, aproximadament, uns 20 minuts, remenant constantment.

10.
castanyes torrades pas10

Prepareu-vos un got amb aigua i, de tant en tant, tireu-ne una mica sobre les castanyes.

11.
castanyes torrades pas11

Mulleu-vos els dits i esquitxeu-les.

12.
castanyes torrades pas12

Aquesta humitat farà que no quedin tan eixutes i ens permetrà alentir el torrat exterior. Això afavorirà que quedin ben cuites de dins i no se'ns cremin abans d'hora.

13.
castanyes torrades pas13

Hi ha qui les posa en remull una estona abans de coure-les, però jo penso que no cal un excés d'aigua.

14.
castanyes torrades pas14

I a remenar i remenar.

15.
castanyes torrades pas15

I a cantar.

16.
castanyes torrades pas16

I vinga, una mica més d'humitat.

17.
castanyes torrades pas18

I anar fent. Quina oloreta que fa tot el pis, eh?

18.
castanyes torrades pas19

A poc a poc notareu que la closca es va torrant...

19.
castanyes torrades pas21

En aquest punt, ja podrem anar preparant les paperines o cornets de paper. 

20.
castanyes torrades pas22

Amb una mica de pràctica us sortiran perfectament. El paper de diari conserva bé l'escalfor.

21.
castanyes torrades pas23

Les reservarem una estona.

22.
castanyes torrades pas24

Aquesta escalfor i aquesta cocció passiva i residual farà que les castanyes s'estovin lleugerament, garantint una textura en boca més melosa, no tan eixuta.

23.
castanyes torrades pas25

I ja només ens quedarà pelar-les.

24.
castanyes torrades pas26

Si ho heu fet bé, les castanyes s'han de pelar pràcticament soles.

25.
castanyes torrades pas27

La pell interior ha de quedar enganxada a la superior i sortir la castanya neta.

26.
castanyes torrades pas28

I aquí tenim la castanya perfecta.

27.
castanyes torrades pas29

I mira que són bones, eh?

28.
castanyes torrades pas30

Què ens faltaria? És clar! La companyia d'uns moniatos al forn. I per fer rodona la Castanyada, que no faltin uns panellets i regar-ho tot plegat amb una mica de vi dolç i una bona companyia. Bon profit!