Avui veurem com fer uns canelons de mel i mató, una forma original de presentar aquest deliciós postres tan nostrat. Pot semblar complicat a primera vista, però us puc garantir que és molt fàcil de fer i sempre queda bé. Només heu de ser curosos amb les mesures. La gelatina de mel feta amb agar, ha de tenir el punt correcte i això passa per pesar l'agar correctament. Per això, us aconsello fer ús d'una balança de precisió. Si no la teniu, us recomano comprar-la, ja que, sobretot en pastisseria, us anirà molt bé. I no són pas cares.
La decoració la podeu fer al vostre gust. Jo us mostraré algunes possibilitats.
200 ml d'aigua
200 ml de mel
3 g d'agar-agar
250 g de mató
Per decorar:
nous
mel
fruita liofilitzada o deshidratada
menta
Variants:
- Podeu donar-li la forma que més us convingui
- Es pot fer servir qualsevol tipus de mel
![canelons mel mato pas1 canelons mel mato pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/88/33/canelons-mel-mato-pas1.jpeg)
Jo he fet servir mel de mil flors, que és la que més m'agrada. L'agar, el podeu trobar en qualsevol botiga mínimament especialitzada.
![canelons mel mato pas2 canelons mel mato pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/88/60/canelons-mel-mato-pas2.jpeg)
![canelons mel mato pas3 canelons mel mato pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/88/87/canelons-mel-mato-pas3.jpeg)
Peseu la mel i barregeu-la amb l'aigua.
![canelons mel mato pas4 canelons mel mato pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/89/14/canelons-mel-mato-pas4.jpeg)
Ara peseu la pols d'agar. Es pot trobar també en escates, però en qualsevol cas és important que el pes sigui exacte, per això us recomano una balança de precisió.
![canelons mel mato pas5 canelons mel mato pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/89/41/canelons-mel-mato-pas5.jpeg)
Us puc dir que són dues cullerades de cafè aproximadament, però insisteixo, que s'ha de pesar. Si no es fa, la gelatina, pot quedar massa sòlida o massa líquida, fent que el caneló es trenqui.
![canelons mel mato pas6 canelons mel mato pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/89/68/canelons-mel-mato-pas6.jpeg)
Aboqueu-ho amb l'aigua i la mel.
![canelons mel mato pas7 canelons mel mato pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/89/95/canelons-mel-mato-pas7.jpeg)
És important dissoldre completament l'agar dins el líquid.
![canelons mel mato pas8 canelons mel mato pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/90/22/canelons-mel-mato-pas8.jpeg)
Ara, porteu-ho a ebullició. Un cop arrenqui el bull, un minut i apagueu el foc.
![canelons mel mato pas9 canelons mel mato pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/90/49/canelons-mel-mato-pas9.jpeg)
Mentrestant, podeu preparar el recipient on abocareu la gelatina. Un plat amb el fons pla serà suficient.
![canelons mel mato pas10 canelons mel mato pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/90/76/canelons-mel-mato-pas10.jpeg)
O fins i tot una safata, senzillament que tingui el fons pla.
![canelons mel mato pas11 canelons mel mato pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/91/03/canelons-mel-mato-pas11.jpeg)
Ja bull, podeu apagar el foc.
![canelons mel mato pas12 canelons mel mato pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/91/30/canelons-mel-mato-pas12.jpeg)
Amb compte, aboqueu-ho sobre el plat. Vigileu el gruix, ni massa gruixut ni massa prim.
![canelons mel mato pas13 canelons mel mato pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/91/57/canelons-mel-mato-pas13.jpeg)
Molt bé.
![canelons mel mato pas14 canelons mel mato pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/91/84/canelons-mel-mato-pas14.jpeg)
I ara, deixeu que la gelatina es refredi a temperatura ambient. Jo us diria que una hora com a mínim. Per això us he comentat que podeu preparar la gelatina amb temps, de bon matí, i a migdia ja la podeu fer servir sense problemes. Fins i tot el dia abans, però no la guardeu a la nevera massa temps.
![canelons mel mato pas15 canelons mel mato pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/92/11/canelons-mel-mato-pas15.jpeg)
Com podeu veure, ja és manipulable.
![canelons mel mato pas16 canelons mel mato pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/92/38/canelons-mel-mato-pas16.jpeg)
I es pot enrotllar sense que es trenqui.
![canelons mel mato pas17 canelons mel mato pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/92/65/canelons-mel-mato-pas17.jpeg)
Anem a pel mató.
![canelons mel mato pas18 canelons mel mato pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/92/92/canelons-mel-mato-pas18.jpeg)
Treballeu-lo una mica, per deixar-lo cremós.
![canelons mel mato pas19 canelons mel mato pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/93/19/canelons-mel-mato-pas19.jpeg)
Ompliu una mànega.
![canelons mel mato pas20 canelons mel mato pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/93/46/canelons-mel-mato-pas20.jpeg)
I deixeu un forat de la mida d'una moneda de cèntim, més o menys.
![canelons mel mato pas21 canelons mel mato pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/93/73/canelons-mel-mato-pas21.jpeg)
![canelons mel mato pas22 canelons mel mato pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/94/00/canelons-mel-mato-pas22.jpeg)
Deixeu un petit espai a una banda.
![canelons mel mato pas23 canelons mel mato pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/94/27/canelons-mel-mato-pas23.jpeg)
I ara, enrotlleu-ho sobre sí mateix.
![canelons mel mato pas24 canelons mel mato pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/94/54/canelons-mel-mato-pas24.jpeg)
Un cop fet el caneló, talleu per l'altra banda i retalleu les puntes.
![canelons mel mato pas25 canelons mel mato pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/94/81/canelons-mel-mato-pas25.jpeg)
Netegeu el ganivet a cada tall.
![canelons mel mato pas26 canelons mel mato pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/95/08/canelons-mel-mato-pas26.jpeg)
Aneu col·locant els canelons en un plat.
![canelons mel mato pas27 canelons mel mato pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/95/35/canelons-mel-mato-pas27.jpeg)
Finalment, tireu-hi una mica de mel per sobre.
![canelons mel mato pas28 canelons mel mato pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/95/62/canelons-mel-mato-pas28.jpeg)
Una possible decoració seria utilitzant fruita deshidratada.
![canelons mel mato pas29 canelons mel mato pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/96/43/canelons-mel-mato-pas29.jpeg)
Li donarà color i lligarà força el sabor.
![canelons mel mato pas30 canelons mel mato pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/97/00/canelons-mel-mato-pas30.jpeg)
I ja es poden servir.
![canelons mel mato pas31 canelons mel mato pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/97/27/canelons-mel-mato-pas31.jpeg)
Fàcil, no?
![canelons mel mato pas32 canelons mel mato pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/97/66/canelons-mel-mato-pas32.jpeg)
Una altra forma de servir-los és amb nous, a mi m'agrada més particularment.
![canelons mel mato pas33 canelons mel mato pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/98/11/canelons-mel-mato-pas33.jpeg)
A banda de ser molt saludable, la nou encaixa més que bé amb la mel i el mató, ja ho sabeu.
![canelons mel mato pas34 canelons mel mato pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/98/47/canelons-mel-mato-pas34.jpeg)
I la menta li donarà un aroma fresc al plat.
![canelons mel mato pas35 canelons mel mato pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/99/04/canelons-mel-mato-pas35.jpeg)
Finalment, podeu servir-ho en forma de lasanya també.
![canelons mel mato pas36 canelons mel mato pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/99/31/canelons-mel-mato-pas36.jpeg)
Poseu varies tires de mató sobre una capa de gelatina.
![canelons mel mato pas37 canelons mel mato pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/99/58/canelons-mel-mato-pas37.jpeg)
Cobriu-ho amb una nova capa de gelatina de mel.
![canelons mel mato pas38 canelons mel mato pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/75/99/85/canelons-mel-mato-pas38.jpeg)
Poseu-hi més mató i una capa final de gelatina. Un bon raig de mel per sobre.
![canelons mel mato pas39 canelons mel mato pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/76/00/12/canelons-mel-mato-pas39.jpeg)
I ja ho podeu servir.
![canelons mel mato pas40 canelons mel mato pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/76/00/39/canelons-mel-mato-pas40.jpeg)
També podeu retallar les cantonades, fer-ho més estètic i més petit. Val a dir que es un postre calòric i omple, per tant, millor no abusar. Bon profit!