Ja fa un temps us vaig mostrar una recepta ràpida de com fer un "Allioli amb ou sencer" i amb la batedora. Doncs no sé com he trigat tant de temps en publicar aquesta recepta d'allioli (o all-i-oli). Si bé no és l'autèntic autèntic (que es fa amb all i oli i res més), aquest, a casa nostra, sempre ha estat l'allioli tradicional. Fet a mà, amb mà de morter... amb paciència... i amb un risc més o menys elevat de que se'ns talli.  I per què es talla l'allioli?

La realitat és ben senzilla. Es talla una de dos, o per què volem fer-lo massa ràpid o per què volem fer massa quantitat de cop. Ni més ni menys. Si el feu sempre de la mateixa manera, no se us tallarà mai. També és cert que la temperatura de l'ou i de l'oli són importants i que la llimona ajuda a evitar que es talli. D'altre banda, podeu fer l'allioli negat que és quan no ha emulsionat completament, és a dir, quan es talla, i s'utilitza per afegir-lo a mitja cocció d'alguns plats. Com sempre, quan vols que es talli... no es talla, je,je. I compte amb l'oli. Jo us recomano un de gust suau, no massa fort.

Ingredients

2 grans d'all  

oli d'oliva de gust suau

1 rovell d'ou  

sal 

  

Vartiants:  

- Es poden afegir unes gotetes de suc de llimona

Preparació
1.
allioli recepta rovell dou pas1

Prepareu els ingredients.

2.
allioli recepta rovell dou pas2

Peleu els alls i situar-los en el morter.

3.
allioli recepta rovell dou pas3

Aixafeu els alls.

4.
allioli recepta rovell dou pas4

Picar bé els alls fins que quedin com una pasta.

 

5.
allioli recepta rovell dou pas5

Afegiu el rovell de l'ou...

6.
allioli recepta rovell dou pas6

...i emulsioneu la barreja.

7.
allioli recepta rovell dou pas7

Tireu un polsim de sal.

8.
allioli recepta rovell dou pas8

Una miqueta vaja, no us passeu.

9.
allioli recepta rovell dou pas9

Incorporar l'oli molt lentament mentre es fa girar tota l'estona la mà de morter cap a la mateixa direcció.

 

10.
allioli recepta rovell dou pas10

Intenteu lligar-ho una mica.

11.
allioli recepta rovell dou pas11

És important que quan incorporem l'oli, aquest no caigui directament al fons del morter.

12.
allioli recepta rovell dou pas12

És a dir, hem de tirar l'oli en el canaló que té el tradicional morter (recipient) mentre fem girar la mà de morter a un ritme suficient com perquè l'oli no caigui mai directament al fons del recipient (ha de passar abans per la mà de morter).

13.
allioli recepta rovell dou pas13

I sempre en la mateixa direcció... i sense parar de remenar.

14.
allioli recepta rovell dou pas14

És qüestió de pràctica, veureu com a poc a poc aconseguireu fer-ho bé sempre.

15.
allioli recepta rovell dou pas15

Si es va enganxant a les parets i es fa aquest "buit" al remenar-lo, és que anem bé. Ja estarà lligat. És qüestió d'anar afegint oli fins aconseguir la quantitat desitjada i, és clar, evitant que es talli.

16.
allioli recepta rovell dou pas16

Doncs ja està, nanos.

17.
allioli recepta rovell dou pas18

A veure, provem-ho per saber què tal està de sal... ummmmm!

18.
allioli recepta rovell dou pas19

A mi m'agrada servir el morter directament a la taula.

19.
allioli recepta rovell dou pas20

Fa com... més ganes de menjar-lo, no?

20.
allioli recepta rovell dou pas21

Gaudiu-lo amb un xai amb patates o seques...

21.
allioli recepta rovell dou pas22

... fuasss...

22.
allioli recepta rovell dou pas23

O amb un conillet a la brasa... Bon Profit!