Ara fa uns mil anys, el Tsar Vladímir el Gran va dir 'beure és l'alegria dels russos. Sense aquest plaer no existim'. En aquella època, la borratxera a les estepes s'assolia a cops de cervesa, d'hidromel o de vi en el millor dels casos, i el vodka, la beguda destil·lada que treu de polleguera a Vladímir Putin, encara no existia. El motiu? Segons un estudi publicat l'any 2013 pel Centre per al Càncer de Moscou, la Universitat britànica d'Oxford i l'Agència Internacional per la Investigació del Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 25% dels russos mor abans dels cinquanta-cinc anys pel consum desmesurat de vodka. Tot i la certesa científica dels efectes devastadors del vodka, però, en Putin té diversos motius promocionar directament el seu consum. En primer lloc, quan els russos no beuen vodka, beuen samogón, que és un destil·lat casolà elaborat a partir de patates, remolatxa o qualsevol font de carbohidrats. A diferència del vodka industrial, que és un producte relativament innocu, el samogón, que s'elabora amb una tecnologia molt limitada i sense coneixements científics, conté tota mena de compostos tòxics i subproductes de la fermentació molt nocius per a l'organisme. Per tant, davant d'una població empedreïda a beure, la lògica del mal menor és la que s'ha acabat imposant. Després, el segon motiu que té Putin per no prohibir el vodka és, lògicament, els impostos. Només a Espanya, que té un terç de la població russa, l'any 2019 es van recaptar uns 800 milions d’euros gràcies als impostos especials de l’alcohol. I, tercer motiu i més important, el precedent històric que va desencadenar la Revolució de Febrer de 1917, que va derivar en la Revolució d'Octubre, la Guerra Civil Russa i finalment en la fundació de l’URSS.

“Amb aquest precedent històric, a qualsevol li hauria tremolat el pols a l'hora de limitar el consum d’alcohol als russos i russes. Però a Vladímir Putin, no”

Samogón

(Elaboració de Samogón / Russia Beyond)

La revolució del vodka

Tot va començar l'any 1914, quan el Tsar Nicolau II va declarar la llei seca quan tot just havia començat la Primera Guerra Mundial. A priori, aquella idea no sonava massa intel·ligent, donat que una quarta part dels ingressos de l'Estat venien de l'impost a l'alcohol i el país necessitava diners per compensar l'augment en la despesa militar. Tanmateix, la lectura del Tsar va ser una altra: lluny de l'alcohol, els russos, i molt especialment els soldats russos, recuperarien la sobrietat i allò compensaria, particularment en el camp de batalla, la susdita falta de liquiditat. El tiro, però, els va sortir per la culata. Els soldats van caure com mosques (només al front de Prússia hi van morir centenars de milers). I, sumits en aquell inèdit estat de lucidesa, la societat russa, i molt especialment el proletariat, va aprofitar per replantejar-se la seva realitat a fons. En un context com aquell, no és estrany que les idees marxistes dels bolxevics, liderats per un altre Vladímir, àlies Lenin, trobessin el terreny germinatiu idoni per posar en marxa l'invent de la Unió Soviètica. Un cop consolidada l'URSS i consumat el procés de transformació, no va ser casualitat, doncs, que l'any 1925 Stalin retornés el vodka i la borratxera a la parròquia. Calia, més enllà dels diners, recórrer a l'element de distracció per antonomàsia per apartar l'atenta mirada del poble de sobre seu. Amb aquest precedent històric, a qualsevol li hauria tremolat el pols a l'hora de limitar el consum d’alcohol als russos i russes. Però a Vladímir Putin, no. També segons l'OMS, entre els anys 2003 i 2016 (Putin va arribar al Kremlin l'any 2000), el consum d'alcohol per càpita es va reduir a Rússia un 40% i l'esperança de vida va augmentar de 57 a 68 anys per als homes, i fins a 78 anys per a les dones. Bàsicament, això vol dir que els francesos ja beuen més alcohol que els russos (11,8 litres contra 11,5 litres d'alcohol absolut anuals, respectivament), encara que els primers ho fan en forma de vi, el qual, a diferència del vodka, aporta també alguns efectes beneficiosos.

vodka

(Acompanyaments tradicionals del vodka / Foto: Dobrich online)

“El Tsar Pere el Gran, de qui Putin s'ha declarat un ferm admirador, va manar posar pedres de Shungita a l'aigua de les seves tropes”

L’arma secreta dels ucraïnesos

El món de l'alcohol està dominat per quatre grans companyies i el vodka no és una excepció. Actualment, i dic actualment perquè el boicot al vodka rus iniciat fa una setmana canviarà el patró mundial de consum, Smirnoff és el vodka més venut del món. Tot i ser rus, és propietat de la multinacional britànica Diageo, que també té altres marques de vodka com Ketel One (americà) o Ciroc (francès). I, casualitat o no, el segon vodka més venut del món és l'ucraïnès Khortytsa. A hores d'ara, imagino que els soldats russos ja hauran assaltat la seva destil·leria a l'oest d'Ucraïna i, en un atac de patriotisme, hauran sabotejat les columnes de rectificació o incendiat directament els tancs plens d'esperit. Per alguna raó que se m'escapa, a Espanya, tot i les 175 milions d'ampolles anuals, aquest vodka no té cap presència. Però el que em resulta més sorprenent, i ara cito textualment de la seva pàgina web, és que està filtrat amb carbó vegetal de bedoll, sorra de quars i shungita, el mineral d'origen biològic més antic del planeta. Sobre les bondats de la Shungita s'han publicat innombrables pàgines. Que si cura els dolors, que si provoca l'embaràs, que si sana les infeccions (està científicament demostrat que és antibacterià), que si allunya les depressions... Però el cert és que el Tsar Pere el Gran, de qui Putin s'ha declarat un ferm admirador, va manar posar pedres de Shungita a l'aigua de les seves tropes i, casualitat o no, mai abans l'exèrcit rus havia guanyat tantes batalles. Clarament, d'estratègia militar no tinc ni folla. Però veure com la resistència ucraïnesa està contenint a l'exèrcit rus m'ha fet pensar en els contes de l'Astèrix i l'Obèlix i la seva poció màgica. I si de debò el vodka Khortytsa fos l'arma secreta dels ucraïnesos? En un moment on tothom s'afanya a enviar bombes i escopetes a Ucraïna, que algú pensi també en els arengs en salaó, els cogombres envinagrats o el salo, un greix de porc curat extremadament refinat. Que el vodka a seques, a la trinxera o al Palau Mariyinski, costa el doble de tragar.

Khortytsa

(Destil·leria del vodka Khortytsa / Foto: Destil·leria Khortytsa)