La vida està plena de paradoxes, una d’elles és que l’hotel més luxós i elegant de Catalunya, amb categoria de cinc estrelles Gran Luxe i que forma part de la prestigiosa organització internacional The Leading Hotels of the World, tingui nom d’hostal, L’Hostal la Gavina.
Per situar-nos, la urbanització de S’Agaró, situada al municipi de Castell-Platja d’Aro entre la platja de Sant Pol i la de Sa Conca, va ser un encàrrec del visionari, hoteler i empresari Josep Ensesa i Gubert​ a l’arquitecte Rafael Masó i Valentí, la cirereta del qual era L’Hostal la Gavina que va obrir portes l’any 1932 amb 11 habitacions convertint-lo així en el destí d’estiueig predilecte de famosos de l’època a la Costa Brava. Actualment, són els quatre nets d’Ensesa; Júlia, Virgínia, Carina i Josep els qui continuen el llegat mantenint ben viva la llegenda de l’Hostal.

AvaGardner NigelPatrick JohnLaurie

Ava Gardner, Nigel Patrick i John Laurie a la platja de Sant Pol

LG ha esdevingut refugi de personatges il·lustres del món de la cultura, la política i la societat en general, la llista és interminable i les seves històries sucoses. Per les seves estances han passat directors de cinema com Orson Welles, actrius com Ava Gardner, llavors parella de Frank Sinatra, on segons diuen, li va fer el salt amb el torero Mario Cabré durant el rodatge de Pandora y el holandés errante, també Elisabeth Taylor, Sean Connery, Jack Nicholson o Robert de Niro; mandataris com Giscard d’Estaing, o artistes i escriptors com Salvador Dalí, Josep Pla, Plácido Domingo, Josep Carreras, Carlos Santana o Lady Gaga.  Els darrers personatges coneguts a visitar la Gavina han estat l'actor Liam Neeson i el director Neil Jordan amb motiu del rodatge de la pel·lícula Marlow, just acabada d’estrenar.

La Gavina de nit
La Gavina de nit

L’Hostal de la Gavina és realment acollidor, però també té un altre vessant del qual no en podem deixar de parlar: les seves propostes gastronòmiques. Allà que anem!!

Les propostes gastronòmiques de La Gavina:
LG
 sempre ha ofert bones propostes gastronòmiques, actualment ofereix tres opcions, totes coordinades pel Romain Fornell com a director gastronòmic.
Primera proposta: És migdia, i després d’un bany a la fantàstica piscina d’aigua marina ens entaulem a la terrassa del restaurant Garbí, des d’on veiem la platja de Sant Pol. La seva especialitat són els arrossos, tot i això, potser per la calor que diuen que treu la gana, escollim una Amanida de llagostins, alvocat i vinagreta de gingebre i taronja, que resulta molt refrescant.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich

 Amanida de llagostins, alvocat i vinagreta de gingebre i taronjaFoto: Victor Antich

Fem unes copes de vi blanc del Penedès i aconsellat pel cap de sala, demanem el peix del dia, un pagre cuinat a la brasa, molt saborós i que em recorda el déntol o el pagell. Entro a la cuina a saludar el xef David Cortijo i aprofito per fer-ho també al José Pulido, xef executiu de l’Hostal de la Gavina. Tanquem el dinar amb un milfulles caramel·litzat amb “Recuit de drap” i espuma de toffee.
Segona proposta: 
Per sopar anem al Candlelight. Creuem la sala del menjador on hi ha un piano de cua des d’on ens ofereixen música en directe, i ens entaulem en un bonic pati guarnit amb plantes en flor i una font central. Aquí la iniciativa és la del jove xef Oriol Fernández amb dos menús degustació de temporada: la Col·lecció de primavera i el Festival d’emocions.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich

Restaurant Candlelight  / Foto: Victor Antich

Escollim el primer amb maridatge de vins. Comencem amb uns entrants molt interessants, sobre tot el Cruixent de pell de pollastre amb tàrtar de calamar i la Royal de foie gras, armagnac i portobello que reguem amb un Champàgne  rosat Forget-Brimont. Excel·lent la Flor de carabassó, rossinyols, ametlla i salsa Nantua combinada amb un blanc del Bierzo, el Ultreia Godello, suau i molt afruitat, lleugerament dolç.  Remarcable l’escamarlà, espàrrec alpí i aire de Champagne i el Turbot, muselina d’alfàbrega i sopa d'api, que en aquesta ocasió mullem amb un Sota els Àngels Presència 2017 de l’Empordà, fet 100% amb garnatxa blanca. Per acabar, el Colomí en dues coccions, pastanaga, taronja i choux de paté, que en aquest cas maridem amb un Muga del 2016, el millor de la nit, en definitiva un sopar per emmarcar.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich

 Turbot, muselina d’alfàbrega i sopa de celeri  / Foto: Victor Antich

Les postres refrescants, Api, alfàbrega i llimona, per una banda, i Soufflé de pera amb gelat de vainilla i toffee de fava tonka, per l’altra. Finalment, ressaltar la professional dedicació del Paco Cornejo com a director de sala i el nas privilegiat de Florian David com a xef sommelier, tots dos fan una gran tasca.
Tercera proposta: A tocar de La Gavina, a la mateixa platja de Sant Pol ens trobem la Taverna del Mar, també propietat de la família Ensesa, un edifici blanc de principis del segle passat restaurat per darrera vegada el 2014. Va ser inaugurat el 1936 i curiosament va ser tancat de manera sobtada al cap d’uns dies a causa de l’inici de la guerra, essent reobert tres anys més tard.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich

Carret de peix al restaurant La Taverna del Mar / Foto: Victor Antich

Estem entaulats a la terrassa a primera línia de mar, el garbí bufa enfurismat i veiem més d’un ensurt davant les històriques acolorides casetes de bany.  En Jaume Sala, director del restaurant, ens informa de les novetats fora de carta, deixem que triï ell mentre ens mostra un goig de carret ple de productes del mar de la Confraria de Pescadors de Sant Feliu de Guíxols amb turbots, cap-roigs, llobarros, un gall de Sant Pere, gambes, cigales, percebes, i ostres, també el deixem fer i aconsella un penegal, un peix salvatge cosí germà del cap-roig, un peix lleig, molt lleig, però molt saborós, que cuinaran al forn i que degustarem després dels entrants. Omplim la copa amb un Albariño, l’Embaixador 2020 de les bodegues familiars Attis, és un excel·lent vi de producció limitada, intens en nas i boca, molt elegant.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich
Vichyssoise, amb porro confitat, mousse de foie i tòfona d’estiu / Foto: Victor Antich

Comencem amb una versió personal de la tradicional vichyssoise, amb porro confitat, mousse de foie i tòfona d’estiu, que ve molt de gust amb la calor que fa, la tòfona és d’Osona, diuen que el millor moment per començar-ne a menjar és a partir de Sant Joan, per tant, anem bé. Seguim amb una Amanida de mongeta tendra i tomàquet de la Vall d’Aro amb pinyons, rap allagostat i romesco que trobem extraordinària. El rap allagostat és una troballa que paga la pena.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich

Panegal fet al forn sobre un llit de patates i amb salsa donostiarra / Foto: Victor Antich

Ens saludem amb el Romain Fornell que s’està cruspint un gall de Sant Pere a la taula del costat, el director gastronòmic de La Gavina i també de la Taverna i que té una merescuda estrella Michelín al Caelis.
Arriben les tallarines saltades amb all i julivert, també unes ostres, les gallegues J. Fariña i les franceses Marennes Oléron, les dues boníssimes i completament diferents. Després del festival dels entrants, és el moment del panegal fet al forn sobre un llit de patates i amb salsa donostiarra a banda, feta amb alls, guindilla, julivert, vinagre i oli d’oliva verge extra, és una carn ferma i molt gustosa, llepem el cap com si ens hi anés la vida. S’ha de dir que a la cuina de La Taverna brilla en José Muniesa excap de cuina del Via Veneto i per a qui no passen els anys, la seva experiència és permanent en la qualitat de les elaboracions.

RESTAURANT LA GAVINA COSTA BRAVA GOURMETERIA / Foto: Victor Antich

José Muniesa excap de cuina del Via Veneto, ara Xef de La Taverna del Mar / Víctor Antich

Com que el vent no para de bufar, ens conviden a passar a la sala interior d’aire mariner on compartim un Brownie de xocolata amb fruits vermells, i una tatin de Poma al Calvados, crumble i tofee amb gelat de vainilla, davant d’uns finestrals amb vistes al mar. 

IMG 7721

Finestral de La Taverna del Mar / Foto: Víctor Antich

A La Gavina s'hi menja molt bé. Qualsevol opció de les que t’ofereixen, el Garbí, el Candlelight  o la Taverna, és encertada. Són diferents; si el que busques és un lloc informal on menjar-te un bon arròs o un bon peix a la brasa, el Garbí és el teu lloc; si, en canvi, el que busques és un toc més elegant i sofisticat, fins i tot romàntic, amb cuina molt elaborada, has d'anar a parar al Candlelight. Però si el que vols és estar a peu de platja i una cuina marinera que voreja l’excel·lència, llavors, la teva opció és la Taverna del Mar.