Jon Garcia, conegut com a Jon Cake, ha revolucionat el món dels pastissos de formatge des d’un petit obrador al carrer Assaonadors de Barcelona, oferint el millor pastís de formatge de la ciutat i on cada dia penja el cartell de “sold out”.

DSC05270

La clàssica del JC / Foto: Jc


Aquest jove cuiner ens presenta el seu primer llibre “JON CAKE: Las tartas de queso más gourmet” on al llarg de més de dues-centes pàgines ens parla de la galàxia dels pastissos de formatge amb tots els ets i uts, però també ens relata, en primera persona, els inicis de la seva trajectòria i ens explica per què un enginyer aeronàutic pot esdevenir el creador del, potser, millor pastís de formatge del món gràcies a la seva passió per la cuina.
No estalvia detalls sobre les elaboracions, les sensacions, les experiències, la percepció del tacte, les textures, la cremositat, les temperatures i la percepció visual i olfactiva.

DSC05346 (1)

Destil.lats i formarge / Foto: JC


En Jon, al llarg del llibre, ens parla dels orígens dels formatges i dels diferents tipus que existeixen, de les característiques de les elaboracions, de l’alimentació dels animals, de la llet...,  amb la finalitat d’aprofundir en el que realment l’interessa: el pastís de formatge, partint de les primeres receptes, i continuant per l’expansió per Europa i la resta del món.
Ens descobreix la font de l’eterna joventut amb el pastís de formatge basc, amb les receptes que ell considera les millors versions, els pastissos del Zuberoa de Hilario Arbelaitz, de La Viña, de Canadio de Nicolás Reyes, de l’Estimar de Rafa Zafra, el pastís de formatge de Pedroche i de l’Oriol Balaguer, entre d’altres.

DSC05598

La clàssica / foto: Jc 


Malauradament, en Jon no ens revela la recepta magistral del seu famós pastís de formatge, el que ell anomena el clàssic, tot i que sí que ens dona la clau i uns consells valuosíssims per fer un pastís de formatge perfecte i al nostre gust, incidint en la textura, les emulsions, la galeta, el sucre, el formatge, la cocció, el fornejat i el repòs.
“JON CAKE, Las tartas de queso más gourmet” és un llibre per gaudir i aprendre tot el necessari sobre aquest fenomen mundial que ja és tendència i que tot just acaba de començar: els pastissos de formatge.
De moment, però, solament podrem gaudir del llibre en castellà ja que el responsable de Planeta, amb motiu de la seva presentació, em va engaltar que només l’han publicat en castellà i que no tenen previst fer una versió en català, tot i que segurament sí que la trauran en anglès.