Al barri del Centre de l’Hospitalet de Llobregat, concretament al carrer Rossend Arús, cantonada amb l’avinguda Carrilet, hi trobem el Bar Bodega Montserrat.

La meravellosa terrassa, amb un tendal vermell i situada just davant del bar, és plena a vessar de parroquians assolellant-se i hidratant-se amb cerveses i gots de vi, i és un reclam de primer nivell ara que s’apropa el bon temps; tot i que jo, com deveu suposar, no he vingut precisament a prendre el sol, i així ho faig saber al Jaume, hospitalenc de naixement, que fa vint-i-cinc anys que és al capdavant del negoci i que l'ha posicionat a dalt de tot de la llista de les millors bodegues del barri.

És un bar típic de barri amb la barra a la dreta i tot de taules i cadires a l’esquerra, les quals omplen el local i estan encarades a la cuina, que és des d'on surten les aromes que ens fan venir gana. De la paret pengen fotos del propietari amb els amics; són d’una colla de motards que es diuen Amazones i Centaures, que, com no pot ser d’una altra manera, van al local sempre que poden.

Un cop a taula, trobo autèntiques fins i tot les estovalles de paper; aquelles que són plenes d’anuncis. Hi puc llegir "Bar Bodega Montserrat: menjar casolà, esmorzars de forquilla, plats combinats, tripes 'callos', tapes i entrepans", que comparteix cartell amb les instal·lacions i reparacions Alumuva i la Reina, majoristes de papereria.

La pissarra amb el menú que acaben de penjar a la paret, però, concentra ara mateix totes les mirades dels clients, que escuren la cervesa per canviar-la pel porró de vi amb Gandesa, Priorat o Penedès, i que estan concentrats triant si menjaran arròs a la cubana, amanida d’estiu, aletes de pollastre rostides o seitons fregits. Ves a saber.

En aquesta ocasió vaig per feina, i, per recuperar-me de tanta penitència, em cruspeixo un plat de braó de porc, que sacseja la meva consciència, i uns peus de porc per ajudar-me a calmar-la; perquè no sigui dit. A la taula de davant, s’estan cruspint un entrepà de cochinillo que fa venir ganes de clavar-li una bona queixalada, però millor deixar-ho córrer. Mare de Déu, quins entrepans! Les especialitats de la casa també són la tripa, els ous ferrats amb el que sigui, la botifarra amb mongetes, el pernil i els entrepans, que pots degustar en un horari molt ampli perquè el Jaume obre a les set del matí i tanca a les set de la tarda.
La Bodega Montserrat certifica que per sort hi ha vida i esmorzars de forquilla més enllà de Barcelona; llarga vida a les bodegues d’arreu!
És important visitar i mantenir les bodegues i els bars que formen part de la nostra història; la Bodega Montserrat n'és un bon exemple.