En Mike és anglès i ve del món de la música i del cine, l’Imma és de Palamós i ve de treballar a la cuina d’un convent i l’Ari és una cuinera de renom que va formar-se a El Racó de Can Fabes i diversos restaurants d’estrella Michelin francesos, va obrir el seu restaurant a Sabadell —“El Fil d’Ariadna”, no hi ha millor nom possible— i després de treballar al Monvínic ara és la cap de cuina de la Residència Finestres.

Literatura i cuina a la Residència Finestres

La Residència Finestres és una residència d’escriptors que la Fundació Finestres d’en Sergi Ferrer-Salat Serra de Migni ha obert aquesta tardor en una cala entre Palamós i Calella de Palafrugell. Hi ha passat gent com Kae Tempest, Irene Solà, Mariana Enríquez, Pol Guasch, Gabriel Ventura, Sabina Urraca o Irene Pujadas. L’indret és fabulós i idoni tant per inspirar-se com per concentrar-se en l’escriptura. A banda de l’isolament i la bellesa del paratge, aquesta residència té un altre pilar esplèndid que la fa única: la cuina. Com que l’escriptor passa tantes hores sol barallant-se amb el text, es volia que els àpats, les úniques estones compartides amb els altres, fossin un moment d’alegria, plaer i cura, no només de subsistència.

L’Ariadna explica que l’ha sorprès l’estat en què arriben molts escriptors, sovint amb hàbits poc sans i medicats, i que s’han proposat que almenys durant un mes se sentin cuidats i la seva alimentació sigui, alhora, sana i de molta qualitat. El gremi dels escriptors tampoc s’escapa del desconeixement generalitzat sobre l’alimentació i l’Ariadna també entoma aquest paper didàctic, amb la voluntat d’anar introduint i explicant sabors i menges que els residents no havien tastat mai, o que no sabien com es menjaven. L’experiència de portar la cuina d’una residència d’escriptors no té res a veure amb la de portar un restaurant, perquè cada dia, durant un mes, es cuina sempre pels mateixos comensals, i són pocs. Això fa que hi hagi molt de marge a l’hora de pensar els menús i es puguin tenir en compte fal·leres i manies i anar jugant amb un receptari variadíssim i completíssim de cuina catalana i els aliments de temporada i proximitat.

L’experiència de portar la cuina d’una residència d’escriptors no té res a veure amb la de portar un restaurant, perquè cada dia, durant un mes, es cuina sempre pels mateixos comensals

Les fruites i les verdures les compren a la Xarxa Pagesa, pagesos de les comarques del costat que treballen per la sobirania alimentària, sense intermediaris ni especulació. La carn, a Cal Tomàs, un negoci familiar de la Pobla de Segur que es fan ells mateixos els farratges, cuiden les vaques i elaboren els embotits i precuinats. El peix, directament a la fantàstica Llotja de Palamós; el vi, al Mas Molla, un celler que en fa des del 1338 i que es mereix un article a part. El pa és de Triticum, però l’Ariadna ja n’està buscant algun de més a prop: sempre està indagant per trobar els millors productors i per anar afinant el projecte. Tot just ara acaben d’arribar a la residència unes quantes gallines per poder-se fornir ells mateixos d’ous, i també es fan tota mena de conserves i preparats: és un projecte de cuina amb la curiositat, la salut, la tradició i la sostenibilitat com a motors.

La filosofia de cuidar tots i cadascun dels detalls

Amb aquesta filosofia i amb aquests aliments un novembre qualsevol poden arribar a fer, una darrere l’altra, meravelles com ara un turbot amb cuscús de tòfona i ceps amb demi-glace, llenties amb tripa de bacallà i cloïsses, pollastre amb prunes i rovellons, coca de rogers, mil amanides i postres espectaculars i per si tot això fos poc, un ànec farcit amb salsafins que hi canten els àngels, en homenatge a les comarques de l’Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l’Estany on es cultiva aquest tubercle dolç i exquisit. Si als escriptors residents no els surten meravelles literàries, no serà perquè l’Ariadna, en Mike i l’Imma no els n’hagin ofert tots els ingredients necessaris!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!