Ha mort Moncho Neira, el restaurador gallec que va deixar una empremta inesborrable en la gastronomia de Barcelona amb la creació del Botafumeiro, la marisqueria més emblemàtica de la ciutat. Nascut a Lugo, Neira va arribar a la capital catalana de ben jove i amb el temps va construir un petit imperi gastronòmic sota la marca Moncho’s, que aplegava diversos establiments de referència. L’empresari ha mort aquest diumenge, deixant una esposa i tres fills. La notícia ha estat confirmada pel mateix restaurant a través de les xarxes socials, on s’han multiplicat els missatges de condol. La seva trajectòria l’ha convertit en un referent de l’hostaleria barcelonina, especialment al districte de Gràcia, on el Botafumeiro s’ha consolidat com un dels temples del marisc i la cuina gallega.

A través d’un emotiu comunicat publicat a Instagram, el Grup Botafumeiro - Moncho’s ha homenatjat la figura de Neira, a qui recorda com un home “apassionat, visionari i generós” que “va dedicar la seva vida a fer feliç els altres a través de la seva feina, entrega i exemple”. L’escrit destaca l’empremta profunda que el fundador deixa en cadascun dels projectes que va impulsar i en el dia a dia dels restaurants que duen el seu segell. “La seva energia incansable, l’amor per l’hospitalitat i la fe en les persones seguiran guiant cada servei, cada plat i cada projecte del grup que porta el seu nom”, expressa el text. El missatge conclou amb un agraïment sentit: “Gràcies, Moncho, per ensenyar-nos que servir és un art i somiar, una manera de viure. La teva família i tot el teu equip continuaran mantenint viva la teva llum”.

 

El 1975, Neira va obrir les portes del Botafumeiro, que amb el pas del temps esdevindria la marisqueria més emblemàtica de la ciutat, rivalitzant amb icones com el Set Portes. Aquest establiment va esdevenir el fonament sobre el qual va construir el Grup Moncho’s, una firma gastronòmica que avui engloba una desena de restaurants a Barcelona. Des de la seva visió i lideratge, el grup es va expandir amb propostes com Asador del Mar, Marina Bay, Moncho's House, Taberna del Cura, The Chipirón, Patrón i Europa Café, entre d’altres. Aquests espais abasten des del segment gurmet fins a locals especialitzats en brunchs, menjar saludable o espais de tarda com els Wynwood Cafè, consolidant Moncho com una figura clau en la restauració barcelonina.

Al llarg de la seva trajectòria, Neira va saber diversificar amb encert, obrint marisqueries prèmium, establiments pensats per al gran públic i fins i tot serveis de càtering per a grans esdeveniments. L'aposta per la varietat el va convertir en una figura clau de la restauració a Barcelona. Però la seva influència anava més enllà dels fogons, ja que va ser un dels membres més actius de la comunitat empresarial gallega a Catalunya, i un referent dins del món de l’hostaleria. Fins i tot en els moments de més dificultat, com durant la pandèmia, Neira va mantenir-se al peu del canó.

La vetlla per Neira serà aquest dilluns, 6 d’octubre, al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona, on familiars, amics i figures destacades del món de la restauració podran retre-li l’últim homenatge. L’enterrament tindrà lloc posteriorment a la seva Galícia natal, en una cerimònia reservada a la intimitat familiar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!