Els mercats saben del poder d'atracció que té el color de la carn de la papaia i, precisament per això, solen col·locar-ne algunes partides per la meitat perquè es vegin bé. També perquè, igual com el meló o la síndria, són molts els que prefereixen comprar-la per meitats.

L'empenta definitiva per portar-me una casa va ser llegir que a la papaia se la coneix com "la fruita dels àngels". Aquest sobrenom se'l va posar Cristòfor Colom, qui en arribar a Amèrica va comprovar com els nadius la consumien després dels grans banquets per evitar problemes digestius.

Fruita de la salut

A Mèxic, un dels grans consumidors de papaia i un dels països que es disputa el seu origen, també la coneixen com la fruita de la salut i és que, aquest aliment tan exòtic aporta multitud de beneficis al nostre organisme.

papaia gd321cc7bd 1280

Foto: Pixabay

Pel seu color taronja està clar que és rica en betacarotè, el responsable del seu color tan desitjable i una font de vitamina A extraordinària. En aquestes dates, el betacarotè també és molt buscat per la creença que ajuda a posar-se més moreno. "Gràcies" a un empatx de papaia he pogut comprovar que això no és cert. Els aliments rics en aquest nutrient no acceleren el bronzejat, sinó que et posen taronja, una cosa que és fàcilment visible als palmells de les mans.

Problemes de color a part, el sobrenom de fruita de salut és ideal per a la papaia, ja que els seus altres nutrients la converteixen en un mos riquíssim i saludable. Hi ha estudis que demostren la seva relació amb la prevenció de l'asma, de la degeneració macular així com la seva col·laboració a l'hora de tenir uns ossos forts gràcies a la seva concentració de vitamina K.

A curt termini

Però la papaia també té un interessant efecte a curt termini i que segur que interessa a molts en aquest període de vacances en el qual les rutines, d'absolutament tot, es veuen afectades. La papaia és un excel·lent laxant natural. Tant, que fins i tot pot resultar un petit problema si no pateixes restrenyiment, casos en els quals és millor prendre-la amb moderació.

papaia gd966d39ab 1280

Foto: Pixabay

I això, que per a molts podria ser el millor, per a d'altres pot ser el pitjor.

Qüestió de gustos

Un altre aspecte que està en aquesta fina línia entre el sí i el no és la seva textura. Podem definir-la com peculiar, ja que és suau, cremosa i sucosa. No té res a veure amb altres fruites tropicals com la pinya o el mango, que són més ferms. La papaia podria comparar-se més al meló, però una mica més fibrosa, característica que pot enamorar-te o desagradar-te per complet.

El punt negatiu

Lluny d'analitzar el seu sabor o el versàtil que és a la cuina, hi ha un aspecte objectiu i negatiu respecte a la papaia i és el seu preu, molt més elevat que altres fruites que són riquíssimes, són també refrescants i aporten tants o més beneficis.

papaia g962c71e53 1280
Foto: Pixabay

A més, no sempre és fàcil trobar-la i, en cas d'aconseguir-ho, no sempre està en el seu punt de maduració ideal. Una cosa semblant als alvocats, que trobar-ne uns que no siguin durs i no tinguin gust de plàstic pot resultar missió impossible.

Finalment, a mi em resulta complicat menjar la papaia sense pensar a l'empremta mediambiental que deixa. I és que, és igual la temporada, la papaia sempre ve de molt lluny, amb l'impacte per al medi ambient que això comporta.