La kombutxa és una beguda producte de la fermentació del te. Per tant, entre les seves propietats destaquen les pròpies del te més la que presenten els aliments fermentats (com els iogurts). Sens dubte, una presentació que ja anuncia bons resultats.

En parlar de les propietats del te hem de diferenciar quina és la base. Encara que, sigui rooibos, te negrete verd, algunes d'aquestes qualitats són molt similars. Així doncs, entre els minerals, podem dir que aquesta beguda destaca per la seva concentració de ferro, potassi, zinc, magnesi o calci.

En l'apartat de vitamines, es pot destacar que els seus nivells no són elevats, però sí que és important recalcar que té una immensa varietat que inclou pràcticament tots els grups. Del B trobem: B1, B2, B3, B6, B12 i també àcid fòlic així com vitamines C, D, E i K. Això sense oblidar-nos de tots els àcids orgànics essencials.

klara avsenik 5cFqO92t7pM unsplash
Foto: Unsplash
Beneficis

Un dels principals beneficis de la kombutxa és que es tracta d'un aliment fermentat, igual com el iogurt, el quefir o la xucrut. Així doncs, estem parlant d'un formidable probiòtic que enriqueix, protegeix i enforteix la nostra microbiota.

I ja sabem que una microbiota sana (o flora intestinal) és la base per a una correcta salut digestiva i un sistema immune fort.

Aquest benefici és comú a tots els tipus de kombutxa, però, com hem assenyalat al principi, n'hi ha altres que són més específics del te que s'utilitzi. Així doncs, el te verd és un dels antioxidants més efectius i, per tant, la kombutxa elaborada a partir d'aquest te també tindrà aquest benefici. Per la seva part, si el te és negre, la seva beguda presentarà propietats antibacterianes.

En aquest sentit, hi ha diversos estudis en marxa que demostren la seva eficàcia contra la càndida, un llevat que provoca la famosa candidiasi vaginal.

kombucha g5bb90c0c9 1280
Foto: Pixabay
Com prendre-la?

La kombutxa que avui dia es comercialitza no requereix cap tipus de preparació. Es tracta d'una beguda carbonatada, la qual cosa vol dir que té una mica de gas de forma natural. També, a causa de la fermentació del sucre que s'afegeix per començar el procés, sovint conté una mica d'alcohol.

El seu sabor sol comparar-se amb la sidra, amb un protagonisme de l'àcid i un record dolç al fons. Avui dia hi ha kombutxes de sabors com de fruits vermells, amb llimona i gingebre o taronja.

El més habitual és prendre-la com si es tractés d'un refresc, fins i tot s'hi pot afegir gel perquè estigui més fresqueta. En cas que no t'agradin les begudes fredes, pots consumir-la al natural.

kombucha ga7f0f6efd 1280
Foto: Pixabay
Receptes amb kombutxa

Malgrat que l'ús més estès és equivalent al d'un refresc, la kombutxa té altres usos a la cuina. A causa de les seves propietats i sabor, aquesta beguda es pot utilitzar per preparar refrescants amaniments per a una amanida (com a substitut d'un vinagre suau), també per marinar carns o peixos i, més fàcil encara, per preparar batuts de fruites, així s'aconsegueixen begudes més lleugeres i amb més propietats nutricionals.

megumi nachev TcNG1talu3s unsplash
Foto: Pixabay
Origen

En indagar en la història de la kombutxa i el seu origen sempre ens traslladem a l'antiga Xina, a fa uns dos mil anys. Fixar la data és fàcil, però no tant decidir qui va ser la primera persona a produir i consumir la venerada kombutxa.

Unes històries parlen d'un monjo mentre que altres llegendes posen en el centre d'aquesta història una anciana dona. Això sí, el nostre protagonista sempre té xacres de salut que li impulsen a buscar un remei entre els productes que tenien en aquell moment disponibles.

I així van trobar el que molts van denominar el "fong de la immortalitat". Una "recepta" que no va trigar a estendre's pel gran imperi xinès i la propera Rússia i que ha arribat als nostres dies.

pexels styves exantus 8475717
Foto: Pexels
El consell

Preparar kombutxa a casa és molt senzill, però també ho és que proliferin bacteris i fongs perjudicials per a la salut. Per això, abans de posar fil a l'agulla, és vital informar-se i fins i tot formar-se en la matèria per evitar disgustos.

El fong mare sol passar de mà en mà, però si no coneixes algú que tingui ara mateix, pots trobar-ho en herbolaris o botigues especialitzades en fermentats, com les que també ajuden a la producció de quefir.

A més, en aquest tipus de comerços poden donar-te les claus per produir la teva pròpia kombutxa sense perills per a la salut.

shannon nickerson an5Jf8HROtY unsplash
Foto: Unsplash