La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la pera i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de pera i gorgonzola, un llom amb peres i unes peres al vi.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb pera
1. Amanida de pera i gorgonzola
Ingredients:
- 2 peres
 - 100 g de barreja d’enciam
 - 100 g de gorgonzola
 - 4 tomàquets cherry
 - 40 g de nous
 - Mig gra d’all
 - Un raig de vinagre de vi negre
 - Una cullerada de mostassa
 - 50 ml d’oli d’oliva
 - El suc de mitja llimona
 - Sal
 - Mantega
 - Crostons de pa
 

Elaboració:
Pelem i tallem les peres a daus petits. Les saltem a una paella amb mantega fins que prenguin un color daurat. Fem dues parts, una part serà per a la vinagreta i l’altra per a l’amanida. Fem la vinagreta. Posem la meitat de la pera saltada a un pot de batedora. Cobrim amb aigua i hi afegim mig gra d’all, un raig de vinagre de vi negre, una cullerada de mostassa, oli, sal i el suc de llimona. Triturem fins a aconseguir una vinagreta emulsionada. Amanim l’enciam amb la vinagreta. Acabem l’amanida amb l’altra meitat de la pera enrossida, gorgonzola a dauets, nous picades, tomàquets cherry tallats en quatre i crostons de pa.
2. Llom amb peres
Ingredients:
- 8 talls de llom de porc
 - 2 peres
 - 1 ceba
 - Vi blanc
 - Brandi
 - Farigola fresca
 - Salsa perrins
 - Un raig de mostassa
 - Mantega
 - Oli d’oliva
 - Sal
 

Elaboració:
En una paella amb un raig d’oli calent, daurem els talls de llom salpebrat a foc alt. Retirem. Desglacem la paella amb vi blanc, quan s’hagi evaporat hi afegim la ceba filetejada. Abaixem el foc i fem coure lentament fins que la ceba sigui ben daurada. Ara hi posem els sucs que ha deixat anar el llom i les peres pelades i tallades a daus. Afegim un raig de vi blanc perquè ajudi a coure, farigola fresca, salsa perrins, sal, un bon raig de mostassa i coem lentament fins que la pera sigui lleugerament tova. Hi posem un bon raig de brandi, apugem el foc al màxim i flamegem. Quan les flames s’apaguin, cobrim amb nata, tornem a posar els talls de llom i deixem reduir uns minuts fins que pren textura de salsa. Rectifiquem de sal i pebre i servim.
3. Peres al vi
Ingredients:
- 4 peres (no gaire madures)
 - 1 litre de vi negre
 - 250 g de sucre
 - 1 canonet de canyella
 - 2 estrelles d’anís
 - 2 claus d’olor
 - La pela d’una llimona
 - 200 g de mató
 - Un grapat de festucs
 

Elaboració:
Pelem les peres i els deixem la tija. Les posem en una olla i les cobrim amb el vi, el sucre, el canonet de canyella, les estrelles d’anís, la pela de la llimona i els claus d’olor. Fem coure lentament durant una hora. Les retirem de l’olla i deixem reduir el vi a la meitat. Servim les peres amb el mató i les banyem amb l’almívar de vi i uns festucs picats.