Si existeix una parada on és obligatori entretenir-s’hi una estona dins al mercat de la Boqueria, aquesta és el bar Pinotxo d’en Juanito. “Porto 3 o 4 setmanes treballant aquí”, diu fent broma en Juanito, el seu propietari, amb el somriure que el caracteritza i que mai perd. El bar Pinotxo aixeca la persiana cada dia des de fa més de 80 anys, quan el 1940 es van instal·lar al cèntric mercat barcelonès. 

Entre les seves especialitats, se’n destaquen el capipota, els xipirons amb mongeta de Santa Pau i el peix fresc, i si alguna cosa els caracteritza, és l’ús de productes de temporada. Amb 87 anys, en Juanito segueix rere la barra servint cada dia. “El meu problema és que mai estic cansat”, explica el maratonià, que recorda haver fet les 18 primeres maratons de Barcelona. “Ara ja no m’hi deixen participar perquè les guanyava totes!” [Riu].

Cap i pota   Pinotxo

Aprofitant que fem parada al bar d’en Juanito amb la doctora Montse Folch, nutricionista i dietista que aquest estiu ens ofereix els millors consells alimentaris per seguir una dieta rica i equilibrada, aprofitem per saber què aporta pel nostre organisme aquest típic plat que trobem a la Boqueria i que manté a la carta en Juanito. “Un capipota és pura proteïna, una excel·lent proteïna que recomanaria compensar amb alguns vegetals”, exposa la doctora, respecte aquest plat que segons en Juanito, “s’ha anat perdent dins el món de l’hostaleria”.  

La Boqueria ha canviat un 1.000%

Mentre parlàvem de les propietats de la cervesa i del consum que en podem de fer amb la doctora Folch, en Juanito ens dona un paper i ens el fa llegir. En ell, s’hi exposa un text on li proposen fer-li un llibre. Un llibre de la seva vida, Juanito? “Mentre no sigui un llibre porno, que facin el que vulguin!”, diu entre somriures.

El propietari del bar Pinotxo explica que des que ell va començar a la Boqueria fins avui en dia, “el mercat ha canviat un 1.000%”. Aquest, explica el cambrer, sempre ha estat un mercat de molta alegria, on la gent baixa fins La Rambla a comprar flors, passejar... “Des de fa un temps, que això ha canviat molt, el coronavirus ens està perjudicant a tots, però jo sempre dic una cosa: No hi ha bé ni mal que 100 anys duri”.

Bar Pinotxo

El futur del bar Pinotxo

Mai ha volgut traspassar el negoci, Juanito? “Justament em van fer una oferta abans de la pandèmia per vendre el bar per 5 milions d'euros”. Una proposta que el veterà va decidir pensar-s’ho i al final, rebutjar. “Als 87 anys m'ofereixen això, però encara no m'ho vull vendre, jo mai em canso i em trobo bé”. En Juanito explica que el dia que ja no pugui més, se’l vendrà “com sigui i amb qui sigui”, però diu que aquí, rere la barra, el dia li passa volant.  

Una barra per on hi ha passat molts personatges coneguts. “Un dia, va venir una amiga amb una noia que em va presentar... Saps qui era? La Jacqueline Bisset, guapíssima!”. El cambrer recorda com li va demanar disculpes, i afegeix com pel bar Pinotxo, hi ha passat i ve cada dia molta gent, fet que indica que “alguna cosa haurem fet bé!”.  

Amb l’humor que el caracteritza, en Juanito no perd pistonada i aprofita per tirar-li algunes floretes a la doctora Folch. Què en pensa d’això la seva dona, Juanito? “La dona de tant en tant em fot alguna esbroncada i em fa rentar els plats”, esquiva somrient mentre serveix gerres de cervesa a uns clients.