La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els retalls de bacallà i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar un bacallà amb aires portuguesos, uns ovnis de bacallà i la infal·lible i clàssica esqueixada de bacallà.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb retalls de bacallà

1. Bacallà amb aires portuguesos

Ingredients:

  • 2 patates
  • 3 o 4 ous
  • 400 g de bacallà
  • 1 ceba de Figueres
  • 1 all
  • Olives negres
  • Oli d’oliva
  • Sal
Bacallà amb aires portuguesos / Foto: Carlos Baglietto

Pelem i tallem les patates tan primes com puguem. Les deixem en aigua freda durant uns 15 minuts. Les eixuguem i les fregim en abundant oli calent. Quan estiguin daurades, les retirem i les posem sobre paper absorbent. Les salem. Sofregim a foc lent la ceba filetejada a una paella amb un raig d’oli. Hi posem els grans d’all filetejats i continuem coent fins que veiem que cedeixen. Afegim el bacallà tallat menut i fem un parell de voltes. Afegim els ous, remenem un minut, perquè és millor que quedi poc quallat. Afegim les patates fregides, les olives negres i servim.

2. Ovnis de bacallà

Ingredients:

  • 180 g de bacallà
  • ½ ceba
  • 1 rovell d’ou
  • 1 gra d’all
  • 1 cullerada de julivert fresc
  • 25 g de farina
  • 25 g de farina de cigró
  • Oli d’oliva
  • Salsa romesco
Ovnis de bacallà / Foto: Carlos Baglietto

Piquem bé el bacallà. Piquem la ceba, l’all i el julivert. Barregen tots els ingredients, fem reposar perquè ens quedi una massa homogènia. A una paella amb un raig d’oli calent, fem rodonetes i les coem per les dues bandes. Han de quedar daurades. Les servim amb salsa romesco.

3. Esqueixada de bacallà

Ingredients:

  • 150 g de bacallà dessalat
  • 3 tomàquets ben madurs
  • 1 pebrot vermell
  • Olives negres
  • 1 ceba tendra
  • Farigola fresca
Esqueixada de bacallà / Foto: Carlos Baglietto

Ratllem el tomàquet i el posem en un colador perquè perdi l’aigua. A un bol posem la polpa del tomàquet i hi afegim el bacallà esqueixat amb les mans i un bon raig d’oli. Barregem amb força perquè quedi ben lligat. Hi afegim el pebrot vermell tallat a daus. Acabem amb ceba tendra filetejada, farigola fresca, la tija de la ceba tendra tallada i unes olives negres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!