Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) un 48% de la població té dificultats per agafar el son. En alguns casos es tracta d'una cosa transitòria a causa d'un període d'estrès o una preocupació puntual. Però no es pot oblidar que l'insomni és una patologia que de seguida agafa confiances i després és complicat foragitar-lo.

Així doncs, davant d'una mala nit, la recomanació és prendre mesures i no deixar que el problema creixi. La primera pot ser tan senzilla com optar per un remei tan antic com eficaç i tan econòmic com agradable: una infusió.

Mecanisme d'acció

Les infusions funcionen i els motius són diversos. El primer és que es tracta de plantes medicinals i moltes d'elles s'estudien i s'utilitzen des de fa milers d'anys. A les seves propietats, sobretot ansiolítiques i relaxants, se li afegeix un altre factor important: que es prenguin calentes.

I sí, una beguda calenta, per si mateixa, ja és capaç de relaxar l'organisme i això és degut la quantitat de processos biològics que és capaç de desencadenar. D'una banda, és capaç de regular la temperatura corporal, però també de relaxar els músculs. Un altre factor important és el seu potencial per ajudar a la nostra ment a arribar a un estat de consciència plena o el que actualment es coneix com a mindfulness.

afrontin g9fba3c1d0 1280
Foto: Pixabay

Una tassa calenta entre les mans ens porta a l'aquí i a l'ara, una cosa que no és gens fàcil quan s'està nerviós o estressat.

La diferència entre una beguda calenta i una altra la marquen els seus ingredients, sent algunes infusions molt més efectives que d'altres a l'hora d'ajudar-nos a agafar el son.

Aquí van les cinc que millors resultats ens donen quan parlem de descans.

Til·la

Els til·lers són grans arbres fàcils de reconèixer perquè les seves fulles tenen forma de cor. La seva floració té lloc els primers mesos d'estiu i són aquestes petites flors blanques, les que s'assequen per després elaborar les infusions.

Sens dubte, la til·la és la reina de les infusions relaxants i a aquest podi no s'arriba per causalitat, sinó per afectivitat.

Les propietats de la til·la aconsegueixen que el cos es relaxi, sent l'indicat per alleujar moments d'estrès o ansietat. I el seu secret és que actua en el sistema nerviós central, sent aquest poder sedant el que combat tant el nerviosisme com l'insomni.

teia bags g898057105 1280

Foto: Pixabay

Valeriana

En el cas d'aquesta planta que creix a les prades de zones humides, es consumeix l'arrel processada per elaborar infusions.

Tant els grecs com els romans ja coneixien els seus efectes i formava part de l'extens catàleg de plantes medicinals amb les que treballaven. De fet, el nom valeriana prové de la forma llatina "valeo" que es pot traduir com "tenir salut". I és que, per als romans, la valeriana té múltiples usos i de tots s'aplaudia la seva eficàcia contra els nervis.

En l'actualitat, fins i tot l'EMA (Agència Europea del Medicament) accepta que la valeriana s'utilitzi per tractar episodis de tensió nerviosa lleu.

El consumir-la abans d'enllitar-se no només ajuda a relaxar-nos, també a agafar el son de forma més ràpida gràcies a la seva funció com a inductora del son.

La valeriana sol comercialitzar-se juntament amb una gran amiga, la passiflora, una altra estudiada planta medicinal relacionada amb el son. En aquest cas, els primers en introduir-la en els seus remeis van ser els inques. Per això, la suma d'ambdues podem entendre-la com la unió del millor de cada casa.

El motiu pel qual s'ajuntin en una mateixa infusió és que la passiflora té molts menys efectes secundaris.

teia gf2f26606b 1280

Foto: Pixabay

Melissa

No només no és molt coneguda, tampoc gaire valorada i això que els seus efectes són tremendament potents. També coneguda com a tarongina, d'aquesta planta s'utilitzen tant les fulles com les flors i les seves infusions destaquen pel seu agradable sabor cítric.

Les seves propietats tranquil·litzants aconsegueixen controlar l'ansietat pel que és ideal per a moments d'estrès o nerviosisme. Però, a més, la melissa pot presumir de propietats narcòtiques, molt lleugeres, però les suficients per aconseguir que sigui més fàcil de fer venir la son després d'ingerir una infusió de melissa ben calenta.

Compte amb excedir-se amb el seu consum, ja que pot interferir en alguns tractaments amb determinats fàrmacs.

Lavanda

El poder de la lavanda comença només amb la seva aroma. La planta la lavanda és molt reconeixible per la seva flor i pel seu color. És molt valorada en la decoració de jardins i també per la quantitat de perfum que s'elabora amb les seves flors.

Però aquesta planta té un ús més, el medicinal. Té propietats sedants, però també altres compostos que ajuden a relaxar-se i a millorar l'estat d'ànim. Combinar les infusions amb els olis essencials és un remei natural i efectiu contra les nits d'insomni.

teia g23f21d760 1280

Foto: Pixabay

Camamilla

La més versàtil de les infusions no podia faltar en aquesta llista. Sens dubte, és la més comuna i reconeixible, sobretot al nostre país, que el líder a la seva producció.

La camamilla sempre es relaciona amb problemes digestius i és cert que calma els dolors i ajuda a equilibrar les digestions. I és aquest, precisament, un dels problemes que més lleven el son. Per això, la camamilla ajuda contra aquelles nits pesades.

Al contrari que les anteriors, que induïen el son, la camamilla relaxa i calma sense produir somnolència. Per això, és ideal consumir-la unes hores abans d'anar-se'n al llit. Per exemple, després de sopar. El seu efecte relaxant aconseguirà que arribat el moment d'adormir-se, el nostre cos ja estigui relaxat.

Quina infusió provaràs primer?