"Què voleu prendre?", i de sobte es fa un silenci entre les persones que seuen al voltant de la taula. Al final, i després d'uns segons de calma tensa, es decideix apostar per allò clàssic, aquell producte que saps que no et fallarà i que fa caliu: les patates braves. Aquesta tapa és un dels grans clàssics de la gastronomia a Catalunya i a Espanya. Un entrant familiar, notablement bo i que és l'excusa ideal per socialitzar, tenir una primera cita, retrobaments esperats o una xerrada amb la teva parella. Ara bé, hi ha vida més enllà de les patates braves? En aquest article et descobrim altres tapes perquè puguis provar coses diferents i defugir dels tòpics.

1. Canapès de salmó fumat

Comencem aquest llistat amb uns atractius canapès de salmó fumat. Els ingredients són: galetes salades; 200 g de salmó fumat; 200 g de formatge per untar; cibulet; suc de llimona. La preparació és molt senzilla. En primer lloc, en un bol barregem el formatge amb el cibulet picat ben fi i el suc de llimona. Posem una cullerada de la crema de formatge sobre cada galeta. Finalment, col·loquem per sobre un trosset de salmó fumat enrotllat.

2. Ceviche peruà

El ceviche és un plat fred en forma d'amanida de peix cru macerat amb llimona o llima i acompanyat de ceba, bitxo, coriandre, i amb una guarnició de blat de moro i moniato. Sens dubte una proposta diferent per 'tapejar' amb estil. Ingredients: 1 kg de peix blanc; 6 llimes i 4 llimones; 2 cebes morades; coriandre fresc; bitxo groc; sal; pebre blanc; blat de moro cuit; 1 moniato. 

3. Cruixent de llagostins

En tercer lloc, hi tenim uns deliciosos cruixents de llagostins que es poden acompanyar amb diferents salses, al gust del consumidor. L'elaboració és força fàcil. Primerament, pelem els llagostins i els assaonem una mica. Podem deixar la cua sense pelar perquè queden més vistosos, però si van en broqueta, millor treure-la, ja que serà més còmode de menjar. Ara, molem uns doritos i els reservem en un plat. Preparem un altre plat amb ou batut i un altre amb farina. En aquest ordre, passem els llagostins per farina, ou, i els doritos. Els punxem a i els fregim en una paella amb abundant oli de gira-sol, ben calent; en acabar, els posem en un plat amb paper absorbent per retirar l'excés d'oli. Ara només ens cal gaudir d'aquesta cruixent tapa i compartir-la amb la millor companyia!

4. Piruletes de pollastre corn flakes amb reducció de cervesa i mel

Segurament, sigui la tapa més original del llistat. I, a més a més, una de les més sorprenents pel que fa a ingredients i gust. Altrament, no és gaire difícil de preparar per si la vols cuinar algun dia a casa. Amb 1 cervesa de 33 cl, 2 cullerades de mel de palma, pollastre trossejat, farina, 1 ou, corn flakes i sal, en tens prou. L'únic problema que té és el fet que cal ser molt ordenats per no tacar gaire la cuina, que amb els arrebossats acostuma a ser complicat.

tapa piruletes pollastre corn flakes
Piruletes de pollastre corn flakes amb reducció de cervesa i mel / Foto: Pixabay

Escalfa una paella i tira-hi la cervesa sencera. Immediatament, afegeix 2 cullerades grans de mel i remena perquè s'amalgami bé. Mantén-ho a foc alt fins que agafi consistència mentre s'evapora l'aigua de la cervesa. Apaga el foc que agafi textura de caramel, ja que ho volem una mica líquid, però amb prou textura per manejar-ho i que no sigui líquid. Un cop fet, deixa-ho a la paella mentre prepares el pollastre. Per al pollastre arrebossat en corn flakes, cal escalfar una paella a foc mitjà i afegir-hi oli. Quan l'oli estigui ben calent afegeix el pollastre passant-lo abans per l'ou, la farina i els corn flakes triturats. Fregeix-ho a foc mitjà-alt per evitar que es cremi, però que quedi cuit per dins. Quan estigui tot llest, clava el pollastre en broquetes i posa-hi per sobre la reducció de cervesa.

5. Truitetes de gambes

Aquestes truitetes de gambes tan típiques de Cadis es preparen amb un sofregit d'allets, ceba tendra i julivert, al qual se li afegeixen les gambes. Per fer la massa de les truitetes i que quedi ben compensada es fan servir dos tipus de farina: de blat i de cigró. Quan tinguis feta la massa, fregeix-la pels dos costats amb l'oli ben calent, escorre-les i serveix-les immediatament. 

6. Fritada de peix tradicional

No ens movem del sud d'Espanya, ja que la fritada (en castellà, fritura) és una de les tapes més emblemàtiques d'Andalusia. Amb aquest fregit de peix tradicional fet amb calamarsets, calamars i petits peixets, tindràs sobre la taula una perfecta combinació entre textura i sabor. Si vols un plat immillorable, et recomanem que serveixis el fregit amb una maionesa casolana.

7. Patates farcides de pollastre i bolets

L'última de totes conté l'ingredient principal de les patates, però no són les braves. En aquesta ocasió, es tracta d'una recepta casolana i fàcil que pots fer fàcilment a casa teva. És un plat nutritiu i deliciós. A més, en una celebració, serà un entrant perfecte perquè és saciant i això evitarà que hagis de gastar més diners en el plat fort que sempre acostuma a ser més car.