Neveres amb portes de fusta, botes de vi i tiradors metàl·lics, vermut de la casa i taulells de marbre. Aquestes són algunes de les característiques dels cellers de barri a Barcelona, que persisteixen i que cada dia guanyen més adeptes. Voluntat de contagiar-se de l’esperit de temps passats? A més dels clients de tota la vida, el jovent acudeix i compra cada vegada més en aquests espais autèntics, potser cansats de tant disseny i amb ganes de deixar-se aconsellar per veritables sommeliers.

Les grans superfícies i els nous supermercats de delicatessen no compten amb l’esperit humà que aporta la pàtina del temps. I redimonis, de vegades et donen gat per llebre. En un celler de barri saben que el boca-orella ha estat el seu tauló de salvament i la seva raó de ser. Encara avui són gairebé tota una institució. O si més no, els millors consellers de quin vi dur a un sopar per acompanyar un plat o unes postres, a més de tot un club social. Ànima de barri, els propietaris dels cellers coneixen de primera mà els seus clients i acullen els nouvinguts amb un somriure i ganes de saber què els interessa.

Molts són negocis familiars, que, generació rere generació, han fet servir l’olfacte negociant per portar als seus petits establiments el bo i millor d’arreu. Com a petit homenatge i amb ganes de mostrar-vos l’essència d’aquests establiments que realment persisteixen al pas del temps, us proposem un recorregut per 5 negocis amb perfum d’autenticitat. Ara toca visitar-los i ajudar que es conservin.

5 cerveseries artesanes de Barcelona que hauries de conèixer | MAPA

1. Bodega Lo Pinyol, història dels cellers a Barcelona

El pinyol és allò que es manté en una sobretaula. No falta en cap vermut amb una mica de cara i ulls. La Pau Raga ho tenia ben clar quan va prendre el relleu del celler Piñol ja fa gairebé 10 anys, i per això ha mantingut el nom. Això sí, adaptant-lo al seu català, aquest parlar tan dolç de València. “Per mantenir l’essència vaig mirar de conservar el tarannà respectant al màxim el projecte antic. M’agradava el color de les parets: menta, torrat, blau cel i salmó pujat”. També es manté el mosaic hidràulic gris i grana de terra, tan utilitzat fins als seixanta del segle passat.

Tot i així, els pocs canvis en l'espai han revitalitzat l'ambient. L'estructura metàl·lica del sostre, que suporta sis immensos barrils, ara és a la vista. La joia de la corona, però, llueix tot just entrar: una tradicional pica de marbre que contrasta amb el marró de la fusta. Més enllà de la transformació física, la cultura juga un paper vital a la Bodega Lo Pinyol. Hi tenen lloc clubs de lectura, mostres fotogràfiques, recitals de poesia i, fins i tot, en alguna ocasió algun concert de música clàssica en petit format.  Al vespre sents dringar vins i caves i un extens llistat d'aperitius pren vida.

vermut granel vi priorat bodega barcelona bar
A granel és, als cellers de Barcelona, sinònim de bona qualitat, història i un viatge en el temps

Les tauletes de marbre blanc s'omplen ràpid, es produeix un canvi de ritme. Amunt i avall, taules de formatges de Terol i embotits de primeríssima qualitat. La tradició dels diumenges al migdia s'allarga entre setmana. No és estrany, doncs, veure gots de vermuts amb el tall de taronja quan ja és negra nit. Potser alguns l'acompanyaran amb Esgarraet, una tapa valenciana de bacallà, pebrot escalivat, oli, all i moixama. O del cor de carxofa conservat en herbes, una anxova, tomàquet sec i mitja oliva farcida, croquetes i una truita de patates que és l’enveja de molts altres establiments. Compten també amb una bona oferta per a vegans i vegetarians, en tapes i en entrepans que són tota una llepolia. 

📍 Carrer Torrent de l'Olla, 7

2. Verema i Collita, celler del barri de Gràcia de tota la vida

La Bodega Verema i Collita és un celler carregat d'història que data de principis del segle XX. Pablo Mur, el seu propietari, es va enamorar d'aquest local ubicat a la Plaça Joanic del barri de Gràcia, des de la primera vegada que el va visitar. “L’establiment era en els seus orígens una tenda de comestibles i vins, una vaqueria que en deien aleshores. A poc a poc va anar esdevenint un punt de reunió del món de la boxa. Tot això abans de la guerra civil. Més tard, durant la postguerra, es va transformar en un despatx de racionament. Tant és així que fins i tot tenia una font a la qual els veïns del barri acudien a buscar aigua”.

Vermut
Vermut

Pablo, al costat de la seva mare, són actualment els encarregats d'atendre a la nombrosa clientela que va al celler diàriament a la recerca d'un bon vi. Verema i Collita està especialitzada en vins espanyols, com els Rioja i catalans, com els Priorat, però també té referències d’arreu del món, a més d’una àmplia selecció de caves i cerveses catalanes.

📍 Plaça Joanic, 1

3. Antic celler de Gràcia, vermut a granel, vins i cerveses tradicionals

Sota colossals botes de vi, a peu dret, amb l’olor de fusta rabejada, la clientela de l’Antic Celler de Gràcia s’espera tot fent petar la xerrada. És un local històric, amb més de 100 anys de trajectòria. De tarannà familiar, en Juanjo, el propietari, recomana vins i altres begudes alcohòliques que ens remunten en el temps, totes a granel: l’anís, la garnatxa, el vi ranci o el brafin, a més de les cerveses tradicionals que, com bon establiment gracienc, són un dels seus principals reclams.

Vermut
Vermut

L’Antic Celler de Gràcia és l’horitzó de molts habitants del barri el cap de setmana. El vermut a granel que ofereixen és de primera i sempre s’acaba acompanyant d’unes escopinyes, uns musclos i unes patates fregides. Tot ho pots trobar allà i així tornar a casa llest per a gaudir del millor moment del dissabte i del diumenge.  

📍 Carrer Torrent d’en Vidalet, 28

4. Bodega Salvat, icona del barri de Sants

Les anxoves del Cantàbric del bar-bodega Salvat, ubicat en un xamfrà del carrer Sagunt, al cor del barri de Sants, són el mateix que les patates braves del bar Tomàs a Sarrià. Tota una institució. Fundat el 1880, aquest establiment compta encara amb les rajoles de ceràmica de l’època. Coloristes, serveixen de teló de fons de fotografies d’ahir i d’avui en les quals podem fins i tot veure en Quim Monzó, calendaris del Barça i llistats de vins a granel o en botella.

Des de primera hora del matí i fins que baixen la reixa, les taules del Salvat estan sempre plenes de gent del barri que hi esmorza, amb porró, que hi fa el tallat d’havent dinat o que a la tarda peta la xerrada amb els amics. Antigament s’hi celebraven competicions d’escacs. Ara el jovent es barreja amb la gent gran creant una atmosfera casolana sublim. 

El frenesí té lloc els caps de setmana, quan és tradició al barri anar a fer el vermut al Salvat. Sota colossals botes de vi i la conseqüent olor de fusta rabejada, la clientela vermutaire espera seure i acompanyar la sagrada beguda amb unes anxoves, uns musclos, unes olives i un platet de tonyina. Hi ha qui el vermut el substitueix per un bon vi o una cervesa negra, beguda estrella de la casa.

Vermú
Vermut

“El vermut de debò s’ha de fer amb sifó, no amb glaçons. L’essència del vermut és aquesta, per això venim sempre aquí amb els amics. A més, així és obligatori veure’ns un cop a la setmana”, explica en Miquel Rueda, dissenyador de pàgines web i habitual del Salvat. “Jo hi vinc també entre setmana, a esmorzar. M’hi sento com a casa. Tots. Això no ha canviat per molt que els anys hagin passat”, remarca Antonio Rey, jubilat i veí de Sants de tota la vida. 

📍 Carrer Andalusia, 2

5. El Celler de Gelida

Amb una tradició de cinc generacions, el Celler de Gelida es va fundar com un modest celler al barri de Sants l’any 1895 i des d’aleshores s’ha establert com un dels negocis més prestigiosos de Barcelona, amb un celler amb més de 4000 referències i una especial cura pel producte de la terra.

Va ser als anys 80 quan Toni Falgueras, quarta generació de la família Falgueras, va iniciar una reconversió radical del negoci. Fins aquell moment la majoria dels cellers es dedicaven a comercialitzar vi a granel, inclòs el Celler de Gelida. En Toni va optar apostar per vins embotellats i ajudar als enòlegs que aleshores començaven a donar veu dels vins de les nostres comarques, ajudant així a professionalitzar el coneixement del món del vi a Catalunya i a Espanya.

Panoramica Celler de Gelida 20 12 5 2021
El Celler de Gelida

Si podeu, no deixeu de visitar la cava amb més de 100 anyades. És una selecció exclusiva que s’ha convertit en una de les col·leccions més espectaculars de tot el món.

L’impressionant coneixement de vins que tenen al Celler Gelida fa que sigui el millor lloc on anar per demanar consell sobre quin vi comprar o tastar. A més, sovint fan sessions de maridatge, cates i acullen actes relacionats amb la cultura vinícola.

📍  Carrer Vallespir 65

El bo i millor d'arreu! Ara toca visitar-los i ajudar que es conservin.