A Banyoles no hi ha cap monstre, però us podem ben assegurar que en aquest indret hi trobareu restaurants increïbles. Sònia Carmona, la nostra Foodlovers de confiança, es desplaça fins a la comarca del Pla de l’Estany per descobrir-nos les propostes més fascinants de Banyoles i de Cornellà del Terri: tàrtar de tonyina del Mediterrani amb rovell d’ou ferrat i guarnició de rave, minipastanaga, alvocat, remolatxa, quinoa de colors i wasabi; melós d’ibèric cuinat amb bolets; i brioix de pulled vedella acompanyat de moniato i patates fregides. Ens hi acompanyeu, gourmeters?

Feu play i feu gana, som-hi!

 

Can Xapes

L’aposta de Can Xapes ens transmet tradició, proximitat, estacionalitat i territori. El seu xef Lluc, guardonat l’any passat com el Millor Cuiner Sostenible pel Fòrum Gastronòmic de Barcelona, ens ofereix uns plats on les textures, els colors i el bon producte en són els protagonistes. Cuina catalana, sostenible i d’autor, tot acompanyat amb el servei afable i atent d’en Conrad i l’equip de sala. Els guanys del restaurant, a més, es reverteixen en un projecte de formació i integració social i laboral —més de vuitanta joves han sortit de l’escola de formació, traduint tot plegat en un alt índex d’inserció laboral a tota la província. Així doncs, a can Xapes hi trobareu aquesta combinació singular on restaurant i escola conflueixen perfectament, tot plegat ubicat en l’antic cinema de Cornellà del Terri, que encara fa més especial l’estada.

FRAME 17 KM 0 01
Tàrtar de tonyina del Mediterrani amb rovell d’ou ferrat i guarnició de rave, minipastanaga, alvocat, remolatxa, quinoa de colors i wasabi / Foto: Raquel Sánchez

📍 Carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, 2 (Cornellà del Terri)

La Carpa de l'Estany

Ubicat davant del mateix estany de Banyoles, a La Carpa de l’Estany tenen menús diaris i festius amb una gran varietat de plats per escollir. La seva especialitat és la cuina casolana elaborada. Entre les seves especialitats, hi destaquen el foie micuit d’ànec amb melmelada i figues; la torrada catalana amb escalivada, anxoves; els carpaccios de peus de porc i pop del Port de la Selva; el trio de cargols de Campllong; i la paella de senyoret. Per als vegetarians també hi ha força opcions a escollir: hummus amb cruddies de verdures, paperina de verdures amb tempura; truita de farina; hamburguesa de seitan i pastanaga… La carta també té suggeriments sense gluten, entre els quals sobresurten el remenat d’ous amb gambes i verdures; la carn a la brasa amb patates; el timbal d’escalivada; i, de postres, el sorbet de mandarina i menta i la mel i mató.

FRAME 17 KM 0 02
Melós d’ibèric cuinat amb bolets / Foto: Raquel Sánchez

📍 Passeig Darder, 28 (Banyoles)

Tank Cerveseria

El Tank Cerveseria és un lloc que farà les delícies dels amants de la cervesa: en tenen dos tancs gegants de 600 litres de cadascun. A diferència de les cerveses de barril, a la cervesa de tanc la pressió i temperatura són totalment constants, sense tanta bombolla i amb un gust increïblement bo. El producte gastronòmic que ofereix Tank Cerveseria són tapes boníssimes, com l’steak tartar, els ous trencats amb trompeta de la mort, o bé la cassoleta de provolone amb sobrassada de Mallorca. Un altre dels productes estrella són els tankets, que són brioixos fets amb pulled pork o pulled vedella, tot i que també hi trobareu tankets vegans d’heura. Les postres del Tank Cerveseria també són una passada: el birramisú, amb brioix banyat de cervesa negre; el cremós de formatge amb base de festucs, sense gluten i sense lactosa; i el seu xuxo marca de la casa, espectacular de bo.

FRAME 17 KM 0 03
Brioix de pulled vedella acompanyat de moniato i patates fregides / Foto: Raquel Sánchez

📍 Plaça dels Turers, 9 (Banyoles)