Les Borges Blanques. Aquest petit poblet de les Garrigues, conegut com la capital de l'oli, és el destí d'aquesta setmana de La Foodlovers. Des del 1963, se celebra a les Borges Blanques la Fira de l'Oli Verge Extra, on es pot degustar el millor oli D.O. de les Garrigues. Els dies 20, 21 i 22 de gener del 2023, el municipi celebrarà la 59a edició d'aquesta fira, que tanta identitat dona a la ciutat i a la seva gastronomia. Precisament d'això en aquest article no en faltarà, perquè La Foodlovers ha visitat tres restaurants imprescindibles de les Borges Blanques amb un mateix denominador comú: tots els seus plats comparteixen el mateix toc final, un raig generós d'oli d'oliva verge extra. Un producte indispensable en la gastronomia del país. Preparats i preparades per descobrir quines propostes ens porta La Foodlovers aquesta setmana? Doncs som-hi gourmeters!

 

1. Casa Benet, personalitat gastronòmica

Al mig del centre històric de les Borges Blanques i en una plaça emblemàtica es troba Casa Benet, construïda a finals del segle XV. Al llarg de la seva història ha tingut diferents usos, els més destacats com a ajuntament i molí d’oli, on encara se’n conserven els dos cubs, les cisternes de rajola catalana de 5 mil·lilitres cada una i l’estable que avui en dia està adaptat per al celler de vins del restaurant. Una casa gastronòmica plena de records històrics per tots els racons. Amb 20 anys d'antiguitat, Hostal Benet és un petit restaurant on els productes i productors de les terres tenen un paper molt important. L'oli d'oliva és el seu principal aliat, que amaneix tots els plats amb un gust exquisit. La Foodlovers va poder tastar el ganyim, la carn més fosca de la tonyina, acompanyat de peres, festucs i herbes a la 'ravenissa', d'un gust similar al wasabi. Un plat, com veieu, amb molta personalitat!

Ganyim amb peres, festucs i herbes a la ravenissa / Foto: Marc Ortín
Ganyim amb peres, festucs i herbes a la ravenissa / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez

📍 Plaça de l'u d'Octubre, 21

2. Slàvia, delícies autòctones

T'atures a les Borges Blanques buscant un lloc on sopar i escoltar música. De sobte, trobes una cafeteria acollidora i demanes una amanida. Quan te la porten, estàs a punt de dir-li a la cambrera que s’ha equivocat: t’han dut un plat gegant amb enciam, pop a la gallega, un tall de truita de patata, torrades amb salmó, pernil, formatge de cabra i unes anxoves. Però no hi ha hagut cap error. Així són al Cafè Slàvia, on tant les amanides com les cançons, són una república independent de les delícies autòctones. La Foodlovers va poder xalar d'un bon plat de temporada amb carbassa al forn, formatge de cabra, bolets, ou ferrat i carxofa amb picada d'all i julivert. Si voleu, podeu passar-hi el dia sencer, us assegurem que hi ha festa de sobres per a tothom. La marca de la casa: el bon menjar, el bon beure, la música i el tracte familiar. Tan senzill i tan valuós com un bon raig d’oli d'oliva de les Garrigues. 

Carbassa, formatge de cabra, bolets, ou ferrat i carxofa / Foto: Marc Ortín
Carbassa, formatge de cabra, bolets, ou ferrat i carxofa / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez

📍 Passeig del Terrall, 13

3. Syrah, cuina per a atrevits

Syrah és un petit gastrobar situat al nucli antic de les Borges Blanques. Dona vida i aroma a la Plaça de l'u d'Octubre, un entorn que enamora amb el conjunt de porxades i història que presenta. La seva oferta gastronòmica és molt variada. En la seva carta tenen plats tant informals per compartir com plats més elaborats i amb una combinació d'ingredients que us sorprendran. Syrah va preparar per a La Foodlovers un plat amb molt de caràcter i amb un toc mexicà explosiu: fajites amb orella de porc cruixent i salsa picant. Cuina per a atrevits i atrevides!

Fajites amb orella de porc cruixent i salsa picant / Foto: Marc Ortín
Fajites amb orella de porc cruixent i salsa picant / Foto: Marc Ortín i Raquel Sánchez

📍 Plaça de l'u d'Octubre, 9

Aquests tres restaurants que La Foodlovers us ha descobert a les Borges Blanques us esperen amb les portes obertes i els fogons encesos, desitjant cuinar-vos les seves grans creacions gastronòmiques que us sorprendran de bon grat. Si voleu conèixer altres restaurants d'arreu del territori, a la secció Kilòmetre 0 de La Gourmeteria d'ElNacional.cat, trobareu una selecció d'allò més diversa i interessant: Girona, Ripoll, Solsona, Montblanc... No us en deixeu cap sense tastar!