El tros, la família, un projecte i una filosofia clara i l'ambició de fer les coses ben fetes. Són els ingredients d'una recepta exitosa que està petant-ho molt fort a Prenafeta, al municipi de Montblanc. En Joan Ramón Escoda i la seva dona Maria Carme van envalentir-se i emprendre el seu projecte de vida, d'aquí neix el Celler Escoda & Sanahuja. Un il·lusionant camí en l'elaboració de vins naturals a partir de vinyes conreades amb el mètode biodinàmic. Després d'un llarg viatge i un treball apassionant, es van llançar amb l'últim objectiu: el de començar un restaurant amb la mateixa filosofia, natural, proximitat i sobretot amb molta il·lusió de compartir. La Maite Escribà, més coneguda com a Top Catalan Restaurants, s'endinsa per descobrir-nos l'entrellat d'aquest restaurant i la seva essència.


El restaurant Tossal Gros està ubicat juntament amb el Celler Escoda-Sanahuja a Prenafeta. Treballen molt a prop de la natura creant una cuina que representa l’estació de l’any i el terreny on estan ubicats. Acompanyen els seus plats amb vins d’agricultura ecològica sense res afegit del seu propi celler.

Croqueta d’espinacs, pèsols i formatge al restaurant Tossal Gros / Foto: Top Catalan Restaurants
Croqueta d’espinacs, pèsols i formatge / Foto: Top Catalan Restaurants

L'home al darrere dels fogons és el xef Vladislav Degtyarev que proposa uns plats de caràcter gastronòmic amb productes ecològics, de temporada i de petits productors de la zona. Joan Ramón Escoda no és només un enòleg, és un innovador que el 1999 va començar juntament amb la seva dona un projecte produint vins sense sulfits afegits. "El celler i el restaurant comparteixen filosofia: naturalitat, proximitat i molta il·lusió per compartir", expliquen.

Tortel·linis d'espatlla de mufló i tòfona al restaurant Tossal Gros / Foto: Top Catalan Restaurants
Tortel·linis d'espatlla de mufló i tòfona / Foto: Top Catalan Restaurants

Format a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Cambrils, allà va aprendre els fonaments de la professió que el portarien a continuar la seva passió per la cuina, influït per les tradicions culinàries del Mediterrani. "Em vaig forjar com a professional, estructurant una carrera immersa en el món culinari, on la meva signatura es degusta en un estil de cuina que combina l'estil culinari nòrdic (és originari de Sibèria, a Rússia) amb la gastronomia mediterrània". Degtyarev aplica tècniques culinàries tradicionals i d'avantguarda, buscant l'equilibri i l'ànima al plat.

Costella de cérvol a la brasa, moniato, bledes i tòfona al restaurant Tossal Gros / Foto: Top Catalan Restaurants
Costella de cérvol a la brasa, moniato, bledes i tòfona / Foto: Top Catalan Restaurants

Endinsant-nos a la carta, trobem dos entrants molt interessants que cal subratllar: d'una banda, hi ha les patates a la sal i mantega de cabra i croquetes d’espinacs, pèsols i formatge. Després d'un tast que ja denota una excel·lència brutal, ens traslladem a alguns dels plats principals que pots tastar. Com, per exemple, la broqueta de pop, cansalada i tòfona, els cremosos tortel·linis d’espatlla de mufló i tòfona, un apreciat espàrrec verd, conill salvatge i senglar o un emplatat elegant i luxós com la costella de cérvol a la brasa, moniato, bledes i tòfona.

Flor manxega, ametlles i codonyat al restaurant Tossal Gros / Foto: Top Catalan Restaurants
Flor manxega, ametlles i codonyat / Foto: Top Catalan Restaurants

I, com no podia ser d'una altra forma, un gran àpat s'ha de clausurar amb unes postres magnífiques. Des dels clàssics com el coulant de xocolata paccari 70%, avellana i gelat de vainilla a altres propostes més personals i delicioses com la flor manxega, ametlles i codonyat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!