Avui toca parlar del bolet, el producte estrella de la tardor i del mes d'octubre. La Foodlovers ha viatjat fins a Girona per parlar amb en Miquel Àngel Pérezpresident de l'Associació de Micologia Joaquim Codina de Girona, amb qui va mantenir una conversa molt interessant sobre aquest aliment. Com afecta el canvi climàtic al món dels bolets? Quin és el que més agrada entre la població? I el millor valorat per la gastronomia? Tot això i molt més ho descobrireu en el vídeo que teniu a continuació. Endavant foodlovers!

 

El bolet: producte estrella de la tardor i del mes d'octubre

Els bolets són els òrgans reproductors dels fongs i un dels productes més emblemàtics i valorats de la cuina catalana. I no només pel seu sabor únic salpebrats a la brasa o acompanyant arrossos i carns, sinó també pels efectes beneficiosos que aporten a la salut. És un aliment amb un baix contingut calòric. Des del punt de vista nutricional són molt semblants a les verdures perquè contenen molta aigua (90%), una baixa proporció d'hidrats de carboni (4%), fibra (2%), molt poca proteïna (2%) i pràcticament gens de greix. Pel que fa a minerals, destaca el seu contingut en iode, indispensable per al funcionament de la tiroide; en fòsfor, per reforçar l'estructura dels ossos, i en potassi, necessari per a l'activitat muscular. Entre les vitamines que aporten, destaquen les vitamines del grup B, com la B2 i la B3, que intervenen en processos de metabolisme cel·lular, la vitamina A, essencial per a la visió, i l'ergosterol, una substància vegetal que, en el ronyó, es transforma en vitamina D. No és d'estranyar, doncs, que a la profunda tradició boletaire se li sumi avui una creixent popularitat que omple els boscos de recol·lectors aficionats i les cartes dels restaurants dedicades a aquest curiós producte. 

Bolets / foto: unsplash
Bolets / foto: unsplash

El pinetell i el rovelló, els bolets preferits

Pinetell

El pinetell és un bolet vistós i molt maco. De fet, és un dels més coneguts i collits a les nostres contrades, potser perquè és relativament fàcil d'identificar. És un excel·lent acompanyant, especialment amb carn, i se sol vendre als mercats.

Rovelló

El rovelló és un dels bolets més apreciats a casa nostra i segurament el bolet comestible més conegut. A banda d’aquest nom també es coneix com a esclata-sang, vinader, rovelló de solell, pebràs, pinenc, pinenca o paratge. A Catalunya hi ha cinc tipus de rovellons, però el més conegut és el Lactarius sanguifluus.

Rovellons d'avet Lactarius salmonicolor collits a França Foto Marc Ortín
Rovellons d'avet Lactarius salmonicolor collits a França / Foto: Marc Ortín

La tòfona negra, el bolet més ben valorat per la gastronomia

La tòfona negra és un bolet que viu soterrat, associat amb les arrels d'arbres forestals. És una espècie d'hivern que es troba des del novembre fins al març i que se cerca amb l'ajut de gossos ensinistrats, que les descobreixen mercès a la seva penetrant aroma. 

tòfona
Tòfona negra / foto: unsplash

És un acompanyant magnífic, dit el "diamant de la cuina" pels francesos, que van incorporar-la com a condiment en el seu sofisticat repertori culinari des de fa molts anys. També es fa servir per a aromatitzar conserves i embotits, com la coneguda botifarra catalana trufada. És el bolet que ateny un preu més elevat en els mercats especialitzats catalans, tant per raó de la seva qualitat, com de la seva raresa i de la dificultat de trobar-lo.