Avui, potser, t'has llevat amb ressaca. Ahir, potser, va ser una nit de festa, i avui, potser, et mereixes un esmorzar de xurros amb xocolata com déu mana. Però també podria ser que ahir te n'anessis al llit després de les campanades, i avui t'hagis aixecat amb les mateixes ganes de xurros que els joves (i no tan joves) que surten de festa per Cap d'Any. Siguis dels uns o dels altres, el que està clar és que uns bons xurros, el primer dia de l'any, són la millor manera d'encetar el 2024. Però quina diferència hi ha entre els xurros i les porres? Per què no diem "anem a fer unes porres" si són molt habituals a tot arreu?

Diferències entre xurros i porres

El diccionari defineix els xurros com a "fruit de la paella, de la mateixa massa que es fa servir per als bunyols i de forma cilíndrica estirada". Efectivament, exclusiva nacional: el xurro és un fruit. No però, ara de debò. La RAE defineix els xurros com una pasta en forma cilíndrica. En cap cas es parla de dolç, perquè el sucre se li afegeix després, igual que la xocolata o el recobriment que es vulgui fer servir. El sucre no és intrínsec del xurro. Només ho és el tipus de massa, que és la mateixa que s'utilitza per a fer bunyols.

D'altra banda, la RAE defineix la porra com "fruit de la paella similar al xurro, però més gros". Cal puntualitzar que l'accepció de 'fruit' en aquestes definicions fa referència a la 'conseqüència d'alguna cosa', a l'origen, a l'eina d'on surten els xurros i les porres. No, evidentment els xurros i les porres no són fruites. L'única diferència entre un xurro i una porra, per tant, és la mida. La mateixa definició de porra agafa com a referència el xurro. Ve a dir, bàsicament, que una porra és un xurro gran.

El diccionari defineix els xurros com a "fruit de la paella, de la mateixa massa que es fa servir per als bunyols i de forma cilíndrica estirada"

🍫 Recepta de xurros
 

El sabor i la textura

I això últim és cert, en part. A l'hora de preparar xurros i porres no i hi ha diferències notables més enllà de la mida. La massa i la tècnica són les mateixes. Tanmateix, tot i estar fets igual i del mateix, els xurros i les porres tenen sabors i textures lleugerament diferents. Això sempre dependrà de com estiguin cuits els xurros, però com a norma general, les porres solen ser més tendres, i els xurros més cruixents. En ser més petits, els xurros tenen, en proporció, més superfície de massa fregida. És a dir, tenen més crosta cruixent que molla en comparació amb les porres, que tenen molta més molla i, per tant, solen ser més tendres. Tots dos, però, s'acostumen a menjar amb sucre o a mullar en xocolata desfeta. Un aliment molt típic per esmorzar, però que també omple terrasses i cafeteries a l'hora de berenar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!