A Catalunya hi ha 35 productes de qualitat: agroalimentaris, vins i begudes espirituoses que conformen les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP). El Consell de Ministres d'Agricultura europeu ha aprovat aquest dimarts la reforma del reglament sobre aquest sistemes de productes per tal de blindar-los més i dotar-los del prestigi i rigor que els caracteritza. Amb aquesta acció impulsada, la Unió Europea busca defensar els aliments de qualitat i protegir-los de la competència deslleial de tercers països.

DOP i IGP: desprotegits i gran marge de millora

Els règims de qualitat de la UE constitueixen un sistema de provada eficàcia per protegir les especialitats i les tradicions gastronòmiques d'Europa. En vigor des de fa més de 30 anys, la legislació de la UE sobre indicacions geogràfiques consta de diversos reglaments. Una avaluació dels reglaments efectuada recentment per la Comissió Europea ha posat de manifest que hi ha marge de millora en relació amb diversos aspectes de la legislació vigent. El Consell ha col·laborat amb les altres institucions de la UE per reforçar les indicacions geogràfiques, en particular per augmentar la seva acceptació a tota la UE i millorar les disposicions sobre protecció en línia i sostenibilitat.

És per aquest motiu, que l'ens europeu busca, en enfortir la norma, que ha d'entrar en vigor abans de dos mesos, agilitzar el procés pel qual nous productes són afegits a la llista i blindats, així com estendre el seu escut protector a internet i l'àmbit digital. La posada al dia del reglament permetrà clausurar o bloquejar les webs de les marques que utilitzin de manera enganyosa les DOP o les IGP.

DOP i IGP catalanes a Catalunya / Foto: Cedida
DOP i IGP catalanes a Catalunya / Foto: Cedida

La política de qualitat de la UE té com a objectiu protegir els noms de productes específics per promoure les seves característiques úniques, vinculades al seu origen geogràfic i en saber fer tradicional. Els noms de productes poden rebre una indicació geogràfica (IG) si tenen un enllaç específic amb el lloc on es fabriquen. El reconeixement IG permet als consumidors confiar i distingir els productes de qualitat alhora que ajuda els productors a comercialitzar millor els seus productes.

Reconegudes com a propietat intel·lectual, les indicacions geogràfiques tenen un paper cada cop més important en les negociacions socioeconòmiques entre la UE i altres països. Altres esquemes de qualitat de la UE destaquen el procés de producció tradicional o els productes elaborats en zones naturals difícils com ara muntanyes o illes. A Catalunya, hi ha fins a 35 aliments de qualitat, 23 DOP i 12 IGP. A continuació, el llistat complet.

Totes les DOP a Catalunya

  • Oli de Terra Alta
  • Oli del Baix Ebre-Montsià
  • Les Garrigues (oli)
  • Siurana (oli)
  • Oli de l'Empordà
  • Arròs del Delta de l'Ebre
  • Avellana de Reus
  • Alella (vins)
  • Catalunya (vins)
  • Conca de Barberà (vins)
  • Costers del Segre (vins)
  • Empordà (vins)
  • Montsant (vins)
  • Penedès (vins)
  • Pla de Bages (vins)
  • Priorat (vins)
  • Tarragona (vins)
  • Terra Alta (vins)
  • Fesols de Santa Pau
  • Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya
  • Mongeta del Ganxet
  • Pera de Lleida
  • Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Totes les IGP a Catalunya

  • Calçot de Valls
  • Clementines de les Terres de l'Ebre
  • Gall del Penedès
  • Llonganissa de Vic
  • Pa de pagès Català
  • Patates de Prades
  • Pollastre i capó del Prat
  • Poma de Girona
  • Torró d'Agramunt
  • Vedella dels Pirineus Catalans
  • Brandi del Penedès
  • Ratafia catalana
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!